Doctoratul șefului Serviciului de Informații Externe, Gabriel Vlase, conține 66 de pagini de conținut plagiat masiv din teza fostului ministru al Apărării Sorin Frunzăverde.
Conținutul plagiat provine dintr-o singură sursă: o altă teză de doctorat, susținută în 2004 la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP), aflată în subordinea Ministerului Apărării Naționale, mai precis din doctoratul lui Sorin Frunzăverde, fost ministru al Apărării în guvernele Mugur Isărescu (2000) și Călin Popescu Tăriceanu (2006 – 2007), dezvăluie jurnalista Emilia Șercan în Press One.
Lucrarea care i-a adus titlul științific de doctor șefului SIE a fost susținută în 2010 la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” a Serviciului Român de Informații (SRI).
Gabriel Vlase l-a avut coordonator pe Constantin Onișor, la acel moment decanul celei mai importante facultăți din cadrul Academiei SRI, cea de Informații.
Comisia de trei referenți, care a evaluat și decis să îi acorde lui Vlase titlul de doctor, a fost formată din Luca Iamandi (profesor la Academia de Poliție), Constantin Țenu (profesor la Universitatea Națională de Apărare) și Gheorghe Toma (profesor la Academia SRI), menționează publicația citată.
Vlase și-a publicat doctoratul în 2010, anul în care a susținut public lucrarea, la Editura RAO. Cartea, care a fost tipărită tot în toamna lui 2010, are un titlu diferit de cel al tezei: Securitate în Europa de Sud-Est. Actualitate și perspective strategice.
Postafața cărții apărute la RAO este semnată de Iulian Vlad, ultimul șef al Securității comuniste, arestat pe 31 decembrie 1989 şi condamnat la 25 ani de închisoare pentru rolul jucat în represiunile de la Timişoara şi Bucureşti. Acesta a fost amnistiat în 1993 de președintele Ion Iliescu.
Gabriel Vlase nu a negat nici măcar o singură dată, în discuția cu Emilia Șercan, că și-a plagiat doctoratul: “Într-adevăr, cu plagiatul ăsta, dacă așa scrie la lege, așa scrie […]. Dar, unde-i greșeală, să fie greșeală. Rea intenție n-a fost. Vă spun sincer”, a spus el.
Press One amintește că în 2018 Academia SRI, care i-a acordat lui Vlase titlul de doctor în 2010, a început un amplu proces de verificare a tezelor de doctorat susținute în instituție, soldat cu 40 de teze de doctorat reclamate pentru plagiat la Consiliul Național pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).
Patru lucrări, despre care presa scrisese anterior că sunt plagiate, nu s-au regăsit, însă, în lotul extins al doctoratelor reclamate la CNATDCU. Este vorba despre tezele susținute de Bogdan Licu, actual judecător la Curtea Constituțională, la acel moment prim-adjunct al procurorului general al României, și de Loredana Claudia Radu, fostă avocată și nepoată a lui Gabriel Oprea (ambele coordonate de Gabriel Oprea); și despre tezele susținute de Mihai Tudose, actual europarlamentar, fost premier al României (2017-2018) și de Gabriel Vlase, director al SIE atât la acel moment, cât și în prezent (ambele coordonate de Constantin Onișor).