Obișnuim să credem că suntem singurele forme de viață de pe Terra capabile de un limbaj complex. Realitatea e însă că măcar o altă viețuitoare are un sistem de comunicare aproape la fel de complex ca al nostru și surprinzător de asemănător.
O analiză care durat mai mulți ani și care a însumat zeci de mii de înregistrări ale sunetelor sub formă de clicuri pe care le emit cașaloții indică faptul că acestea pot fi considerate o formă de limbaj, cea mai apropiată de cea umană din tot regnul animal, după cum se arată într-un raport publicat de Nature și citat de Science News.
Specialiști de la mai multe centre de cercetare din SUA, Canada și Republica Dominicană susțin că, date fiind cele peste 8.719 tipare sonore înregistrate la circa 60 de cașaloți în perioada 2005 - 2018, acestea pot fi catalogate ca o formă de comunicare complexă.
Era deja cunoscut faptul că astfel de viețuitoare se pot identifica după un anumit șir de sunete. În limbajul lor fuseseră deja identificate 21 de coduri repetitive.
Noile analize demonstrează că nivelul complexității semnalelor sonore este unul cu mult mai ridicat decât se crezuse. Astfel, numărul tiparelor de clicuri a fost urcat la câteva sute.
Mai mult, cașaloții par să combine diferite coduri sonore în același mod în care oamenii adaugă sunete unul lângă altul pentru a forma cuvinte.
Singura concluzie logică ar fi aceea că astfel de sunete emise de cașaloți, în tipare atât de diferite, conțin informații. Iar asta face ca sistemul lor de comunicare lor să fie unic în rândul speciilor animale, după cum scrie și Gizmodo.