Astronomii au descoperit cea mai îndepărtată gaură neagră observată vreodată, una formată la doar 470 de milioane de ani după Big Bang.
Descoperirea a fost făcută cu ajutorul razelor X, datorită telescoapelor NASA, a anunţat agenţia spaţială americană.
Gaura neagră se află într-un stadiu incipient de dezvoltare, care nu a mai fost observat anterior, în care masa sa este similară cu cea a galaxiei gazdă. Chiar și așa, dimensiunile sale sunt colosale.
Echipa de cercetători a descoperit gaura neagră într-o galaxie numită UHZ1, în direcţia roiului de galaxii Abell 2744, situat la 3,5 miliarde ani-lumină de Pământ. Cu toate acestea, potrivit datelor prelevate cu ajutorul telescopului James Webb, galaxia este mult mai îndepărtată decât acest grup, la 13,2 miliarde de ani-lumină de Pământ, când Universul avea doar 3% din vârsta sa actuală, conform NASA.
Se estimează că masa sa este între 10 şi 100 de milioane de sori, pe baza luminozităţii şi energiei razelor X. Astronomii sunt convinși că gaura neagră s-a ”născut” una masivă.
Această descoperire este importantă pentru înţelegerea modului în care unele găuri negre super-masive pot atinge mase colosale la scurt timp după Big Bang.
„Credem că aceasta este prima detecţie a unei găuri negre foarte mari şi cea mai bună dovadă obţinută până acum conform căreia unele găuri negre se formează din nori masivi de gaz”, a declarat unul dintre autorii studiului, Priyamvada Natarajan de la Universitatea Yale.
„Pentru prima dată observăm o scurtă etapă în care o gaură neagră super-masivă cântăreşte cam cât stelele din galaxia sa”, a adăugat aceasta.