Când spui „încetinirea schimbărilor climatice” te gândești la o sarcină copleșitoare, nu-i așa? Și ai dreptate. Chiar este o mulțime de treabă de făcută. E nevoie de strategii și măsuri drastice, pe care trebuie să și le asume guvernele lumii.
Dar schimbarea în bine nu vine doar de la nivel înalt.
Contează mult și lucrurile mici pe care le poți face tu, de acasă, zi de zi. Chiar poți ajuta substanțial! Iată cum să faci, potrivit BBC.
Pe toată durata anului 2024, temperatura medie a fost cu 1,5 grade Celsius mai mare decât în vremurile preindustriale. E un record. Și unul de bun augur. Până acum, în fiecare an au fost și perioade puțin mai reci.
Evoluția temperaturilor din 2024 arată clar că nu mai avem timp de pierdut și că trebuie să reducem urgent cantitățile de emisii de dioxid de carbon.
Iată 7 lucruri pe care să le faci ca să trăiești mai sustenabil, în 2025, și să ajuți la reducerea uriașei cantități de emisii de gaze cu efect de seră.
- Adoptă o dietă bazată pe plante
Până în 2033 vom avea, la nivel global, aproape 38 de miliarde de animale pentru sacrificat: 32 de miliarde de păsări, aproape 3 miliarde de oi, 2 miliarde de bovine și 1 miliard de porci.
Simpla lor existență produce metan și oxidul de azot, gaze care au efecte de 28 și, respectiv, 265 de ori mai puternice decât dioxidul de carbon în ceea ce privește încălzirea planetei.
Ca să nu mai vorbim despre suprafețe uriașe de teren și cantitățile nemăsurate de apă de care e nevoie pentru întreținerea acestor animale!
Așa că mulți oameni de știință sunt de acord: dacă mănânci mai puțină carne, contribui substanțial la reducerea cantității de gaze cu efect de seră!
Potrivit unui studiu din Marea Britanie, veganii au o dietă care emite doar 25% din emisiile de carbon ale dietei oamenilor care mănâncă, în principal, carne.
În plus, atât veganii (care consumă doar vegetale) cât și vegetarieni (care nu consumă carne, dar nu exclud din alimentație alte produse de origine animală – n.red.) consumă semnificativ mai puțină apă decât omnivorii cu dietă bogată în carne.
Jurnalistele Martha Henriques și Zaria Gorvett de la BBC au testat teoria, în 2022, urmărind emisiile de carbon ale meselor lor pe parcursul unei săptămâni.
Au descoperit că dieta vegană avea într-adevăr emisii mai mici în general, deși în unele zile ale săptămânii dieta vegetariană a avut un impact chiar mai scăzut. Surprinzător, cantitatea de deșeuri alimentare generate și metodele de gătit utilizate în fiecare zi au avut, de asemenea, un impact semnificativ mai scăzut asupra mediului.
- Ia trenul în loc să zbori
Transportul este sursa principală de emisii în SUA. Acolo, o treime dintre emisii provin din transport. La nivel global, 16% dintre emisii sunt generate de transport.
E adevărat că schimbările de infrastructură sunt esențiale pentru a ajuta oamenii să reducă emisiile din transport. Spre exemplu, dezvoltarea infrastructurii de transport verde.
Dar acțiunile individuale pot conta foarte mult și la acest capitol.
Spre exemplu, dacă zbori frecvent cu avioane de linie, e posibil să ai o amprentă de carbon mult mai mare. Dacă ai alege trenul sau chiar mașina ca să te deplasezi, ți-ai reduce amprenta de carbon.
Jurnalista BBC Matilda Welin a mers la extrem și a călătorit de la Londra tocmai până în Suedia cu bicicleta, în loc de avion. Evident, a durat mai mult. Și a fost mai scump.
Dar jurnalista a povestit că a trăit o „călătorie de neuitat" și a savurat să vadă lumea „la viteza umană".
Acum se simte pregătită să facă plimbări pe bicicletă pe distanțe mai scurte mai des, înlocuind călătoriile cu mașina sau trenul.
Dacă folosești o mașină, alege una mică. Impactul producției ei asupra mediului e mai mic. Vei consuma mai puțin combustibil.
- Cumpără mai puține haine
Moda contribuie major la încălzirea globală. Mai exact, e responsabilă pentru 8-10% din emisiile globale, mai mult decât aviația și transportul maritim la un loc.
În fiecare secundă, se arde un camion de haine, transmite Ellen MacArthur Foundation, o organizație non-profit pentru mediu.
Vestea bună este că îți poți face garderoba mai sustenabilă.
Cumpără mai puține haine noi, în special din cele care se demodează repede și sunt făcute din materiale care poluează mult.
Poți, în schimb, să cumperi haine la mâna a doua. Să închiriezi, atunci când ai nevoie de ținute deosebite. Și să mai recondiționezi din hainele pe care le ai.
În SUA, spre exemplu, hainele second-hand reprezintă doar 9% din piață. Dar e un segment care crește rapid.
Nu în ultimul rând, gândește-te ce vei face cu hainele, când nu vei mai vrea sau nu vei mai putea să le folosești. În loc să le arunci, încearcă să donezi ce mai poate fi încă folosit. Sau refolosește ce poți.
- Ia în considerare alternativele de încălzire
Încălzirea locuințelor pe timpul iernii reprezintă una dintre cele mai mari provocări ale energiei sustenabile. În prezent, 60% din cererea mondială de energie pentru încălzire este acoperită de combustibili fosili, iar emisiile din acest sector continuă să crească, în ciuda unui avans al surselor de energie regenerabilă.
Soluțiile: am putea renunța la încălzirea cu gaze. Sau măcar am putea reduce temperatura interioară.
Prima chestiune e în sarcina autorităților. La Bruxelles, utilizarea inovativă a sistemului de canalizare al orașului pentru a furniza căldură clădirilor este un exemplu excelent de valorificare a căldurii irosită pentru energie sustenabilă.
În mod similar, suburbia False Creek din Vancouver (Canada) folosește căldura reziduală a sistemului de canalizare pentru a încălzi locuințele.
Sunt administrații care se gândesc să utilizeze căldura reziduală de la centrele de date. Și – acolo unde se poate – chiar căldura noastră corporală ar putea fi refolosită.
Deși astfel de proiecte necesită de obicei infrastructuri de mari dimensiuni, există și opțiuni cu emisii scăzute de carbon pentru indivizi.
De exemplu, sistemele de pompe de căldură, care folosesc electricitate (ideal din surse regenerabile) pentru a transfera căldura din aer, sol sau apă în locuințe, devin mai eficiente și mai accesibile. De asemenea, utilizarea panourilor solare pentru a obține curent care să fie folosit la încălzire e o soluție de viitor.
Agenția Internațională pentru Energie estimează că până în 2030, pompele de căldură ar putea reduce emisiile globale de CO2 cu cel puțin 500 de milioane de tone, echivalentul emisiilor anuale de CO2 ale tuturor autovehiculelor din Europa de astăzi.
Ar ajuta și izolarea mai bună a clădirilor, dar și trecerea la electrocasnice mai eficiente din punct de vedere energetic.
- Investește-ți banii ecologic!
Modul în care alegem să economisim, investim și cheltuim banii poate face o diferență surprinzător de mare pentru climă.
Băncile sunt principalii finanțatori ai combustibililor fosili. Interesează-te ce face, în acest sens, banca la care îți ții economiile. Și dacă nu-ți convine, documentează-te și caută alternative!
Cu titlu general, dacă ai cum, nu le da banii tăi marilor poluatori.
- Mai puțin plastic de unică folosință
Plasticul e parte din viața noastră. S-a găsit microplastic până și în gheață, în Antarctica. Ca să nu mai vorbim despre apa și hrana noastră de zi cu zi!
Și specialiștii estimează că producția de plastic se va dubla (sau va crește chiar mai mult) până în 2050.
Dacă nu ne oprim, 20% din petrolul produs la nivel global va fi utilizat doar pentru plasticul pe care-l folosim noi zilnic.
Sigur că ar fi dificil să eliminăm complet plasticul. Dar măsuri pentru a reduce consumul putem lua, fără prea mare dificultate. Vom ajuta și planeta și ne vom ajuta și pe noi să fim mai sănătoși (în condițiile în care expunerea la cantități mari de plastic poate produce infertilitate și probleme edocrine, printre altele).
Cumpărarea legumelor vrac, ambalate în pungi reutilizabile, e un început bun. La fel e și alegerea laptelui de la automate, în locul celui ambalat în pet-uri.
Dacă îți permiți, poți începe, de asemenea, să faci cumpărături într-un magazin zero-waste. Acolo poți găsi și rezerve de produse de curățat care nu sunt ambalate în plastic, ci în hârtie.
Folia de plastic poate fi înlocuită cu una din ceară de albine. Arată mai bine și e reutilizabilă.
Fă la fel cu paiele pentru băuturi. Ia-ți unele metalice, din sticlă sau din carton, în locul celor din plastic!
Tacâmurile din plastic sunt greu sau chiar imposibil de reciclat, în România.