Ziua Unirii Principatelor Române: Iohannis și Ciucă au vorbit despre modernizare, solidaritate, valori democratice și europene

Ziua Unirii Principatelor Române: Iohannis și Ciucă au vorbit despre modernizare, solidaritate, valori democratice și europene

La 163 de ani de la Unirea Principatelor Române, președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă au transmis, luni, mesaje de solidaritate și au făcut referire la valorile democratice și europene ale poporului nostru.

Șeful statului și-a început alocuțiunea cu un omagiu adus domnitorul Alexandru Ioan Cuza, cel care a înfăptuit Unirea Mică. Printre altele, Iohannis a transmis că acesta „a pus bazele procesului istoric ireversibil de tranziție către un stat modern, profund atașat valorilor europene”, în discursul pe care l-a ținut la Monumentul „Mormântul Ostașului Necunoscut” din Parcul Carol I, din București.

ADVERTISING

După ce a terminat referirile istorice, președintele a vorbit despre situația actuală din țara noastră.

Trăim vremuri marcate de numeroase provocări, iar pandemia de COVID-19 a schimbat radical realitatea cu care eram obișnuiți, obligându-ne să adoptăm măsuri dificile, să facem sacrificii, dar și eforturi substanțiale pentru depășirea acestei crize.

Complexitatea acestei perioade reclamă soluții coerente și durabile. Așa cum am dovedit de atâtea ori în momentele de cumpănă, vom continua să facem tot ce este necesar pentru progresul României, pentru apărarea valorilor democratice și pentru protejarea drepturilor și a libertăților fundamentale.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

La fel ca în perioada care a urmat Unirii Principatelor Române, avem astăzi instrumentele și resursele necesare pentru a moderniza România. Națiunea română este mai puternică atunci când este solidară și trebuie să prețuim lucrurile care ne unesc pentru a ne fi mai ușor să luptăm cu cele care ne dezbină.

Să acționăm, așadar, zi de zi, cu aceeași tenacitate pentru consolidarea parcursului european și democratic al țării noastre!”, a transmis șeful statului.

Declarația integrală o găsiți AICI.

Mesajul premierului Nicolae Ciucă de Ziua Unirii Principatelor Române

la rândul său, premierul Nicolae Ciucă a transmis, luni, că ultimii doi ani au reprezentat pentru noi toţi un test de anduranţă într-o luptă continuă cu un inamic nemilos, anume pandemia, iar această perioadă a scos în evidenţă unitatea românilor şi puterea de a acţiona pentru un viitor mai bun al societăţii noastre.

ADVERTISING

”Să ne dăm mâinile şi, cu speranţă, să depăşim toate problemele şi să fim uniţi pentru viitorul românilor şi al României!”, a îndemnat premierul.

Potrivit lui Nicolae Ciucă, ”prin Mica Unire, românii şi-au exprimat nevoia de unitate, dar şi dorinţa de a progresa în plan administrativ, economic şi social, deopotrivă, iar dezideratul a rămas acelaşi pentru toate generaţiile următoare, indiferent de natura provocărilor cu care s-au confruntat, şi a generat transformări majore în societatea noastră”. 

”Prin tenacitate şi unitate, românii au putut  pregăti, apoi, Marea Unire, modernizând, construind instituţii şi mecanisme democratice, culturale, economice şi financiare, consolidând armata care avea să lupte pentru independenţă şi menţinerea statalităţii. Progresele noastre, obţinute prin înţelegerea şansei istorice de a fi parte a unei lumi moderne, în care bunăstarea, pacea şi valorile democratice sunt asumate şi garantate, au nevoie şi azi, ca şi atunci, de recunoaştere şi protejare”, spune premierul.  

Nicolae Ciucă mai declară că ”astăzi, ne menţinem pe aceeaşi linie a unităţii tuturor românilor, dar şi a progresului şi bunăstării”. Iată mesajul integral al premierului:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇