Una dintre primele dovezi că în familiile de rang înalt oamenii se căsătoreau ”în familie” a fost descoperită în Irlanda și e veche din Neolitic.
Oamenii de știință au dat peste rămășițele unui bărbat, iar secvențierea ADN-ului său a arătat că era rezultatul iubirii între două rude de gradul întâi, cel mai probabil frate și soră.
Era membrul unui clan, îngropat într-un complex impresionant de monumente din piatră, arată BBC.
În acea perioadă, oamenii abia descoperiseră agricultura. E o perioadă din istoria noastră când astfel de uniuni erau foarte rare, tabu chiar și atunci. Așa ceva se întâmpla doar în dinastiile regale, ceea ce înseamnă că descoperirea de față e în strânsă legătură cu elita de atunci, din acea zonă, cred oamenii de știință.
Căsătorii între frate și soră s-au mai întâmplat între faraoni în vechiul Egipt sau în imperiul incaș. Se crede despre părinții lui Tutankhamun, de exemplu, că erau frate și soră. Astfel de uniuni erau menite să întărească puterea.
Rămășitele au fost găsite în monumentul Newgrange, din ținutul Meath. E un mormânt imens după standardele actuale, construit din pietre de mari dimensiuni, megaliți, folosiți adesea pentru construcțiile funerare în Neolitic.
E mai vechi decât Stonehenge sau piramidele din Giza, având, probabil, 5.000 de ani.