Inovație tech: Cum ajută casca Vision Pro un medic în timpul operației

Inovație tech: Cum ajută casca Vision Pro un medic în timpul operației

Un chirurg a folosit o cască Vision Pro pentru a optimiza o operație. Cu ajutorul căștii Apple, chirurgul a putut vedea în același timp atât imaginea furnizată de camera folosită pentru o artroscopie la umăr, cât și analizeze pacientului.

De la lansarea Apple Vision Pro, au existat chirurgi care au folosit căştile pentru a-i ajuta în timpul procedurilor medicale.

Acum avem exemplul unui medic ortoped din Brazilia, care a folosit Vision Pro pentru a opera cu succes un pacient.

Operația de artroscopie la umăr a fost efectuată de medicul Bruno Gobbato la Spitalul Jaraguá din Brazilia. Gobbato a povestit MacMagazine despre experiența utilizării Apple Vision Pro, pentru a-l ajuta în timpul procedurii de tratare a unui pacient cu o ruptură a coafei rotatorilor, care este o leziune cauzată adesea de uzura progresivă a țesutului tendonului în timp.

ADVERTISING

„Chirurgia de artroscopie a umărului folosește o cameră în interiorul articulației, iar chirurgii o efectuează uitându-se direct la un ecran. Cu acest dispozitiv, am putut să văd imaginea de dimensiunea unui ecran de film cu rezoluție înaltă, precum și să pot vedea în timp real analizele pacientului și modelele 3D”, a spus medicul.

Potrivit acestuia, una dintre problemele legate de folosirea căștilor în timpul intervenției chirurgicale e legată de luminile puternice folosite în sălile de operație pentru a ilumina locul exact unde urmează să fie operat pacientul, ceea ce poate avea ca rezultat că tot ceea ce înconjoară locul respectiv să devină prea întunecat.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Medicul a postat un clip pe YouTube, care arată cum își poate vizualiza cu ușurință notiţele, radiografiile pacientului și camera live în același timp.

În urmă cu câțiva ani, același medic utilizase deja Microsoft HoloLens în timpul unei intervenții chirurgicale.

Medicii sunt foarte mulţumiţi de aceste căşti noi de la Apple. Compania a detaliat luna trecută modul în care o aplicație Vision Pro poate fi utilizată în cazul intervențiilor chirurgicale la genunchi și șold asistate de robot.

Ulterior, un neurochirurg britanic a catalogat Vision Pro drept „o schimbare de joc”, după ce a folosit casca în timpul intervențiilor la coloana vertebrală.

Introducing Apple Vision Pro

Căştile Vision Pro sunt prima cască de realitate mixtă marca Apple.

ADVERTISING

Construită din aluminiu, sticlă şi fibră de carbon, casca Apple foloseşte două ecrane microOLED 4k, cu un larg câmp vizual.

Nu există un controller fizic, comenzile şi navigarea se fac direct cu mâinile (hand tracking) şi ochii (eye tracking).

Autentificarea utilizatorilor se va realiza prin scanarea irisului (Optic ID).

Apple Vision Pro poate fi conectată la alte dispozitive Apple, însă, este concepută pentru a funcţiona independent.

La baza căştii stă un nou sistem de operare, numit visionOS, care oferă o interfaţă similară celei de iOS - primul OS construit pentru ceea ce Apple numeşte „spatial computing”.

Aceste căşti însă sunt disponibile în prezent doar în SUA, cu prețuri începând de la 3.499 de dolari. Apple intenționează să lanseze căștile în mai multe țări până la sfârșitul anului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇