Ziua 875 Charles Michel îl pune la punct pe Orban. Pană uriașă de curent în Rusia. Ucraina în NATO, declarație de război

<span style="color:#990000;">Ziua 875</span> Charles Michel îl pune la punct pe Orban. Pană uriașă de curent în Rusia. Ucraina în NATO, declarație de război

În ziua 875 de război aflăm că forțele ucrainene s-au retras din satul Krînkî, din regiunea Herson, pe care l-au cucerit în octombrie anul trecut. Retragerea a avut loc în urmă cu câteva săptămâni.

Rușii au atacat în 11 sectoare ale frontului în ultimele 24 de ore. Cele mai intense lupte au fost semnalate în sectoarele Pokrovsk și Kurahove.

Dincolo de graniță, peste un milion de locuitori din sudul Rusiei au rămas fără curent, după oprirea de urgență a unui reactor al centralei nucleare din Rostov. Rosenergoatom a comunicat că oprirea a fost provocată de o "alarmă falsă".

Astăzi ar putea avea loc un nou schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina, mediat de Emiratele Arabe Unite. Fiecare parte va ceda 90 de prizonieri.

Șeful Consiliului UE, Charles Michel, i-a trimis o scrisoare de răspuns premierului Viktor Orban care a pornit pe cont propriu într-o "misiune de pace" ce a inclus discuții cu liderii Rusiei și ai Chinei, dar și cu Donald Trump. Michel a precizat că Orban nu a avut niciun mandat din partea UE pentru discuțiile despre războiul din Ucraina.

Fostul președinte și premier rus Dmitri Medvedev a declarat că primirea Ucrainei în NATO nu ar amenința doar interesele Moscovei, dar ar fi chiar o declarație de război la adresa Rusiei.

ADVERTISING

Între timp, China şi Rusia au început exerciţii navale în Marea Chinei de Sud, care implică trageri cu muniţie reală, recunoaştere şi avertizare timpurie, căutare şi salvare şi apărare aeriană.

Situația pe front

  • Ucrainenii se retrag în Herson - Forțele ucrainene s-au retras în urmă cu câteva săptămâni din satul Krînkî, din regiunea Herson, au declarat surse militare citate de Ukrainska Pravda. Ucrainenii au cucerit Krînkî în octombrie anul trecut, iar de atunci rușii au lansat aproape în fiecare zi atacuri asupra localității, încercând să o ocupe din nou, conform buletinelor informative ale Statului Major ucrainean.
  • Rușii au bombardat un sat - Trupele ruse au bombardat în cursul nopții satul Borova, din raionul Izium, regiunea Harkov. Atacul a avut loc la ora locală 4:40 și a distrus trei case, o cafenea și o spălătorie auto, a anunțat dimineață Oleh Sîniehubov, șeful administrației militare regionale. Acesta nu a dat detalii despre eventuale victime.
  • Lupte intense în Pokrovsk și Kurahove - Rușii au atacat în 11 sectoare ale frontului în ultimele 24 de ore. Cele mai intense lupte au fost semnalate în sectoarele Pokrovsk și Kurahove, unde au avut loc 24, respectiv 23 de atacuri. În total, 112 lupte s-au dat pe toată linia frontului în intervalul de timp menționat, potrivit datelor comunicate miercuri de Statul Major al armatei ucrainene.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Pană majoră de curent - Mai multe regiuni din sudul Rusiei precum și peninsula Crimeea au fost afectate de întreruperi masive ale alimentării cu energie electrică, relatează RFE/RL. Operatorul rus de energie nucleară Rosenergoatom a anunțat ulterior că pana de curent s-a produs după oprirea de urgență, marți, a unei unități de la centrala nucleară din Rostov, din cauza "unei alarme false". Au fost afectate mai multe orașe mari - Krasnodar, Rostov-pe-Don, Taganrog, Elista, Anapa, Armavir, Gelendjik, Novorosisk și Stavropol. Potrivit Novaya Gazeta, aproximativ un milion de oameni au rămas simultan fără curent.

Alte informații relevante

  • Schimb de prizonieri - Rusia şi Ucraina urmează să facă miercuri schimb de 90 prizonieri de război de fiecare parte, în cadrul unui acord facilitat de Emiratele Arabe Unite (EAU), relatează Bloomberg, citând o sursă apropiată de negocieri. Dacă va avea loc, schimbul va duce numărul prizonierilor eliberați în acest an prin medierea Emiratelor la aproape 1.400. Statul din Golf a mediat numeroase acorduri, nu doar între Rusia și Ucraina, ci și între Rusia și SUA, precum eliberarea jucătoarei americane de baschet Brittney Griner în schimbul traficantului rus de arme Viktor Bout. În iunie, Vladimir Putin a spus că Rusia are 6.465 de prizonieri ucraineni, în timp ce Kievul a transmis că deține 1.348 de militari ruși. În cel mai recent schimb, care a avut loc în iunie şi a fost, de asemenea, facilitat de EAU, Rusia şi Ucraina au eliberat câte 90 de prizonieri.
  • Charles Michel îl mustră pe Orban - Șeful Consiliului UE, Charles Michel, l-a criticat pe premierul ungar Viktor Orban care a lansat pe cont propriu o "misiune de pace" ce a inclus discuții cu liderii Rusiei și ai Chinei, precum și cu Donald Trump. Într-o scrisoare adresată liderilor UE, Orban a scris că Trump este pregătit să acționeze imediat ca negociator de pace pentru încheierea răzoiului din Ucraina dacă va fi reales în noiembrie. Charles Michel i-a răspuns lui Orban tot printr-o scrisoare, precizând că acesta nu a avut niciun mandat din partea UE pentru discuțiile despre război. "Președinția rotativă a Consiliului nu are niciun rol în reprezentarea Uniunii pe scena internațională și nu a primit niciun mandat din partea Consiliului European pentru a se angaja în numele Uniunii", i-a scris acesta lui Orban, potrivit Reuters. Fost ministru de externe al Belgiei, Charles Michel a respins și teza lui Orban că UE a urmat o politică pro-război în Ucraina. "Este exact invers", a menționat Michel.
  • Medvedev amenință NATO cu războiul - Primirea Ucrainei în NATO va fi considerată ca o declarație de război împotriva Rusiei, a afirmat fostul președinte și premier rus Dmitri Medvedev, într-un interviu publicat de săptămânalul Argumenti i Fakti, citat de Reuters. El a subliniat că numai "prudența" Alianței ar putea preveni consecințele catastrofale pentru planetă. "Noi am spus clar încă de la început că intrarea Ucrainei în NATO nu este doar o amenințare directă pentru interesele naționale ale Rusiei. Este, de fapt, o declarație de război, deși cu întârziere", a declarat Medvedev, reiterându-și poziția agresivă la adresa NATO. "Acțiunile pe care adversarii Rusiei le-au luat împotriva noastră de mai mulți ani, extinzând alianța… au dus NATO într-un punct fără întoarcere", a adăugat el.
  • Moscova și Beijingul trag cu muniţie reală - China şi Rusia au început exerciţii navale în Marea Chinei de Sud. Ambele ţări vor desfăşura cel puţin trei nave fiecare pentru exerciţiile de trei zile, care implică trageri cu muniţie reală, recunoaştere şi avertizare timpurie, căutare şi salvare şi apărare aeriană.
  • General american: Nu ajutăm Ucraina să câștige - Casa Albă ar trebui să se concentreze pe a face tot ce poate pentru a garanta înfrângerea Rusiei și victoria Ucrainei, spune generalul Ben Hodges, fost comandant al Armatei SUA din Europa, din 2014 până în 2017. Generalul susține că cei cărora le este frică de o eventuală „escaladare” a războiului cu Rusia, dacă Putin ar fi contestat de Occident, se înșală total. Detalii AICI.
  • Zeci de mii de dispăruți - Ucraina a inclus 42.000 de cetățeni dispăruți într-un registru unic al persoanelor dispărute în circumstanțe speciale, a anunțat miercuri Ministerul ucrainean de Interne, citat de Ukrinform. Registrul colectează date despre persoane care au dispărut din cauza luptelor, a ocupației ruse sau a dezastrelor naturale ori provocate de om. Numărul comunicat nu reprezintă întregul impact umanitar al invaziei ruse care a dus la deportări, răpiri și un număr mare de decese în rândurile militarilor și civililor din Ucraina, notează Kyiv Independent. Ultimele date indică o creștere considerabilă față de situația din aprilie, când aproape 37.000 de ucraineni erau dați dispăruți. Potrivit Kievului, alți 3.000 de oameni figurează ca prizonieri de război, iar 7.000 au fost identificați ca decedați, mulți dintre aceștia fiind militari. De asemenea, peste 19.500 de copii ucraineni au fost deportați în Rusia, Belarus și în teritoriile ocupate de Moscova.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇