Pandemia ne afectează vieţile de zi cu zi în numeroase feluri, mergând până acolo unde un lucru aparent banal cum este comunicarea faţă în faţă devine o provocare.
„Vinovată” este, desigur, indispensabila mască de protecţie, care distorsioneaza sunetele emise prin ea şi ajungem de multe ori să-i cerem interlocutorului nostru să repete ce a spus. Situaţia este cu atât mai serioasă pentru persoanele cu deficienţe de auz.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproximativ 466 milioane de oameni suferă de hipoacuzie la nivel global, iar dintre ei 34 de milioane sunt copii.
În cadrul unui studiu recent, cercetătorii au comparat două tipuri de măşti din material textil, o mască chirurgicală şi o mască N95 pentru a vedea în ce măsură afectează fiecare dintre ele vorbirea, notează CNN.
Atunci când suntetul de fundal a fost limitat, cum este cazul în spaţiile obişnuite în care ne desfăşurăm activitatea, comunicarea nu a fost inhibată de niciuna dintre cele patru măşti, potrivit autorului studiului, Joseph Toscano de la Universitatea Villanova din Pennsylvania.
Pe de altă parte, atunci când zgomotul de fundal a fost suficient de puternic pentru a interfera cu înţelegerea discursului, masca chirurgicală din polipropilenă a facilitat într-o măsură mai mare comunicarea comparativ cu celelalte tipuri, susţine Toscano.
„Întâi de toate, accentul trebuie pus pe eficacitatea măştilor în ceea ce priveşte prevenirea răspândirii virusului. Studiul nostru sugerează faptul că doar îngrijorările legate de comunicare nu reprezintă un motiv suficient pentru a nu purta masca”, spune Toscano.
C.S.