Virusul s-a transmis și la o distanță de opt metri la abatorul Tönnies din Germania (studiu)

Virusul s-a transmis și la o distanță de opt metri la abatorul Tönnies din Germania (studiu)

Cum de s-au putut infecta atâţia oameni cu SARS-CoV-2 la abatorul Tönnies? O echipă de cercetători a ajuns la concluzia că un așa-numit „superspreader”, un prim contaminat extrem de contagios, ar fi transmis virusul.

Peste 2.100 de persoane, între care mulţi români, s-au contaminat la abatorul Tönnies din Rheda-Wiedenbrück, cel mai mare focar de coronavirus de până acum din Germania.

Rezultatele unui studiu realizat de Institutul pentru cercetări epidemiologice Helmholtz-Zentrum für Infektionsforschung (HZI), Clinica Universitară Hamburg-Eppendorf şi Institutul Leibniz pentru Virusologie Experimentală, dezvăluie aspecte noi ale modului în care se răspândeşte SARS-CoV-2.

ADVERTISING

Potrivit studiului, un singur angajat de la Tönnies, respectiv de la secţia de tranşare a cărnii de vacă, ar fi provocat, în mai, focarul de coronavirus. Este ceea ce epidemiologii numesc un "superspreader". Cercetătorii mai cred că acest muncitor a transmis virusul celorlalţi angajaţi pe o rază de peste opt metri.

Pericol sporit în condiţii de aer răcit şi vânturat

Condiţiile de la locul de muncă al angajaţilor contaminaţi la Tönnies joacă un rol esenţial, după cum relevă şi studiul amintit.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Principalul focar de răspândire a virusului s-a aflat într-o zonă în care aerul este răcit la 10 grade şi vânturat totodată, explică prof. Adam Grundhoff de la Institutul HZI din Braunschweig.

Aer proaspăt se află în aceste secţii de tranşare a cărnii foarte puţin în circulaţie. În plus, muncitorii depun un efort fizic considerabil. "În aceste condiţii, o distanţă între lucrători de 1,5 până la 3 metri nu este, după cum se vede, de ajuns pentru a se evita răspândirea virusului", subliniază Grundhoff.

ADVERTISING

Ce rol joacă spațiul îngust de locuit?

Prof. Martin Exner, specialist în igienă, din Bonn, a avertizat deja cu mai multă vreme în urmă, după ce a analizat la faţa locului condiţiile de muncă ale angajaţilor de la Tönnies, că aerul vânturat ar putea fi un factor important, responsabil pentru răspândirea COVID-19.

La mijlocul lunii mai, Exner bănuia că şi situaţia din spaţiile strâmte în care muncitorii locuiau practic la grămadă ar putea juca un rol important. Cercetătorii din Hamburg şi Braunschweig, în schimb, subliniază că situaţia de locuit a angajaţilor nu a reprezentat un factor decisiv pentru răspândirea virusului.

Un purtător de cuvânt al abatorului a confirmat că muncitorii lucrează la mică distanţă unul de altul şi, în plus, se întâlnesc în drumul spre locul de muncă sau în spaţiile comune. Între timp, însă, tehnica de aerisire din abator a fost modificată, a mai comunicat acesta.

Vineri, o purtătoare de cuvânt a districtului administrativ Gütersloh, unde se află sediul Tönnies, a anunțat 20 de noi infecții cu coronavirus care au legătură cu acest concern.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇