Ziua 870 de război a început cu un atac masiv cu rachete și drone asupra orașului Starokostiantîniv, unde se află o importantă bază aeriană ucraineană. Forțele aeriene au anunțat că au doborât cinci rachete de croazieră și 11 din cele 19 drone lansate de Rusia.
În ultimele 24 de ore rușii și-au continuat operațiunile ofensive, încercând să străpungă liniile defensive ucrainene pe toată linia frontului. 120 de lupte au avut loc în acest interval de timp.
Un pilot rus a transmis spionajului militar ucrainean o informație secretă care a permis identificarea a 30 de comandanți ai diviziei ruse de bombardiere strategice. Acesta a fost șocat de atacul Rusiei asupra spitalului de copii din Kiev și a oferit Ucrainei informații personale, inclusiv fotografii și alte documente clasificate, despre comandanții ruși.
Războiul continuă și la nivel înalt. Preşedintele american Joe Biden a declarat că nu va purta discuţii directe cu liderul rus Vladimir Putin decât dacă acesta îşi schimbă comportamentul, în special în ceea ce priveşte Ucraina.
Viktor Orban s-a întâlnit joi cu Donald Trump în Florida, după încheierea summitului NATO de la Washington, în ceea ce premierul naţionalist ungar numește "misiunea de pace 5.0". După întrevedere, Orban a anunțat "vestea bună a zilei": "El va rezolva problema!", a scris premierul ungar despre Trump.
Franţa, Germania, Italia şi Polonia au semnat joi o scrisoare de intenţie pentru a dezvolta rachete de croazieră lansate de la sol cu o rază de acţiune de peste 500 km, cu scopul de a umple un gol în arsenalele europene evidențial de războiul Rusiei în Ucraina.
Iar ONU cere Rusiei să predea Ucrainei cea mai mare centrală nucleară din Europa din cauza "siguranței precare" a unității.
Situația pe front
- Bază aeriană, sub atac - Ucraina a fost din nou atacată de un val de rachete și drone. Atacul a avut loc noaptea trecută, iar forțele aeriene au anunțat că au doborât cinci rachete de croazieră și 11 din 19 drone lansate de ruși. Nu se știe ce s-a întâmplat cu dronele care nu au fost doborâte, relatează Sky News. "Este probabil ca inamicul să folosească imitații de drone de atac pentru a supraîncărca apărarea antiaeriană. Nu au existat informații despre victime sau daune", au explicat ucrainenii. Ținta principală a Moscovei de noaptea trecută a fost orașul Starokostiantîniv, unde se află o importantă bază aeriană ucraineană. Zona reprezintă o țintă frecventă a loviturilor Moscovei, au transmis forțele aeriene.
- Lupte intense în Pokrovsk - Rușii și-au continuat operațiunile ofensive și încearcă să străpungă liniile defensive ucrainene pe toată linia frontului. În ultimele 24 de ore au avut loc 120 de lupte, a comunicat vineri dimineață Statul Major de la Kiev citat de Ukrainska Pravda.
Alte informații relevante
- Ce a făcut un pilot rus după atacul asupra spitalului de copii - Un pilot rus a transmis spionajului militar ucrainean o informație secretă care a permis identificarea a 30 de comandanți ai diviziei ruse de bombardiere strategice, a spus o sursă din serviciul de informații al armatei ucrainene (GUR) citată de Kyiv Independent. Pilotul rus care a servit în Divizia 22 de Bombardiere Grele a contactat GUR luni, după atacul Rusiei asupra spitalului de copii Okhmatdît din Kiev. Pilotul a oferit informații personale, inclusiv fotografii și alte documente clasificate, despre comandanții ruși. "A fost șocat de atacul asupra spitalului de copii, așa că a decis să ofere părții ucrainene documente despre activitățile unității sale militare, precum și imagini private ale echipei de comandă", a spus sursa. Divizia 22 de aviație cu bombardiere grele este staționată pe aerodromul Engels din regiunea rusă Saratov, la sute de kilometri de Ucraina. Această divizie lovește în mod regulat Ucraina cu rachete de croazieră Kh-101 folosind bombardiere strategice, așa cum a făcut-o și luni, în atacul asupra spitalului de copii din Kiev, soldat cu 33 de morți și 121 de răniți.
- Femei pe front - Peste 10.000 de femei ucrainene îndeplinesc în prezent roluri de combatanți pe linia frontului, a confirmat joi vicepremierul ucrainean Olha Stefanișîna. Este o creștere semnificativă a numărului femeilor care luptă în comparație cu primul an de război, când aproximativ 5.000 de femei serveau pe front, notează The Kyiv Independent. Ministerul Apărării de la Kiev a anunțat anterior că peste 67.000 de femei servesc în forțele armate, în creștere față de 41.000 în 2022. 19.000 au roluri non-combat, iar celelalte fac parte din personalul militar. În Ucraina femeile nu sunt supuse mobilizării, care se aplică doar bărbaților cu vârste între 25 și 60.
- Biden nu vorbește cu Putin - Preşedintele american Joe Biden a declarat în conferinţa de presă susţinută joi că nu va purta discuţii directe cu liderul rus Vladimir Putin decât dacă acesta îşi schimbă comportamentul, în special în ceea ce priveşte Ucraina, relatează Reuters. "Este Putin pregătit să discute? Nu sunt pregătit să vorbesc cu Putin decât dacă Putin este pregătit să îşi schimbe comportamentul", a declarat preşedintele american. Războiul de peste doi ani al Rusiei împotriva Ucrainei "a provocat pagube oribile, pierderi de vieţi omeneşti", a arătat el. Ruşii "mint ca naiba cu privire la ceea ce se întâmplă. Prin urmare, ideea că vom reuşi să schimbăm fundamental Rusia… este puţin probabil. Dar un lucru este sigur: dacă permitem Rusiei să aibă succes în Ucraina, nu se vor opri în Ucraina", a punctat Biden.
- Gafele lui Biden - Într-un interval de doar două ore, președintele american a făcut două gafe. Detalii AICI.
- Orban s-a dus cu "misiunea de pace 5.0" la Trump - Premierul naţionalist ungar Viktor Orban s-a întâlnit joi cu Donald Trump în Florida, după încheierea summitului NATO de la Washington. "Misiunea de pace 5.0… Am discutat modalităţi de a se ajunge la pace. Vestea bună a zilei: el va rezolva problema!", a declarat Orban într-un mesaj publicat joi seara pe reţeaua X, însoţit de o fotografie a întâlnirii dintre cei doi politicieni la reşedinţa Mar-a-Lago din Florida a lui Trump. Orban a menţinut relaţii bune cu Trump de la prima victorie electorală a preşedintelui SUA în 2016. Cei doi s-au întâlnit ultima dată în martie, după care Orban s-a referit la Trump drept "preşedintele păcii", în timp ce Trump l-a numit pe Orban un "lider fantastic". La summitul de la Washington, liderul ungar, care a vorbit foarte puţin cu presa, a apărut izolat, chestionat de o serie de lideri europeni care au denunţat călătoria sa la Moscova săptămâna trecută, unde a vorbit cu Vladimir Putin. Mai multe despre poziția lui Orban AICI.
- Patru țări europene fac o rachetă cu rază lungă de acțiune - Patru ţări europene - Franţa, Germania, Italia şi Polonia - au semnat joi o scrisoare de intenţie pentru a dezvolta rachete de croazieră lansate de la sol cu o rază de acţiune de peste 500 km, cu scopul de a umple un gol în arsenalele europene evidențial de războiul Rusiei în Ucraina. Un prim proiect al armei ar putea fi schiţat până la sfârşitul anului, a spus ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu, urmând ca specificaţiile, cum ar fi raza de acţiune, să fie elaborate mai în detaliu ulterior. Stocurile europene existente de rachete de croazieră includ arme lansate de avioane de luptă, precum Storm Shadow din Marea Britanie, Scalp din Franţa şi Taurus din Germania, cu o rază de acţiune de aproximativ 500 km. Spre deosebire de rachetele balistice, rachetele de croazieră zboară la joasă înălţime, ceea ce le face mai greu de detectat de radar. O sursă militară a declarat că obiectivul este ca noua rachetă terestră să aibă o rază de acţiune cuprinsă între 1.000 şi 2.000 km, pentru a satisface cererile NATO pentru o astfel de capacitate.
- Rachete peste copii - Boris Groh, un ilustrator ucrainean din Ievpatoria, oraș din Crimeea, autorul mai multor desene artistice despre războiul din Ucraina, a realizat o nouă lucrare cu un mesaj puternic. Intitulată sugestiv "Țintă militară", aceasta prezintă atacul cu rachete al Rusiei asupra spitalului de copii Okhmatdît din Kiev.
- ONU cere Rusiei să predea centrala nucleară din Zaporojie - ONU cere Rusiei să predea Ucrainei cea mai mare centrală nucleară din Europa din cauza "siguranței precare" a unității. Solicitarea privind centrala Zaporojie a fost făcută prin intermediul unei rezoluții. Rușii au ocupat centrala la începutul războiului și numeroase lupte s-au dat în împrejurimi. Ambasadorul Ucrainei la ONU, Sergii Kslițiaa, a declarat că urmările unui posibil incident "ar fi chiar mai catastrofale" decât explozia centralei de la Cernobîl din 1986.
- Zelenski cere schimbarea jocului - Ucraina i-a îndemnat joi pe aliaţii din NATO să renunţe la restricţiile pe care le pun Kievului în privinţa utilizării armelor cu rază lungă de acţiune împotriva unor ţinte din Rusia, afirmând că acest lucru ar "schimba jocul" în războiul său cu Moscova, relatează AFP. "Dacă vrem să câştigăm, dacă vrem să prevalăm, dacă vrem să ne salvăm ţara şi să o apărăm, atunci trebuie să ridicăm toate restricţiile", a declarat preşedintele Zelenski într-o conferinţă de presă susţinută la Washingon alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Mai multe ţări NATO impun restricţii privind utilizarea armelor pe care le furnizează Ucrainei, împiedicând-o să lovească poziţiile ruseşti din care sunt lansate în mod regulat atacuri asupra oraşelor şi infrastructurii ucrainene. Aceste ţări, de pildă Germania, se tem de o escaladare a conflictului cu Rusia.