California este invadată de ”râmele nebune”

California este invadată de ”râmele nebune”

Râmele nebune” sunt o specie invazivă din genul Amynthas, originară din Japonia și Peninsula Coreeană. Ajunse în America de Nord în secolul al XIX-lea pe nave comerciale internaționale, acestea se răspândesc văzând cu ochii.

„Râmele nebune” (sau râmele săritoare asiatice) au luat deja cu asalt mai multe state. Începând cu 2021, au fost găsite în Kansas, Kentucky, Illinois, Indiana, Iowa, Louisiana, Minnesota, Missouri, Nebraska, Ohio, Oklahoma, Tennessee, Texas și Wisconsin. Acum, au mai trecut granițele unui stat, California, și invazia lor nu e deloc o veste bună, relatează IFL Science.

ADVERTISING

Numite și râmele săritoare asiatice, acestea sunt creaturi ciudate, cu aspect noduros, desprinse parcă din filmele SF sau chiar ”de groază”. Vietățile se pot deplasa precum un șarpe, pot sări până la o înălțime de 30 de centimetri și se pot clona.

Și, de parcă nu ar fi și așa destul, ele strică solul în care ajung, golindu-l de nutrienți și lăsând în urmă o mizerie asemănătoare zațului de cafea.

”(Solul) Nu are valoare nutritivă și nu reține umiditatea, apa curge direct prin el. Este cu adevărat sărăcit (de către râme – n. red.). Tot ce puteți face e să îndepărtați acest sol și să puneți altul”, explică Eugene Reelick, care a avut de-a face cu aceste vietăți pe pământurile sale.

ADVERTISING

Deși mici și aparent inofensive, râmele din specia Amynthas agrestis pot avea un impact extrem de mare, fiind în stare să reproiecteze ecosistemele din jurul lor, după cum explică Mac Callaham, cercetător al Serviciului Forestier.

Ele concurează cu râmele mai prietenoase din grădină, dar au avantajul că ouăle lor, extrem de rezistente inclusiv la vremea rea, pot ecloza cu miile și fără a fi fertilizate.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇