Cine se aseamănă se adună e concluzia unui studiu recent. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că ajung să formeze cupluri parteneri asemănători din multe puncte de vedere. Concret, dintre trăsăturile analizate, 80% erau similare în cazul perechilor romantice heterosexuale.
Chiar dacă e adevărat că în cazul aventurilor cei doi sunt foarte diferiți – și aici intră în joc atracția ”animalică” – atunci când e vorba de a forma un cuplu, trăsăturile asemănătoare, obiceiurile similare și chiar părerile asemeni își spun cuvântul.
Contează totul, de la vederile politice, educație, chiar obiceiul de a consuma alcool. Cu cât acestea sunt mai similare, cu atât șansele ca cei doi să fie împreună pe termen lung sunt mai mari, au descoperit cercetătorii, conform The Guardian.
În cadrul studiului coordonat de Tanya Horwitz, de la University of Colorado Boulder, în SUA, au fost revizuite o serie întreagă de cercetări pe această temă, cu milioane de subiecți. A urmat o nouă cercetare, realizată pe 80.000 de persoane aflate în cupluri, iar concluzia a fost clară.
Partenerii de cuplu aveau inclusiv vederi religioase asemănătoare, IQ apropiat, ba chiar mulți aveau și același an al nașterii și număr al partenerilor sexuali anteriori. Constatările au mers atât de departe încât s-a observat și că, de obicei, ambii parteneri fuseseră hrăniți la fel în copilărie, la sân sau nu.
În cuplurile analizate, reprezentative pentru societatea în care trăim, cei doi aveau principii comune, valori și hobby-uri asemănătoare și s-a observat că adesea proveneau din aceeași zonă geografică.
Ce s-a observat diferit în cazul partenerilor au fost situații ca un dreptaci să formeze cuplu cu un stângaci, să fie diferențe de înălțime între cei doi și de probleme medicale, un extrovertit să fie în relație cu un introvertit sau o persoană matinală cu o pasăre de noapte.
Nu puține au fost și cazurile în care, în cuplu, unul dintre parteneri tindea să-și facă griji din orice, iar celălalt se afla la polul opus, extrem de liniștit din acest punct de vedere. Dar toate aceste trăsături și situații nu depășeau 3% din totalul caracteristicilor analizate.
În general, partenerii tind să fie mai similari decât ne-am imagina, spun autorii studiului publicat de jurnalul Nature Human Behaviour.