Alexandru Lăpușan, CEO Zitec, la Digital Shift: Cu digitalizarea trebuie să ajungem ca dacă vreau să îmi plătesc taxele pe factura de telefon, să pot să o fac

Alexandru Lăpușan, CEO Zitec, la Digital Shift: Cu digitalizarea trebuie să ajungem ca dacă vreau să îmi plătesc taxele pe factura de telefon, să pot să o fac

Zitec, o companie integral digitalizată, a făcut față fără probleme provocărilor pandemiei, a înregistrat o creștere vizibilă a productivității și a încheiat anul 2020 cu o dublare a cifrei de afaceri. Invitat la Digital Shift, Alexandru Lăpușan, CEO și Cofondator Zitec, spune cum a fost posibil acest dublu record.

El povestește și despre cum s-a adaptat compania la noile nevoi ale clienților, dar și ale angajaților, cum poți ține online o ședință eficientă cu 150 de angajați, cum să termini într-o oră și șapte minute ședința online de raport anual a companiei, fără să faci niciun rabat de calitate, dar și cum organizezi cel mai lung party online, de aproape 10 ore, pentru angajați.

Când vine vorba despre România digitală și evoluția din ultimul an, lucrurile nu mai stau însă atât de bine și spune că uneori pare aproape imposibil ca schimbarea să vină de sus în jos.

De aceea, crede și că e un risc foarte mare ca banii de la UE destinați digitalizării României, peste 6 miliarde de euro, sa nu fie folosiți eficient. Dar știe exact ce ar trebui făcut cu acești bani, dacă ar fi în poziția să decidă unde să fie investiți.

Mai crede că soluțiile pentru transformare digitală la nivelul întregii țări sunt 1. digitalizare cu forța, 2. presiune din mediul privat și 3. un proces de educație personalizat, care să iasă din tiparele fabricilor de diplome de astăzi.

Mai jos, câteva dintre declarațiile lui Alexandru Lăpușan și minutul la care le puteți asculta:

  • Cum s-a adaptat Zitec, o companie integral digitalizată, la provocările aduse de pandemie – (min. 3:13)

„Nu prea am modificat lucruri la intrarea în pandemie, mecanismele necesare le aveam deja implementate. În practică, trecerea de la activitatea de la birou la activitatea de acasă s-a întamplat cu un email. (…)

Problemele au apărut mai degrabă în a doua jumătate a anului și sunt acutizate acum, pentru că suntem ființe sociale și avem nevoie să ne întâlnim, să vorbim despre proiect în aceeași cameră, să mergem la o bere împreună și nu putem să facem asta”.

  • Cum s-a schimbat modul de lucru în echipa Zitec – (min. 5:25 si min. 11:43)

„S-au făcut sondaje printre angajați, am comunicat mult mai des cu colegii, am făcut ședinte cu 150 de oameni, foarte eficiente”.

S-au înregistrat și recorduri, cel mai lung party online a durat la aproape 10 ore. S-au organizat jocuri online, au fost invitați să vorbească colegi cu povești personale interesante – primul coleg care a facut covid sau Decebal, un coleg care a pornit prima grevă în SUA în programul de student exchange. Au fost și invitați din afară, „de exemplu Damian Drăghici, care a povestit viața lui, a fost o experiență incredibilă”.

  • Vrei să îți digitalizezi primăria? Ai la îndemână Regista.ro. O poveste despre cum poti, totuși, sa reușești, chiar si în administrația publică din România – (min. 18:16)

Regista, soluția Zitec pentru digitalizarea administrației publice, a fost implementată în peste 600 de primării în acest moment – 600 folosesc modulele de registratură și gestiune a documentelor, iar peste 350 de primării folosesc și portalul de eguvernare, pentru relația dintre primărie și cetățean.

„Ne înțelegem mai bine cu primăriile mici, pentru că acolo interesele și presiunile politice sunt mai mici, pentru că nu au bugete prea mari, și sunt mult mai aproape de comunitate, de oameni. În comunitățile mai mici în care s-au implementat produsele noastre am văzut reacția cetățenilor: odată ce primăria a anunțat, s-au dus și au început să folosească, chiar în câteva minute, soluția respectivă. Asta îți dorești până la urmă să vezi”.

Toate informațiile de care ai nevoie, dacă vrei să folosești Regista

  • Despre România digitală astăzi, după un an de pandemie – (min. 16:38)

„România digitală, dupa un an de pandemie, cred că arată foarte prost. Am avut un an de zile în care am înțeles exact impactul pandemiei și în care instituțiile și funcționarii plătiți pentru asta nu au fost capabili să ne arate rezultate. (…) De sus în jos pare că este foarte dificil în România să schimbi ceva”.

  • Ce e de facut si unde ar trebui să mearga cele 6 miliarde de euro de la UE pentru digitalizare? – (min. 32:22)

Ce ar trebui făcut acum? „Ar trebui luate niște măsuri politice astfel încât principiile de digitalizare să fie bătute în piatră”.

Si banii de la UE, peste 6 miliarde de euro? „E un risc foarte mare ca banii de la UE să nu fie folosiți eficient”.

„Dacă ei nu știu să pescuiască, noi o să murim de foame. Fie aducem oameni noi, fie îi învățăm, fie și una, și alta”.

  • Soluții: Digitalizare cu forța, presiune din mediul privat și altfel de educație – (min. 27:18 și 37:29)

„Digitalizarea trebuie facută cu forța, pentru că în acele poziții (de decizie – n.r.) sunt de multe ori oameni care nu au experiență în lucrul cu calculatorul, care nu au încă pe masă un smartphone și cărora le este imposibil să conducă un proces de digitalizare. Și atunci trebuie să vină aceste reguli clare: nu mai plimbi cetățeanul de la o instituție de stat la o altă instituție de stat. Ai nevoie de un document, creează-ți sistemul informatic prin care să il obții. Ești obligat să faci asta, ai un termen de cinci ani”.

Și dacă nu? „Dacă politicul nu vine cu această viziune coerentă și cu o strategie pe mai mulți ani, singura soluție poate să vină din mediul privat. (…) O firmă care urmărește profitul este singurul organism care este bine motivat să facă lucrurile așa cum trebuie”.

Unde o sa fim peste 10 ani în cel mai bun scenariu? „Dacă ne uitam la partea de interacțiune dintre cetățeni și autorități, să ajungem ca orice interacțiune sa poată fi facută prin mai multe feluri, așa cum își dorește cetățeanul și cât mai ușor pentru  cetățean. Dacă vreau să îmi plătesc taxele pe factura de la telefon să pot să fac asta – de ce nu? – dacă este alegerea mea”.

Mai multe informații despre Zitec:

Zitec se ocupă cu digitalizarea de procese. Compania oferă o gamă largă de servicii, consultanță, planificare și dezvoltare software, web design, aplicații mobile și servicii de online marketing. Anul acesta împlinește 18 ani și are clienți din peste 40 de țări, în numeroase industrii, dintre care financiar-bancar, asigurări , ecommerce, logistică, telemedicină, dar derulează proiecte și pentru Agenția Spațială Europeană.

În 2020 și-a dublat cifra de afaceri, care a ajuns la peste 10,5 milioane de euro.

Are parteneriate cu Google, Microsoft și Adobe (Magento Commerce). Începând cu luna iulie 2020, Zitec a devenit Google Cloud Premier Partner și tot anul trecut, compania a fost inclusă de Google Cloud pe lista primilor nouă parteneri Recommendations AI din întreaga lume care pot implementa soluția Google.

Are două produse proprii în portofoliu: Regista, destinat digitalizării administrației publice, care a fost până acum implementat în peste 600 de instituții publice și companii din toate județele țării și Mirro, o soluție pentru creșterea performanței resurselor umane, care este folosită de clienți din toată lumea.

Plus: Birouri inedite la sediul din București – cu design inspirat din interfața LCARS Star Trek sau o cameră Pac-Man, o cameră plină de jocuri, un design inspirat chiar de Chuck Norris … (Galerie foto)

Zitec-sediu
Foto: Zitec.com