Chinezii au creat cel mai detaliat atlas geologic al Lunii. Răspunde exact la orice curiozitate

Chinezii au creat cel mai detaliat atlas geologic al Lunii. Răspunde exact la orice curiozitate
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cel mai detaliat atlas geologic al Lunii a fost creat, iar autorii săi sunt chinezii.

Răspunde, practic, la orice curiozitate. Câte cratere sunt pe Lună? Bifat! Exact 12.341. Câte tipuri de roci? Există răspunsul: 17. Practic, orice întrebare ai avea, în atlas există răspunsul.

În plus, e o capodoperă în sine, pentru că scala folosită este una fără precedent, de 1:2.500.000, dublu față de hărțile geologice care au fost publicate până în prezent.

La această lucrare s-a muncit timp de peste 10 ani, peste 100 de specialiști fiind implicați, au anunțat oficialii chinezi, citați de Nature.

ADVERTISING

Până acum, cele mai detaliate hărți geologice ale Lunii se bazau pe observațiile făcute în timpul misiunilor Apollo, din perioada anilor `60-`70, iar cele mai multe dintre hărțile existente erau realizate la o scală de 1:5.000.000.

Atlasul de acum, publicat atât în limba chineză, cât și în engleză, prezintă date colectate în urma misiunilor spațiale chineze din ultimele aproape două decenii, începând cu misiunea Chang’e-1, care a studiat suprafața selenară, de pe orbita Lunii, în perioada 2007 - 2009, și continuând misiunile Chang’e-3 și Chang’e-4 care au fost lansate în anul 2013, respectiv în 2019.

ADVERTISING

La toate aceste informații se adaugă cele colectate de misiunile GRAIL (Gravity Recovery and Interior Laboratory) și LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter), ambele lansate de NASA, precum și cele oferite de sonda Chandrayaan-1 lansată de India.

Mai mult, specialiștii de la Academia de Științe din China depun eforturi pentru crearea unor hărți geologice selenare la o rezoluție superioară, având în vedere că numai anul acesta, China a lansat trei misiuni spațiale care au ca țintă Luna.

Cea de a patra tocmai a fost demarată și are ca obiectiv colectarea și aducerea pe Terra a primelor mostre geologice de pe fața întunecată a Lunii.

ADVERTISING

China speră ca, în parteneriat cu Rusia și peste alte 12 țări, să pună bazele primei baze selenare permanente, asta până la jumătatea deceniului următor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇