Miniștrii Digitalizării din România și Republica Moldova se întâlnesc vineri pe scena IQ Digital Summit, la Iași

Miniștrii Digitalizării din România și Republica Moldova se întâlnesc vineri pe scena IQ Digital Summit, la Iași

Noul ministru al Digitalizării din România, Sebastian Burduja (fotomontaj, centru), și viceprim-ministrul pentru Digitalizare a Republicii Moldova, Iurie Țurcanu (dreapta), vor dezbate provocările aduse de digitalizarea statului și serviciilor publice pe scena IQ Digital Summit.

Moderator va fi expertul în e-guvernare Radu Puchiu (fotomontaj, stânga) care va lansa cu acest prilej Digitalination – un nou format hybrid media realizat de Upgrade 100 în parteneriat cu Aspen Institute.

„De la Paul Romer (fost economist sef al World Bank – n.red.) încoace, știm foarte clar că o țară nu se poate dezvolta pe termen lung decât dacă reușește să genereze capacități proprii de inovare. Nu poți să separi lucrul acesta nici de cercetare, nici de digitalizare”, a spus noul ministru Sebastian Burduja la emisiunea Upgrade 100 Live, difuzată acum câteva zile la Radio Guerrilla.

>> Întreaga discuție, în format audio, este AICI.

Întâlnire la nivel înalt, pe scena IQ Digital Summit

Prima dezbatere din seria Digitalination despre transformarea digitală a statului îi va aduce împreună pe ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, și pe viceprim-ministrul pentru Digitalizare din Republica Moldova, Iurie Țurcanu

Invitatul de peste Prut are o experiență vastă, fiind implicat de peste 10 ani în programul de e-guvernare din Moldova. În anul 2019 a ajuns și în topul celor 100 cei mai influenți oameni din lume în guvernarea digitală.

De altfel, Țurcanu - un specialist cu profil tehnic, care a avut susținere politică -, este unul dintre cei care au conturat pachetul de soluții digitale de care se bucură azi Republica Moldova. 

A picture containing tree, outdoor, plant, wooded  Description automatically generated

România a avut, în ultimele luni, prin ADR – Autoritatea pentru Digitalizarea României, instituție aflată în subordinea MCID -  mai multe întâlniri oficiale cu reprezentanți din Moldova, în care a avut loc un schimb de bune practici în e-guvernare. 

„Câini de pază” ai digitalizării

Discuția dintre cei doi miniștri de resort va fi moderată de Radu Puchiu, care este parte din echipa Upgrade 100 dar si co-fondatorul H.appyCities și inițiatorul proiectului DES Hub, o platformă colaborativă de urmărire a digitalizării României. 

Lansată în urmă cu câteva zile, platforma DES Hub deschide calea pentru o strânsă cooperare între mediul public și cel privat în creșterea scorului României în clasamentul DESI (Capital uman, Conectivitate, Integrarea tehnologiei digitale, Servicii publice digitale), unde ne situăm pe ultimul loc în Uniunea Europeană. 

Pe scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași vor urca vineri, 27 mai, pentru IQ DIGITAL Summit și mulți alți invitați relevanți în domeniu, care vor să ajute în efortul de digitalizare a statului. 

De asemenea, lideri tech din România vor adresa întrebări si le vor propune teme de dezbatere celor doi ministri.

Alți speakeri din line-up-ul summitului care are loc la finalul acestei săptămâni:

Agenda completă a evenimentului este AICI.

Linkul unde vă mai puteți înscrie doar până mâine este AICI.

IQ DIGITAL Summit este primul format cu public după lansarea conceptului - la finalul anului trecut -, în format TV și online. Evenimentul e realizat de Upgrade 100 împreună cu George – suita de aplicații și servicii digitale BCR.