Într-un mormânt din Epoca Pietrei, găsit într-un oraș din Austria, au fost găsite cele mai vechi rămăşițe ale unor gemeni identici, vechi de 31.000 de ani.
Unul dintre bebeluși a murit la scurt timp după ce a fost născut, în timp ce fratele lui geamăn a trăit în jur de 50 de zile sau doar 7 săptămâni, se arată într-un raport publicat de jurnalul Communications Biology, citat de Live Science.
Un al treilea bebeluș, de trei luni, îngropat nu departe de gemeni, era cel mai probabil un verișor, se mai arată în raport.
Descoperirea a fost făcută în situl Krems-Wachtberg, în apropiere de Dunăre, în urmă cu mai mulți ani.
Rămășițele gemenilor erau acoperite cu ocru, un pigment roșiatic folosit deseori în timpul înmormântărilor antice din lume. În mormânt au mai fost găsite și 53 de mărgele din fildeș de mamut, un incisiv de vulpe și trei moluște perforate, care, cel mai probabil, erau pandantive.
De asemenea, un omoplat de mamut așezat deasupra mormântului ar fi avut probabil scopul de a proteja corpurile.
Aceasta este „cea mai veche dovadă a unei nașteri de gemeni”, a spus Ron Pinhasi, implicat în studiu, profesor la Universitatea din Viena.
Cercetătorii nu știu cât de obișnuite erau nașterile de gemeni în timpul acelei perioade, însă în zilele noastre gemenii apar în aproximativ 1 din 85 de nașteri, în timp ce gemenii identici sunt și mai rari, apărând în 1 din 250 de nașteri.
Descoperirile confirmă o practică veche, a redeschiderii unei mormânt cu scopul de a desfășura o nouă înmormântare, care nu a mai fost documentată până în acum într-un mormânt din Paleolitic.
Vezi și Descoperire de proporții făcută în Egipt. Sunt intacte, deși au 2.500 de ani!