Sonda Osirix Rex, aparținând NASA, va trimite pe Terra mostre culese de pe asteroidul 101955 Bennu încă din anul 2020. Datele sunt esențiale pentru o mai bună înțelegere a acestui asteroid format la puțină vreme după apariția sistemului nostru solar, dar și pentru o mai bună cunoaștere a sistemului solar și a felului în care viața ar fi putut ajunge pe Terra din spațiul cosmic.
În plus, NASA vrea să stabilească cu exactitate orbita și traiectoria asteroidului Bennu, care trece pe lângă noi la fiecare șase ani, fiind considerat potențial periculos.
De o vreme, parte din presa străină face senzație cu știrea că Bennu ne va lovi exact pe 24 septembrie 2182. Dar, de fapt, care este riscul ca așa ceva să se întâmple?
Conform unui studiu al echipei OSIRIS-REx, există o posibilitate de 1 la 2700 (0,037%) ca acest asteroid să lovească Pământul la 24 septembrie 2182, scrie IFL Science.
„Deși este dificil de estimat, noile date de la nava spațială OSIRIS-REx a NASA au permis oamenilor de știință să creeze un model mai bun al orbitei lui Bennu și cum va evolua în viitor, dar și să calculeze mai bine probabilitatea unui impact”, a transmis NASA.
Agenția a mai socotit că există o posibilitate din 1750 ca Bennu să ne lovească cu forța a 22 de bombe atomice până în 2300.