Cel mai vechi ADN recuperat vreodată a scos la iveală un ecosistem remarcabil și complet neașteptat, vechi de două milioane de ani, în Groenlanda.
ADN-ul, găsit blocat în sedimentele dintr-o regiune numită Peary Land, în cea mai nordică extremitate a Groenlandei, arată cum era viața într-o perioadă mult mai caldă din istoria Pământului.
Peisajul, care acum este un deșert polar aspru, era cu totul altul atunci, flora și fauna fiind un mix între clima temperată și cea arctică, scrie CNN. În acea perioadă, deși greu de crezut, regiunea era cutreierată de mastodonți, de la unul dintre aceștia fiind recuperat și ADN-ul conservat în mod surprinzător.
Unele dintre plantele și animalele care au prosperat acolo au dispărut demult sau se găsesc chiar în pădurile boreale mai temperate.
”Ceea ce vedem este un ecosistem care nu are un analog modern”, explică Eske Willerslev, genetician evoluționist la Universitatea din Cambridge și autor principal al studiului.
Nimeni nu și-ar fi închipuit că mastodonții au trăit într-o regiune atât de nordică, a mai spus acesta.
Până acum, cel mai vechi ADN recuperat vreodată provenea de la un dinte de mamut vechi de un milion de ani.
Cel mai vechi ADN găsit vreodată în mediul înconjurător – și nu într-un specimen fosil – avea, de asemenea, un milion de ani și provenea din sedimente marine din Antarctica.
ADN-ul străvechi recent analizat provine dintr-o formațiune stâncoasă bogată în fosile din Peary Land, care păstrează sedimente atât de pe uscat, cât și dintr-un estuar de mică adâncime de pe malul oceanului.
Formațiunea, pe care geologii au datat-o anterior la o vârstă de aproximativ două milioane de ani, a dat deja o sumedenie de fosile de plante și insecte, dar aproape niciun semn de mamifere.
Analiza ADN-ului relevă acum 102 genuri diferite de plante, inclusiv 24 care nu au mai fost găsite fosilizate în formațiune, și nouă animale, inclusiv iepuri, gâște și mastodonți.