Asteroidul Bennu continuă să fascineze lumea științifică. Datele colectate de nava spațială OSIRIS-REx de la NASA de pe asteroidul Bennu, în octombrie 2020, produc surprize și acum.
După ce au prelucrat aceste date, oamenii de știință au ajuns la concluzia că nava spațială s-ar fi scufundat în Bennu, dacă nu și-ar fi declanșat propulsoarele pentru a se îndepărta imediat după ce a colectat praf și rocă de pe suprafața asteroidului.
Asta deoarece suprafața asteroidului seamănă cu un țarc de joacă pentru copii, plin cu bile din plastic. Aceasta nu opune pic de rezistență, pentru că particulele care alcătuiesc exteriorul lui Bennu sunt foarte puțin legate unele de altele, după cum explică NASA.
Asteroidul Bennu a surprins pentru prima oară oamenii de știință în decembrie 2018, atunci când nava spațială aparținând NASA a ajuns la fața locului. Echipa OSIRIS-REx a găsit o suprafață presărată cu bolovani în loc de ”plaja cu nisip fin” la care se aștepta, având în vedere observațiile făcute de pe Terra cu ajutorul telescoapelor spațiale.
Oamenii de știință au descoperit, de asemenea, că Bennu împrăștia particule de rocă în spațiu.
”Așteptările noastre despre suprafața asteroidului au fost complet greșite”, au recunoscut cercetătorii.
Savanții au fost șocați de abundența de pietricele, având în vedere cât de ușor a atins nava spațială suprafața asteroidului. Și mai bizar a fost faptul că nava OSIRIS-REx a lăsat în urmă un crater uriaș, cu o lățime de 8 metri.
De ce este atât de importantă această descoperire? Este posibil că asteroizii precum Bennu, abia ținuți la un loc de gravitație și forță electrostatică, s-ar putea dezintegra în atmosfera planetei noastre, reprezentând un potențial pericol.
Informațiile precise despre suprafața lui Bennu pot ajuta savanții să interpreteze mai bine observațiile de la distanță legat de asteroizi, fapt ce ar putea fi util în dezvoltarea unor metode de protecție a Pământului împotriva coliziunilor cu aceştia.