Innovation Labs a desemnat câștigătorii ediției 2021 în cadrul finalei Demo Day, în transmisiune directă

Echipele AiSA - Artificial Intelligence Space Analytics, Recycllux, 2Space, VBoard și Anon au câștigat premiile „Public Vote”, „Spin-off of the Year”, „Startup of the Year”, „Scaleup of the Year” și „Grand Prize”
Innovation Labs a desemnat câștigătorii ediției 2021 în cadrul finalei Demo Day, în transmisiune directă

Innovation Labs, programul de pre-accelerare și mentorat pentru tineri antreprenori, și-a desemnat câștigătorii în cadrul Finalei Demo Day, într-o transmisiune în direct din Aula Magna a Universității POLITEHNICA din București, desfășurată marți seara, 19 octombrie, deschisă publicului larg pentru al doilea an consecutiv. Evenimentul Demo Day s-a desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Finala programului Innovation Labs i-a avut drept gazde pe cofondatorul programului, antreprenorul Andrei Pitiș, împreună cu actorul și prezentatorul de televiziune Pavel Bartoș.

Echipele AiSA - Artificial Intelligence Space Analytics, Recycllux, 2Space, VBoard și Anon au fost cele care au convins juriul și publicul cu produsele lor. Au câștigat astfel premiile „Public Vote”, „Spin-off of the Year”, „Startup of the Year”, „Scaleup of the Year” și „Grand Prize”.

Echipele participante în programul de șapte luni au beneficiat de sprijinul partenerilor principali ai Innovation Labs: BRD – Groupe Société Générale, Atos, Orange, UiPath, Elrond, Microsoft, Carrefour, având Romanian – American Foundation ca partener strategic și în colaborare cu Unitatea Executivă Pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării Dezvoltării și Inovării, în cele cinci centre naționale: București, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu și Timișoara.

ADVERTISING

În cele cinci orașe, programul beneficiază de sprijinul constant oferit de 11 universități de top din România: Universitatea POLITEHNICA din București, Universitatea din București, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea Politehnica Timişoara și Universitatea de Vest din Timişoara.

În martie 2021, peste 470 de tineri s-au înscris la cele cinci Hackathoane Innovation Labs, desfășurate la nivel național și au propus 177 de idei pentru produse și servicii digitale. După șapte luni de mentorat săptămânal, în care și-au rafinat produsele alături de mentorii și partenerii programului, la finala Demo Day s-au calificat 20 de echipe. Finaliștii au fost aleși în semifinalele naționale la finalul lunii septembrie din întreaga generație de 71 de startup-uri care au făcut parte din ediția 2021 a programului Innovation Labs. Aceștia și-au perfecționat și au susținut produsele prin prezentări de două minute în direct și au răspuns la întrebările juriului Demo Day.

ADVERTISING

Innovation Labs Demo Day 2021 s-a bucurat de susținerea Excelenței Sale Laurence Auer, doamna Ambasador a Franței în România, a Excelenței Sale David Saranga, Ambasadorul Israelului în România, și a Chargé d’Affaires ad-interim David Muniz, reprezentantul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România, care, prin intervențiile lor live și video, au transmis mesaje de încurajare și au evidențiat sprijinul oferit programului, echipelor, dar și întregului ecosistem antreprenorial din România.

„Best Pitch”, „Spinoff of the Year”, „Startup of the Year”, „Scaleup of the Year” și „Grand Prize”

Premiul „Public Vote”, acordat pe baza votului publicului, a fost decernat echipei AiSA - Artificial Intelligence Space Analytics. AiSA este o platformă ce oferă servicii integrate de date analitice și automatizări de procese spațiilor fizice, cu scop logistic sau de retail. Prin îmbinarea dispozitivelor din spațiul fizic cu motorul de inteligență artificială și cu software-ul propriu AiSA, echipa reușește să creeze rețele care îmbunătățesc și scurtează exponențial fluxul operațional. În acest fel, clienții pot monitoriza autonom activități cheie și pot lua decizii informate privind datele, salvând timp și bani.

ADVERTISING

Premiul „Spin-off of the Year” a revenit echipei Recycllux, care implementează cele mai noi tehnologii în crearea unei platforme end-to-end pentru reciclarea plasticului marin. Soluția propusă de Recycllux folosește imagini din satelit și algoritmi de machine learning pentru a identifica locurile marine poluate cu plastic și apoi găsește agenți de colectare și reciclare printr-o tehnologie blockchain. Soluția permite intervenții de reciclare end-to-end și este concepută pentru entitățile poluante care pot demonstra astfel răspunderea extinsă în conformitate cu cerințele europene.

Premiul „Startup of the Year” a fost oferit echipei 2Space. Este curierul orbital pentru nanosateliți, care își propune să ofere lansări orbitale rapide și personalizate la un preț accesibil. Pe scurt, echipa 2Space dezvoltă o rachetă capabilă să transporte un nanosatelit (cu o încărcătură orbitală de până la 15 kg) pe orbita inferioară a Pământului. Principalul avantaj constă în rapiditatea lansării, precizia orbitală și ușurința generală a procesului.

Premiul „Scaleup of the Year” a mers către echipa VBoard. Cu VBoard predarea online e mai ușoară. Oferă un produs care să faciliteze procesul de învățare la distanță pentru elevi și profesori. Soluția propusă presupune o tablă virtuală compatibilă cu platformele de comunicare digitală existente, care oferă o experiență superioară pe dispozitivele mobile, capabilități video și audio superioare soluțiilor existente, generarea automată a suporturilor de curs și scriere sincronizată. Astfel, VBoard își propune să îmbunătățească experiența de învățare în regim online.

Premiul „Innovation Labs Grand Prize” a revenit echipei Anon, care propune o platformă de automatizare a învățării automate. Tot mai multe companii au date disponibile și sunt interesate de introducerea machine learning/inteligenței artificiale în produsele lor, dar criza expertizei în domeniu îi împiedică să găsească resursele umane necesare. Anon le deschide accesul spre aceste tehnologii, oferindu-le rapid modelele de automatizare dorite și reducând costurile și fricțiunile inovării, printr-o platformă SaaS.

De asemenea, cei șapte parteneri principali ai programului, BRD – Groupe Société Générale, Atos, Orange, UiPath, Elrond, Microsoft și Carrefour au oferit premiile speciale Innovation Labs:

Premiul oferit de către BRD - Groupe Société Générale și de către Elrond a fost primit de echipa Recycllux, platforma end-to-end pentru reciclarea plasticului marin.

Premiul din partea Atos a fost acordat echipei Heimdallr. Heimdallr oferă o extensie pentru Google Chrome minimalistă și eficientă împotriva atacurilor de phishing, ce au devenit tot mai frecvente și adesea rămân nedetectate de soluțiile generaliste de securitate cibernetică. Utilizatorii sunt notificați în timp real privind riscurile apărute. Produsul este disponibil gratuit pentru utilizatorii individuali, oferind însă și o versiune Pro pentru aceștia, și pe bază de abonament pentru companii, ce pot obține astfel statutul de brand protejat.

Premiul oferit de către Orange a fost acordat echipei VBoard, tabla virtuală compatibilă cu platformele de comunicare digitală existente.

Premiul special oferit de către UiPath, a fost acordat echipei 2Space, curierul orbital pentru nanosateliți.

Premiul oferit de către Microsoft a fost acordat echipei Anon, platforma de automatizare a învățării automate.

Premiul oferit de către Carrefour România a fost decernat echipei AiSA - Artificial Intelligence Space Analytics, ce oferă servicii integrate de date analitice și automatizări de procese spațiilor fizice, cu scop logistic sau de retail.

Despre Innovation Labs

Innovation Labs este cel mai mare program de pre-accelerare dedicat startup-urilor tehnice și are ca scop principal creșterea generațiilor tinere de noi antreprenori români prin crearea unui context actualizat de învățare, practică și debutare în mediul de business.

Cu 9 ani în urmă, programul Innovation Labs și-a asumat provocarea de a consolida procesul de formare a noilor generații de antreprenori din România. Până în momentul actual Innovation Labs a susținut, astfel, peste 450 de startup-uri tehnice.

Parteneri și susținători ai programului Innovation Labs în București, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu și Timișoara

Innovation Labs 2021 este un program organizat în București, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu și Timișoara, de Asociația Tech Lounge, Fundația Transylvania Institute of Technology, Asociația Calemis, EduHub și Cowork Timișoara cu sprijinul BRD – Groupe Société Générale, Atos, Orange, UiPath, Elrond, Microsoft, Carrefour, având Romanian – American Foundation ca partener strategic și în colaborare cu Unitatea Executivă Pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării Dezvoltării și Inovării.

Echipele participante beneficiază de susținere din partea partenerilor tehnologici ai programului: Adobe, Keysight, Fitbit (acum parte din Google), DPD România, Medicover, Eximprod Grup, Windsoft, PSS Prosoft Solutions, NXP, Ortec, Endava, PentestTools, JiraTech, BRD Mindcraft în București, Linnify, Macadamian, Wolfpack Digital în Cluj-Napoca, Intel în Timișoara.

Innovation Labs este un program universitar implementat alături de partenerii academici: Universitatea POLITEHNICA din București, Universitatea din București, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Universitatea Babeș–Bolyai, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea Politehnica Timişoara și Universitatea de Vest din Timişoara.