Internetul, în plină schimbare, prin implementarea noilor instrumente bazate pe Inteligență Artificială

Internetul, în plină schimbare, prin implementarea noilor instrumente bazate pe Inteligență Artificială

De câțiva ani, cele mai importante servicii online, care pentru multe persoane definesc în sine internetul, au anunțat o serie de schimbări – unele deja puse în practică, altele care urmează să fie implementate în perioada următoare. 

Ne referim la furnizorii esențiali de servicii, care domină piața, cei care se supun de altfel, prin poziția lor de monopol în anumite domenii, reglementărilor noi ale Uniunii Europene – platforme precum Google, Facebook sau YouTube.

Inteligența artificială (AI), subiect de prim-plan acum în spațiul public internațional, este instrumentul care pare să revoluționeze internetul prin noile mecanisme pregătite de furnizorii de servicii online. 

ADVERTISING

Utilizatorii Facebook de exemplu - cea mai cunoscută și mai folosită rețea de socializare în România - au observat probabil deja unele notificări cu privire la noile funcții bazate pe AI. Acestea acționează inclusiv pe grupuri și în zona de afișare publicitate. 

"Tehnologia bazată pe inteligența artificială este esențială în procesul nostru de analizare a conținutului. AI poate detecta și elimina conținutul care încalcă Standardele comunității înainte ca cineva să-l raporteze", explică cei de la Meta, compania care deține Facebook, Instagram și WhatsApp. 

De asemenea, a fost anunțat public faptul că algoritmul care recomandă clipuri video utilizatorilor de Facebook va folosi inteligență artificială pentru a încerca să facă recomandări mai bune. Testele interne realizate de companie au indicat că, după introducerea AI, timpul de vizionare al clipurilor video ar trebui să crească cu aproximativ 10%, căci utilizatorii vor fi mai încântați de conținutul accesat.

How will AI change the world?

Google și actualizările repetate de algoritm în funcția de căutare web

În condițiile în care cei mai mulți utilizatori de internet își pornesc sesiunile în mediul online prin folosirea motoarelor de căutare, iar Google domină categoric pe acest segment, schimbările pe care acest brand le-a pregătit par să schimbe cu totul zona web. 

ADVERTISING

Internetul nu va mai fi niciodată la fel, concluziona recent BBC într-un reportaj în care arăta impactul pe care schimbările celor de la Google le-au adus unor afaceri antreprenoriale. 

Concret, prin schimbările deja efectuate, s-au modificat substanțial unele rezultate ale căutărilor. Google a efectuat una dintr-o serie de actualizări majore ale algoritmului care rulează motorul său de căutare în septembrie 2023, iar în martie 2024 a urmat un nou update. 

Cei de la Google susțin că inteligența artificială aduce un plus de relevanță, însă există exemple concrete care arată că sunt avantajate publicații mari care mai degrabă reciclează conținut, în dauna unor servicii online de nișă, cu expertiză într-o anumită zonă. S-au consemnat de asemenea și alte probleme legate de AI.

ADVERTISING

Un purtător de cuvânt al Google a declarat pentru BBC că această corporație lansează modificări la serviciul de Căutare numai după ce teste riguroase confirmă că schimbarea va fi utilă pentru utilizatori. De asemenea, compania spune că oferă proprietarilor de website-uri ajutor, resurse și diverse oportunități pentru feedback cu privire la clasamentele lor în serviciul de Căutare. 

Astfel, compania rămâne fermă pe poziție, considerând că schimbările sale sunt pozitive în cele din urmă. De curând, CEO-ul Google, Sundar Pichai, a explicat că eforturile Google sunt pe cale să aibă un impact profund asupra a ceea ce mulți dintre noi văd atunci când intrăm online.

Google CEO Sundar Pichai and the Future of AI | The Circuit

AI în domeniul cazinourilor online

Se vorbește despre o nouă eră a tehnologiei digitale, iar AI este aparent în centrul celor mai multe dintre schimbări. Inteligența artificială este deja utilizată în domeniul jocurilor de noroc.

Este vorba despre modul în care operatorii aleg să introducă elemente noi pe platformele de joc, în scopul optimizării experiențelor pentru clienții care caută cele mai bune jocuri de ruletă, blackjack, baccarat ori pacanele gratis sau cu mize reale. De la servicii de chat automatizat până la propunerea de sloturi în funcție de opțiuni personalizate plus monitorizare activă pentru joc responsabil, AI pare să aibă în viitor o tot mai mare importanță și pe această nișă de divertisment online. 

Dacă într-un timp atât de scurt s-a ajuns la un impact deja semnificativ în folosirea AI pe internet, iar planurile sunt deja complexe pentru viitorul apropiat, putem doar să ne imaginăm parțial cât de relevante vor fi schimbările din mediul online la nivelul unui orizont mai îndepărtat, de exemplu perioada 2030 - 2040.