Câte bule sunt într-un pahar de bere? Un studiu a găsit răspunsul

Câte bule sunt într-un pahar de bere? Un studiu a găsit răspunsul
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Poate te-ai întrebat câte bule sunt într-un pahar de bere, poate nu. În orice caz, dacă aveai această curiozitate, acum oamenii de știință au și răspunsul.

Gérard Liger-Belair, profesor de fizică chimică la Universitatea din Reims Champagne-Ardenne, în Franța, a răspuns anterior acestei întrebări, dar legat de șampanie, calculând că într-un singur pahar pot fi găsite aproximativ 1 milion de bule.

Recent, Liger-Belair a studiat și conținutul paharelor de bere, imediat ce băutura era turnată, și a constatat că bulele sunt și mai multe, relatează Live Science. Concret, într-un pahar se produc de două ori mai multe bule decât în vinul spumos – până la 2 milioane de bule apar într-o jumătate de halbă, după cum arată studiul coordonat de el.

ADVERTISING

Să nu uităm că berea este una dintre licorile care ne-au întovărășit de-a lungul generațiilor, deci importanța ei nu poate fi contestată. Dovezile arheologice arată că oamenii produc și beau bere de cel puțin 5.000 de ani și, probabil, de maximum 13.000 de ani, au scris în studiu Liger-Belair și Clara Cilindre, co-autor și profesor asociat și cercetător al Grupului de Spectroscopie Moleculară și Atmosferică (GSMA) la Universitatea din Reims.

„Este de departe cea mai populară băutură alcoolică din întreaga lume”, a afirmat Liger-Belair pentru sursa citată. În contextul în care, la nivel global, se produc aproape 200 de miliarde de litri de bere pe an, bulele și spuma reprezintă o parte importantă a experienței berii, a mai spus el.

ao1c00256_0009
Foto: ACS Omega 2021, 6, 14, 9672-9679

Pentru studiu, cercetătorii au analizat berea cu un volum de alcool de 5%, turnând aproximativ 250 ml din bautura cu o temperatură de 6 grade Celsius în pahare de 500 ml (aici găsiți studiul).

ADVERTISING

Citește și Acestea sunt vârstele la care alcoolul este cel mai nociv pentru creier

Cercetătorii au mai descoperit că defectele mici din paharele de bere ajută, de asemenea, la formarea bulelor de dioxid de carbon. CO2 dizolvat se adună în jurul crăpăturilor mai mari de 1,4 micrometri lățime, formând fluxuri de bule. Apoi, bulele se măresc, captând și mai mult CO2 din bere.

Oamenii de știință au precizat că cercetarea nu a presupus doar numărarea bulelor. Când bulele dintr-o băutură ajung pe limba unui băutor sporesc aromele subtile, au concluzionat ei. Prin studierea efervescenței lichidului, oamenii de știință pot afla cum se comportă băuturile în diferite condiții și cum le poate afecta gustul, a mai precizat Liger-Belair, care a menționat că pentru ca această băutură să fie savurată maximum, paharele trebuie alese cu multă grijă.

ADVERTISING

Vezi și O fabrică de bere veche de 5.000 de ani, descoperită în Egipt


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇