Ziua 963 Rușii merg în luptă cu terminale Starlink furate și execută prizonieri. Iranul a livrat Rusiei doi sateliți, iar chinezii fac mașini în fostele fabrici Volkswagen și Mercedes

<span style="color:#990000;">Ziua 963</span> Rușii merg în luptă cu terminale Starlink furate și execută prizonieri. Iranul a livrat Rusiei doi sateliți, iar chinezii fac mașini în fostele fabrici Volkswagen și Mercedes

În ziua 963 de război aflăm că un avion de luptă F-16 ucrainean ar fi doborât un avion de vânătoare rusesc Su-34. Ar fi o premieră, care însă nu este confirmată oficial.

Forțele ruse se bazează pe terminale Starlink obținute ilegal pentru a-şi îmbunătăți coordonarea pe front și eficacitatea tacticilor de recunoaștere în Ucraina, transmit analiştii militari de la Institutul pentru Studiul Războiului.

Ucraina a lovit în zona ocupată din regiunea Lugansk un depozit de combustibil care a luat foc. Nu este prima dată când depozitul e lovit, iar Ucraina a intensificat atacurile cu drone asupra infrastructurii petroliere din Rusia și teritoriile ocupate în acest an.

În acest context, Rusia a transferat două avioane MiG-31K în Belarus săptămâna aceasta, în efortul de a le proteja, pe fondul atacurilor ucrainene în creștere asupra bazelor aeriene rusești. Vorbim de avioane de luptă, capabile să transporte rachete balistice Kinjal.

În Kursk, nouă soldați ucraineni care s-au predat ar fi fost împușcați de trupele ruse, la începutul acestei săptămâni, scrie site-ul de monitorizare militară Deepstate.

Președintele Volodimir Zelenski va prezenta în curând planul de victorie cu Rusia, potrivit consilierului său, Mihailo Podoliak. Unele date sensibile vor rămâne, totuşi, confidențiale pentru a evita scurgeri de informații către inamici.

Ucraina lucrează cu Franța pentru unități comune de producție în industria de apărare, pe model danez. Danemarca a devenit prima țară care s-a oferit să doneze arme Kievului prin achiziții directe de la industria de apărare ucraineană.

Peste graniţă, chinezii fabrică maşini în fostele fabrici Volkswagen şi Mercedes din Rusia, iar Iranul a livrat Moscovei doi sateliți de producţie proprie. Rusia a lansat anterior sateliți iranieni pe orbită, stârnind îngrijorări din partea oficialilor americani cu privire la potențialele implicații militare.

ADVERTISING

Evoluţia pe front

  • F-16 a doborât un avion rus de luptă? - Conturile de social media ale bloggerilor de război transmit rapoarte neconfirmate conform cărora un avion de luptă F-16 ucrainean a doborât sâmbătă un avion de vânătoare rusesc Su-34. Deși au existat informații că avioanele F-16 trimise Ucrainei au fost folosite împotriva rachetelor și dronelor rusești, aceasta ar putea fi prima victorie aeriană a unui F-16 fabricat în SUA împotriva unei aeronave rusești cu pilot. Atât Ministerul Apărării din Rusia, cât și cel ucrainean nu emis până acum o declarație oficială cu privire la acest avion. Detalii AICI
  • Rusia a lansat 68 de drone și patru rachete - Ucraina a doborât 31 din 68 de drone de luptă lansate de Rusia azi-noapte, au anunțat Forțele Aeriene. Dronele au fost doborâte peste regiunile Kiev, Poltava, Cernihiv, Sumi și Cerkași. Rusia a atacat, de asemenea, cu două rachete balistice Iskander-M și două rachete de croazieră Kh-59, care au vizat regiunile Cernihiv, Sumi, Poltava și Odesa.
  • Flăcări la un depozit de combustibil - Ucraina a lovit un depozit de combustibil din zona ocupată din regiunea Lugansk, a informat Statul Major al Ucrainei. Trupele ucrainene în cooperare cu serviciul de informații (HUR) au lovit un depozit care conținea petrol și produse petroliere folosite de armata rusă în apropierea orașului Rovenkî. Nu este prima dată când depozitul e lovit, iar Ucraina a intensificat atacurile cu drone asupra infrastructurii petroliere din Rusia și teritoriile ocupate în acest an.
  • Analiza ISW - Forțele ruse se bazează pe terminale Starlink obținute ilegal pentru a-şi îmbunătăți coordonarea pe front și eficacitatea tacticilor de recunoaștere în Ucraina, transmit analiştii militari de la Institutul pentru Studiul Războiului. Indivizi necunoscuți au deschis focul asupra personalului Centrului pentru Combaterea Extremismului al Ministerului rus al Afacerilor Interne din Nazran, Republica Ingușeția. Forțele ruse au avansat recent în apropiere de Kupiansk, orașul Donețk și Robotîne, adaugă ISW.
  • Victime în Doneţk - Recentele atacuri ale armatei ruse în regiunea Donețk au ucis două persoane și au rănit alte 11, a anunțat Vadim Filaşkin, șeful Administrației Militare Regionale Donețk. De la începutul invaziei, în regiunea Donețk, cel puțin 2.810 persoane au fost ucise și 6.289 rănite, cifre care nu includ victimele din Mariupol și Volnovaha.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Drone doborâte - Sistemele de apărare aeriană au distrus 13 drone ucrainene peste noapte deasupra a trei regiuni de la granița cu Ucraina, susţine Ministerul rus al Apărării. 12 drone au fost doborâte deasupra regiunilor Belgorod și Kursk. O dronă a fost distrusă deasupra regiunii Briansk.
  • Putin mută avioane MiG-31 - Rusia a transferat două avioane MiG-31K în Belarus săptămâna aceasta, semnalând eforturi de a le proteja, pe fondul atacurilor ucrainene în creștere asupra bazelor aeriene rusești, scrie Kiev Independent. Avioanele nu mai fuseseră văzute în Belarus din aprilie 2023. Vorbim de avioane de luptă, capabile să transporte rachete balistice Kinjal. Amandouă au aterizat pe aerodromul Machulişki din Belarus, dar locația lor actuală este necunoscută.
  • Ucraina îşi menţine pozițiile în regiunea Kursk a Rusiei, în ciuda încercării Moscovei de a recurei teritoriile, a declarat președintele Volodimir Zelenski. Comandantul Armatei, Oleksandr Sîrksi, l-a informat cu privire la evoluțiile din prima linie, inclusiv în Kursk. „În ceea ce privește operațiunea Kursk: au existat încercări ale Rusiei de a ne respinge pozițiile. Dar ne menținem liniile”, a spus Zelenski, citat de Kiev Post.
  • Prizonieri executaţi - Nouă soldați ucraineni care s-au predat ar fi fost împușcați de trupele ruse în Kursk, la începutul acestei săptămâni, scrie site-ul de monitorizare militară Deepstate, citând surse din Brigada I de Tancuri din Ucraina. „Informații despre posibila împușcare de către ruși a nouă prizonieri de război ucraineni în regiunea Kursk se răspândesc din nou pe rețelele de socializare. Asemenea acțiuni reprezintă o încălcare gravă a Convenției de la Geneva privind tratarea prizonierilor de război”, a declarat avocatului poporului din Ucraina, Dmitro Lubineţ. Execuțiile de acest fel s-au înmulţit considerabil în ultimul an.
  • Avion prăbuşit - Un avion An-3 de fabricație rusă, operat de o companie aeriană locală, s-a prăbușit în Republica Saha din Rusia. Avionul, operat de Borus Airlines, „a aterizat de urgență la 1,5 km de orașul Olekminsk”. „La bordul avionului se aflau cinci persoane, inclusiv trei membri ai echipajului și doi pasageri. În urma accidentului, din păcate, un pasager a murit”, se arată în comunicatul oficial.
  • Chinezii fabrică maşini în fostele fabrici Volkswagen şi Mercedes - Producătorul auto chinez Chery a început asamblarea maşinilor în Rusia, pentru a le vinde în această ţară, la trei fabrici părăsite de rivalii occidentali, inclusiv Volkswagen şi Mercedes, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul. De când companiile auto occidentale au abandonat piaţa rusă, în urma invaziei Ucrainei, producătorii auto chinezi şi-au majorat la peste 50% cota de piaţă în Rusia. Acum, ei îşi extind prezenţa şi produc maşini în această ţară.
ADVERTISING

Alte informaţii relevante

  • Zelenski va prezenta public planul de victorie - Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, va prezenta în curând planul de victorie cu Rusia, potrivit consilierului său, Mihailo Podoliak. Planul, format din cinci puncte, include componente militare și diplomatice, printre care și invitația Ucrainei de a adera la NATO. Detaliile complete ale planului nu au fost încă dezvăluite. Zelenski a prezentat deja planul unor lideri occidentali, printre care președintele SUA, Joe Biden, președintele Franței, Emmanuel Macron, prim-ministrul Regatului Unit, Keir Starmer, și premierul Italiei, Giorgia Meloni. Elementele cheie ale planului sunt deja cunoscute, dar Zelenski va adăuga detalii suplimentare pentru a clarifica strategia de presiune asupra Rusiei. Andrii Yermak, șeful Biroului Prezidențial, a menționat că unele date sensibile vor rămâne confidențiale pentru a evita scurgeri de informații către inamici.
  • Parteneriat cu Franţa pentru arme - Ucraina lucrează cu Franța pentru unități comune de producție în industria de apărare, a declarat președintele Zelenski. Acordul în curs de dezvoltare vine în urma vizitei lui la Paris, unde s-a întâlnit cu Emmanuel Macron. Deși Zelenski nu a oferit detalii despre dezvoltarea parteneriatului de producție, el a subliniat succesul modelului danez în atragerea de investiții. În iunie, Danemarca a devenit prima țară care s-a oferit să doneze arme Kievului prin achiziții directe de la industria de apărare ucraineană.
  • Iranul a livrat Rusiei doi sateliți de producţie proprie pentru a fi plasaţi pe orbită de o rachetă rusească. E cel mai recent exemplu de colaborare spațială între cele două națiuni, ambele fiind sub sancțiunile SUA. Sateliții, Kowsar și Hodhod, reprezintă prima afacere semnificativă a Iranului din sectorul său spațial privat. Kowsar este un satelit de imagini de înaltă rezoluție, proiectat pentru uz agricol, monitorizarea mediului și gestionarea dezastrelor. Hodhod e un mic satelit de comunicații, care își propune să ofere conectivitate prin satelit în zone îndepărtate cu rețele terestre limitate. Un grup de tineri ingineri iranieni, cu o vârstă medie de 25 de ani, a condus proiectul la o companie privată de tehnologie. Rusia a lansat anterior sateliți iranieni pe orbită, stârnind îngrijorări din partea oficialilor americani cu privire la potențialele implicații militare. Acești oficiali se tem că sateliții ar putea sprijini operațiunile Rusiei în Ucraina și ar putea ajuta Iranul să monitorizeze ținte militare din Israel și Orientul Mijlociu.
  • Zelenski atenționează - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că relațiile cu partenerii țării sale ar trebui să se schimbe, având în vedere transferurile nord-coreene către Rusia. „Vedem că alianța dintre Rusia și regimuri precum cel nord-coreean devine din ce în ce mai puternică. Nu este vorba doar despre transferul de arme, este vorba de fapt despre transferul de oameni din Coreea de Nord către forțele armate ale ocupanților”, a declarat Zelenski în discursul său video de duminică, potrivit Reuters. În astfel de condiții, „linia frontului are nevoie de mai mult sprijin. Vorbim despre mai multe capacități cu rază lungă de acțiune pentru Ucraina și mai multe provizii susținute pentru forțele noastre, mai degrabă decât despre o simplă listă de echipamente militare”, a transmis Zelenski.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇