Apple acceptă să plătească 95 milioane de dolari unor clienți pe care i-ar fi înregistrat fără acordul lor

Apple acceptă să plătească 95 milioane de dolari unor clienți pe care i-ar fi înregistrat fără acordul lor
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Apple a acceptat să plătească 95 de milioane de dolari unor utilizatori care susțin că au fost spionați prin intermediul asistentului virtual Siri și al unor dispozitive ale companiei.

Aceste dispozitive i-ar fi înregistrat vocal pe utilizatori și ar fi dat acces la înregistrări, fără permisiune, unor firme de publicitate, potrivit BBC.

Apple nu și-a recunoscut vinovăția, în litigiul inițiat de Fumiko Lopez și de fiica acesteia. Ele susțin că au fost înregistrate fără consimțământul lor. Și că ulterior au fost expuse unor reclame țintite, după ce au vorbit despre produse, inclusiv Air Jordans.

ADVERTISING

Compania neagă că ar fi „înregistrat, divulgat către terți sau nu ar fi șters conversațiile înregistrate ca urmare a activării Siri” fără consimțământul utilizatorilor.

Avocații Apple au susținut că, dimpotrivă, au „șters permanent înregistrările audio individuale ale Siri colectate de Apple înainte de octombrie 2019”.

Totuși, reclamantele susțin că Apple a înregistrat utilizatori care au activat asistentul Siri accidental, fără a folosi fraza „Hei, Siri!”. Acestea mai afirmă că reclamele personalizate au fost direcționate pe baza cuvintelor-cheie găsite în aceste înregistrări realizate fără permisiune.

ADVERTISING

În acest context, Apple a acceptat un acord cu utilizatorii, în litigiul inițiat de Fumiko Lopez și fiica acesteia, pentru a evita riscul unui proces care ar putea duce la obligația de a achita o despăgubire chiar mai mare.

Acordul propune ca fiecare reclamant (care trebuie să fie din SUA) să primească până la 20 de dolari pentru fiecare dispozitiv activat cu Siri pe care l-au avut între 2014 și 2019.

Avocații ar putea încasă 30% din sumă plus cheltuielile, ceea ce ar ajunge la aproape 30 de milioane de dolari.

ADVERTISING

Apple a fost implicată în mai multe procese de clasă în ultimii ani, inclusiv în ianuarie 2024, când a început să plătească într-un proces de 500 de milioane de dolari, care susținea că ar fi încetinit intenționat iPhone-urile din SUA.

În martie, a acceptat să plătească 490 de milioane de dolari într-un proces inițiat de Consiliul Județean Norfolk din Marea Britanie. De asemenea, în noiembrie, grupul de consumatori Which? a deschis un proces împotriva Apple, acuzând compania că a înșelat clienții prin serviciul său iCloud.

Google se confruntă cu procese similare, acuzată fiind că înregistrează fără drept utilizatori, cu dispozitivele sale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇