În ziua 952 de război, Rusia a lansat un nou atac cu drone la granița României, ținta fiind infrastructura din portul Izmail. MApN a ridicat patru avioane de luptă după atacul Rusiei la graniță. A fost transmis un mesaj RO-Alert pentru zona de nord a judeţului Tulcea.
Situația se menține dificilă pe front. Grupul de forțe Hortîția al armatei ucrainene a confirmat azi retragerea din Vuhledar, iar rușii își concentrează atacurile Pokrovsk și Kurahove.
Rusia și-a testat azi la nivel naţional sistemele de avertizare publică în caz de urgenţă, lăsând sirenele să sune şi întrerupând emisiunile de radio şi TV. Acțiunea se desfășoară de două ori pe an, în contextul războiului din Ucraina, iar cetățenii sunt anunțați să nu intre panică.
Ucraina va avea a doua cea mai puternică armată europeană din NATO după ce va intra în Alianță, a declarat ministrul leton de Externe, Baiba Braze, argumentând că forțele militare ale Kievului vor avea cea mai mare experiență în luptă din Europa.
Iar potrivit unui raport al Departamentului de Justiţie al SUA, campania „Doppelganger” a Kremlinului este cel mai mare efort de dezinformare de după Războiul Rece. Peste 700 de site-uri au fost create de ruşi, între noiembrie 2023 şi august 2024, pentru a răspândi informaţii false şi propaganda rusească.
Situația pe front
- Flăcări în portul Izmail - Rusia a atacat cu drone, în timpul nopții, infrastructura portuară a orașului Izmail. Doi bărbați, șoferi de camion, unul dintre ei cetățean turc, au fost răniți. Un incendiu puternic a izbucnit, dar flăcările au fost stinse. Punctul de control Orlovka a fost avariat, iar operațiunile de trecere a frontierei au fost suspendate temporar, a anunțat Oleh Kiper, șeful administrației militare regionale. Ministerul Apărării din România a ridicat patru avioane de luptă după atacul Rusiei la graniță. A fost transmis un mesaj RO-Alert pentru zona de nord a judeţului Tulcea. Detalii AICI.
- Atacuri la Harkov și Nikopol - Forțele ruse au atacat în timpul nopții cartierul Kîivskîi din orașul Harkov cu bombe aeriene ghidate. Lovitura a avariat mai multe locuințe, garaje și mașini, dar nu a provocat victime, a anunțat primarul Ihor Terehov. De asemenea, centrul orașului Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk a fost vizat în cursul nopții de drone kamikaze și lovituri de artilerie. Mai multe elemente de infrastructură au fost avariate, însă nu s-au înregistrat victime, a transmis Serhii Lîsak, șeful administrației militare regionale.
- Drone doborâte - Apărarea aeriană ucraineană a doborât noaptea trecută doar 11 din cele 32 de drone Shahed lansate de Rusia. Țintele au fost distruse în Kirovohrad, Odesa și Sumî. Alte patru drone au părăsit spațiul aerian ucrainean îndreptându-se spre Rusia, iar zece au dispărut de pe radare în urma contramăsurilor de război electronic, au anunțat Forțele Aeriene ale Ucrainei.
- Ucrainenii s-au retras din Vuhledar - Forțele ucrainene s-au retras din Vuhledar, a anunțat miercuri grupul de forțe Hortîția. "Comandamentul superior a autorizat o manevră de retragere a unităților din Vuhledar pentru a salva personal și echipament militar și pentru a ocupa o poziție pentru operațiuni ulterioare", se arată într-un comunicat al Hortîția. Anunțul vine după ce mai multe surse au relatat că trupele ruse au intrat în centrul orașului din regiunea Donețk pe care Brigada Mecanizată 72 l-a apărat timp de aproape doi ani. Vuhledar a rezistat la numeroase atacuri în ultimele săptămâni, în timp ce forțele ruse au încercat să încercuiască orașul.
- Lupte intense în Pokrovsk - În ultimele 24 de ore au avut loc 155 de lupte în nouă sectoare ale frontului, cele mai intense atacuri ale rușilor fiind înregistrate în Pokrovsk și Kurahove, a transmis miercuri dimineață Statul Major al armatei ucrainene.
Ce se întâmplă în Rusia
- Teste cu sirene - Rusia a făcut miercuri un test la nivel naţional al sistemelor sale de avertizare publică în caz de urgenţă, lăsând sirenele să sune şi întrerupând emisiunile TV şi de radio, acțiune care are loc de două ori pe an. În jurul orei 10:30, în majoritatea celor 11 fusuri orare ale Rusiei, sirenele au sunat timp de un minut, iar difuzoarele au difuzat un apel ”Atenţie toată lumea!”, a anunţat Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă. Exerciţiul a urmărit să verifice sistemele de avertizare, gradul de pregătire a celor responsabili de lansarea acestora şi să sensibilizeze publicul, a precizat ministerul, adăugând: ”Nu intraţi în panică - totul este conform unui plan”. Frecvenţa repetiţiilor a fost dublată faţă de anul trecut, după primul eveniment desfăşurat în 2020.
Alte informații relevante
- Ucraina vine cu a doua armată în NATO - Ucraina va avea a doua cea mai puternică armată europeană din NATO după ce va intra în Alianță, a declarat ministrul leton de Externe, Baiba Braze. Acesta a argumentat că militarii ucraineni vor avea experiență în luptă și "un angajament politic clar de a fi cei mai buni", adăugând că aceasta va fi depășită doar de actori militari puternici precum SUA și Turcia. Ucraina a aplicat pentru aderarea la NATO în septembrie 2022 și încă așteaptă o invitație formală de a intra în organizația nord-atlantică.
- Cel mai mare efort de dezinformare al Kremlinului - Campania „Doppelganger” a Kremlinului este cel mai mare efort de dezinformare de după Războiul Rece. Pe 21 septembrie, Departamentul de Justiţie al SUA a anunţat că a confiscat 32 de domenii de Internet în spatele cărora se afla campania SDA, care are legături cu Kremlinul, scrie Foreign Affairs. SDA este compania care se ocupă de crearea unor site-uri care sunt aproape identifice cu publicaţiile occidentale de ştiri – dar care au mici modificări în URL – şi care răspândesc propaganda Kremlinului. Doar între noiembrie 2023 şi august 2024, SDA a produs peste 700 de site-uri false, transformând acest „proiect” într-unul din cele mai mari „fabrici” de dezinformare ale Rusiei. Şi Meta a transmis, anul acesta, că SDA a încercat să se infiltreze pe platformele sale de opt ori. Potrivit documentelor, sunt fabricate şi interpretate greşit diverse evenimente, sunt falsificate documente, scrisori, inventate surse, create identităţi false şi sunt inventate organizaţii, totul pentru a induce în eroare audienţa. SDA numeşte toate aceste strategii „realitate augmentată” şi au scopul informării greşite a audienţei pentru provocarea „unor reacţii bazate pe emoţii”. În prezent, X (fostul Twitter, acum deţinut de Elon Musk) este singura platformă care poate fi utilizată în SUA pentru campaniile SDA.
- Kievul anchetează uciderea unor prizonieri - Ucraina a lansat o investigaţie a ceea ce pare o împuşcare de către trupele ruse a 16 prizonieri de război ucraineni, soldaţi care s-au predat pe prima linie de est. ”Acesta este cel mai mare caz raportat de execuţie a prizonierilor de război ucraineni pe linia frontului şi încă un indiciu că uciderea şi tortura prizonierilor de război nu sunt incidente izolate”, a declarat procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin. Procuratura generală din Ucraina a transmis pe Telegram că analizează un videoclip distribuit pe reţelele de socializare care arată presupusa crimă. În videoclip, imagini granulare cu dronă arată un grup de peste zece persoane părăsind un şanţ. Ele sunt aliniate şi apoi cad, după ce au fost împuşcate de alte figuri neclare. Reuters nu a putut verifica în mod independent locaţia şi data filmării videoclipului. Kostin a spus că incidentul a avut loc pe frontul din Pokrovsk.
- China, gata să i se alăture lui Putin - Preşedintele chinez, Xi Jinping, i-a declarat miercuri omologul său rus, Vladimir Putin, în schimbul de felicitări cu ocazia celei de-a 75-a aniversări a stabilirii relaţiilor diplomatice bilaterale, că este pregătit să "dezvolte" cooperarea dintre Moscova şi Beijing. Xi a subliniat că China este "pregătită să i se alăture lui Putin pentru a dezvolta constant cooperarea pragmatică mondială dintre două ţări". Xi Jinping urmează să participe în octombrie la summit-ul BRICS la Kazan, în vestul Rusiei, unde se va întâlni cu Putin.