Vrei să fii în siguranță pe rețele sociale? Aplică două reguli: „zero trust” și poartă-te exact ca în viața reală

Vrei să fii în siguranță pe rețele sociale? Aplică două reguli: „zero trust” și poartă-te exact ca în viața reală

Riscurile pe care ți le asumi când navighezi iresponsabil pe internet sunt mari. La fel de mari ca acelea la care te expui când pleci de acasă și lași ușa descuiată. Și în plus, le mai și mărturisești asta unor necunoscuți pe care-i întâlnești pe drum.

Fără să vrei, cu o simplă fotografie postată pe rețelele de socializare s-ar putea să le spui unor hoți câte zile au la dispoziție să îți spargă casa. Sau s-ar putea să îi pui și pe alții în pericol.

Vestea bună este că te poți păzi de toate aceste riscuri. Trebuie doar să vrei să fii în siguranță și să ții cont de câteva reguli simple pe care le afli din episodul de astăzi al campaniei Stay Cyber Safe.  

De ce încui ușa, atunci pleci de acasă? Pentru că ai învățat că așa trebuie, încă de când erai copil. Iar acum nici măcar nu te mai gândești la asta. Încuiatul ușii, la plecare, a devenit o deprindere sănătoasă, care te ajută să îți ții bunurile în siguranță.

Tocmai de astfel de deprinderi avem nevoie și în mediul online, spune Mihai Rotariu, purtătorul de cuvânt al Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC).

„Dacă nu lași ușa descuiată la plecarea de acasă, atunci de ce în mediul online le-ai da tuturor acces necondiționat la spațiul și la informațiile tale?

Trebuie să ne păzim și în mediul digital. Și, în mod normal, ar trebui să avem o rutină pentru asta”, spune Mihai Rotariu.

Din materialul video de mai jos puteți înțelege mai bine ce înseamnă o astfel de rutină:

Rutina zilnică de cybersecurity

Doar programe cu licență, actualizate la timp!

Iată, pe scurt, câteva lucruri pe care să le faci, ca să te asiguri că ești în siguranță online:

ADVERTISING
  • Instalează-ți sistem de operare cu licență! Au trecut vremurile în care sistemele de operare erau foarte scumpe și nu ți le puteai permite. Acum, licența pentru a instala Windows - cel mai răspândit sistem de operare - costă doar în jur de 50 de lei (per calculator - n.red.). Avantajul este că sistemul de operare nou pe care-l instalezi se va actualiza constant. Și astfel va folosi toate tehnologiile noi produse de creatorii lui ca să te ferească de amenințări cibernetice.
  • Nu descărca și nu instala aplicații piratate! Dacă o faci, nu știi cui riști să dai acces la datele din calculatorul tău. Dacă nu ai suficienți bani pentru un software cu licență - cum ar fi Photoshop, să spunem - caută online programe gratuite care îți permită să obții rezultate similare atunci când editezi fotografii.
  • Permite sistemului de operare și celorlalte programe să se actualizeze la timp! Atunci când instalezi sistemul de operare sau o aplicație nouă, bifează că îi permiți să își facă actualizările. Ulterior, când acestea sunt disponibile, permite-le să se descarce și să se instaleze, chiar dacă durează câteva minute. Merită așteptarea!

În plus - după cum ți-am arătat deja în primul episod al campaniei Stay Cyber Safe - cel mai bine ar fi să îți setezi parole complexe pentru fiecare cont pe care-l ai. Nu vei fi nevoit să le ții minte pe toate. Poți folosi o aplicație numită manager de parole, care le va reține și le va introduce în locul tău, de fiecare dată când îți accesezi contul.

În plus, e indicat să te autentifici în conturile tale fie folosind rețeaua de date mobile a furnizorului de telefonie, fie rețele Wi-fi care sunt parolate. În cazul în care nu ai acces la astfel de rețele, instalează-ți o aplicație VPN, care va disimula locul din care accesezi internetul și îți va cripta fluxurile de date.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Comportă-te online la fel ca în viața reală!

Atacatorii cibernetici colectează datele pe care tu le dezvălui în mediul online. Și apoi, pas cu pas, îți pot face un profil pe care să-l folosească pentru a-ți accesa conturile bancare.

Gândește-te bine, deci, înainte să introduci date personale pe un site: dacă un necunoscut ți le-ar cere, pe stradă, i le-ai dezvălui? Dar dacă ți-ar face, față în față, oferta de nerefuzat pe care ți-o propune acum online, l-ai crede și i-ai da banii? Dacă nu, atunci n-ai niciun motiv să crezi ceea ce citești pe internet și să-ți dai datele.

Mai multe despre cum să îți folosești experiența din viața de zi cu zi ca să te protejezi în mediul online afli din materialul video de mai jos:

ECSM2022: Phishing in viata reala

Silviu Stahie - specialist în securitate cibernetică la Bitdefender - spune că, fără să devenim paranoici, putem aplica și în viața noastră cotidiană un principiu al marilor companii.

„Este vorba despre principiul numit, în limba engleză «zero trust». Principiul încrederii zero. Cum să-l aplicăm? Tratăm toate emailuri și mesajele pe care le primim cu zero încredere. Sună ca și cum am fi un pic paranoici? Nu este nevoie să mergem în acea zonă!

Ci doar să luăm în calcul că tot ce accesăm are un potențial de risc. Și să fim prundenți atunci când oferim online informații despre noi”, a precizat Silviu Stahie.

Ai grijă ce și cui dezvălui! Amenințarea din online trece ușor în viața reală

Nu doar conturile tale bancare sunt în pericol, atunci când dezvălui prea multe informații online. Uneori s-ar putea ca o simplă fotografie postată online să îți aducă hoții pe cap.

ADVERTISING

„Să spunem că pleci în vacanță.

Am văzut oameni care postează poze de pe aeroport, cu biletele de avion, în care se vede, în clar, codul pe care îl scanezi în drum spre poarta de îmbarcare. Acel cod conține informații și poate fi scanat și de altcineva, în afara angajaților aeroportului. Nu e indicat să-l postezi.

Apoi, oricât de mult ți-ar plăcea în vacanța ta și oricât de mult ai vrea să împărtășești experiențe online, ce faci, de fapt, când te etichetezi la un anumit hotel? Le arăți altora cât de departe ești de casă! Și le indici că nici nu te vei întoarce prea curând. Asta înseamnă că, poate, acasă la tine nu e nimeni, în perioada următoare. Niște hoți ar putea profita de oportunitate, mă gândesc.

selfie-insula-grecia

Mult mai sigur ar fi să postezi oricâte fotografii dorești, dar abia după ce te-ai întors din vacanță. Postează-le când deja ești înapoi acasă!”, spune Mihai Rotariu.

Mai mult chiar, dacă în pozele pe care le postezi apar și prietenii cu care îți petreci vacanța, îi pui și pe ei în același pericol.

Discreția e de aur pe rețelele de socializare

Dacă vrei să fii în siguranță mereu, rămâi discret pe rețelele de socializare! Nu-ți dezvălui adresa și numerele de telefon. De multe ori, n-ai motive să postezi nici măcar adresa de email. Dacă cineva vrea să te contacteze, o poate face prin intermediul mesageriei rețelei de socializare.

Iată alte câteva reguli generale pe care să le urmezi, ca să fii mereu în siguranță.

I. Limitează numărul celor care îți văd postările. Toate rețelele de socializare îți oferă această posibilitate. Pe Facebook, spre exemplu, e suficient să accesezi meniul din dreapta sus, cu un clikc pe cele 3 puncte. Apoi apeși pe „Setări pentru profil și etichetare”.

setari-FB-1-

Și ai ajuns la meniul din care ideal ar fi să le permiți doar prietenilor să vadă conținutul pe care-l postezi.

profil-GK-setari-2-

Pe rețeaua X, fosta Twitter, trebuie să faci mai mulți pași ca să îți limitezi audiența. Apeși mai întâi pe „More”.

foto-twitter-inceput-

Apoi pe „Settings and Support” și „Settings and Privacy”.

twitter-continuare-tutorial-1-

Apoi dai click mai întâi pe „Privacy and Safety”. Și după aceea pe „Audience, Media and Tagging”.

twitter-continuare-tutorial-2-

Și, în cele din urmă, bifezi „Protect yout tweets”, ca în imaginea de mai jos.

În acest fel, postările tale vor fi vizibile doar pentru cei care te urmăresc pe rețea.

twitter-final-tutorial-

În principiu, un alt utilizator nu e obligat să îți ceară permisiunea să te urmărească. Dar există setări prin care îi poți împiedica pe unii să o facă.

Nu e nevoie să înveți pașii pe dinafară. E suficient să cauți pe Google și vei afla, pas cu pas, pe ce trebuie să dai click pentru a-ți crește securitatea conturilor.

II. Conectează-te doar cu persoane pe care le cunoști sau cărora le-ai verificat profilul. Nu accepta cu ușurință prieteni care nu dezvăluie pe profil informații despre ei. Este adevărat că toți trebuie să fim precauți, dar în spatele unui profil care nu conține absolut nicio informație și este ilustat cu poze cu flori sau cu pisici se poate ascunde oricine. Chiar și oameni pe care nu-i vrei în preajma ta, nici măcat în mediul virtual.

III. Nu posta fotografii și imagini video cu tine în ipostaze în care nu vrei să fii văzut/ă în public! Chiar dacă ai de gând să le ștergi repede și chiar dacă le arăți - cu ajutorul setărilor de confidențialitate - doar câtorva prieteni apropiați, tot îți asumi riscuri majore. Acei prieteni pot salva imaginile cu tine și le pot reposta fără acordul tău.

IV. Separă-ți viața personală de activitatea de pe rețelele de socializare. Dacă, spre exemplu, vrei să scrii pe Facebook despre politică, fotbal sau modă, fă-ți o pagină. Postează pe ea tot ce e de interes pentru tine. Dar nu pune fotografii cu familia, cu casa în care locuiești sau cu mașina ta în care să se vadă numărul de înmatriculare. E mai sigur să păstrezi discreția. În plus, urmăritorii paginii sunt interesați, în principal, de subiectele pe care le abordezi și mai puțin de viața ta personală.

V. Limitează, cu ajutorul setărilor rețelelor, cantitatea de conținut deranjant pe care îl vezi în flux. Spre exemplu, bifează ca acele comentarii care conțin cuvinte obscene sau jignitoare (pe care trebuie să le enumeri) să nu apară pe profilul tău. Sau alege să nu vezi imaginile care conțin violență excesivă, cadavre, consum de droguri etc.

În continuare găsiți un scurt ghid realizat pe care Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (DNSC) la realizat ca să ne ajute să fim în siguranță, online:

Site-ul pe care urmează să intru e sigur? Cine știe cel mai bine

N-ai de unde să știi dinainte dacă site-ul pe care urmează să intri sau emailul pe care tocmai vrei să-l deschizi sunt 100% sigure.

Așa că ți-ar fi de folos un instrument care să te ajute să te protejezi, indiferent de situație. Adică ceea ce specialiștii în securitate cibernetică numesc „soluție de securitate”. E urmașul antivirusului. Un produs complex, care poate să te ferească de o mai multe amenințări cibernetice.

Cum ajută, concret, o astfel de soluție de securitate, ne-a explicat Silviu Stahie, specialist în securitate cibernetică la Bitdefender.

„Am văzut că există, încă, oameni care se gândesc la soluția de securitate ca la un antivirus pe care-l instalezi și apoi îl ții pe calculator ca să-ți mai scaneze un document suspect sau vreun stick USB pe care-l primești de la cineva. Or, lucrurile nu mai stau de mult așa.

Ceea ce noi numim acum «soluție de securitate» nu mai sunt doar simple programe antivirus. Au evoluat și fac mult mai mult decât înainte.

În primul rând că se pot utiliza nu doar pe calculator, ci și pe telefon. Și pot scana emailurile pe care le-ai primit. Pot scana SMS-urile primite și pot semnala că unele dintre linkurile din mesajele respective sunt potențial periculoase.

Mai mult, soluția de securitate poate să și oprească astfel de mesaje, astfel încât nu te mai expui în niciun fel riscului de a da click pe link-uri suspecte.

Alerta-securitate-cibernetica

Produsul nostru de android, spre exemplu, poate detecta anomaliile din funcționarea aplicațiilor. Pentru că este foarte posibil ca o aplicație care nu punea nicio problemă de securitate să devină periculoasă, în urma unor update-uri. Iar produsul nostru le monitorizează funcționarea.

Pentru navigat, soluția de securitate semnalează când un link e periculos. Mai exact, browser-ul va afișa un mesaj care spune «Atenție, nu mergeți mai departe, este un link periculos! Vă expuneți unor posibile fraude (sau altor riscuri - n.red.)».

În plus, a scăzut foarte mult, în ultimii ani, rata de alerte pe care noi le numim «fals pozitive». Adică acele alerte prin care antivirusul îți semnala, mai demult, o falsă problemă. La producătorii de soluții de securitate de top, astfel de situații nu mai sunt o problemă”, a spus Silviu Stahie.

Acesta susține că - mai ales pentru cine e obișnuit să identifice ofertele - prețul unui abonament anual pentru o soluție eficientă de securitate poate să scadă până la circa 100 de lei.

În plus, produsele de securitate pot fi instalate pe mai multe dispozitive. Spre exemplu, o întreagă familie și-ar putea instala soluțiile pe telefoane și laptop-uri. Și astfel și-ar scădea simțitor riscurile în mediul digital.

În episodul următor al campaniei Stay Cyber Safe vom discuta despre cum recunoaște informațiile false, pe internet, dar și despre ce și cum să învățăm, în permanență, pentru a fi în siguranță pe internet.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇