Ziua 848 Rusia taie curentul, Ucraina lovește rafinării. A plecat "Fantoma Kievului". F-16 vine în această vară

<span style="color:#990000;">Ziua 848</span> Rusia taie curentul, Ucraina lovește rafinării. A plecat "Fantoma Kievului". F-16 vine în această vară

Ziua 848 de război aduce veşti bune din România pentru ţara vecină, după ce CSAT a decis să doneze un sistem Patriot Ucrainei, pentru care preşedintele Volodimir Zelenski şi-a exprimat recunoştinţa.

Şi primele avioane F-16 oferite de aliați ar trebui să sosească în această vară în Ucraina, a declarat generalul Arnoud Stallmann, comandantul forțelor aeriene olandeze.

Pe front, Rusia a folosit noaptea trecută cel puțin nouă rachete și 27 de drone aţintite spre 10 regiuni ale Ucrainei. Apărarea aeriană a distrus cinci rachete și toate dronele, însă infrastructura energetică din patru regiuni a fost afectată, iar peste 218.000 de consumatori au rămas fără curent electric.

Cel puțin trei persoane au fost rănite în timpul nopții în regiunea Dnipropetrovsk, iar dimineață un bombardament rusesc a lovit o mașină într-un sat din regiunea Herson, un bărbat fiind ucis.

De asemenea, armata rusă a utilizat pentru prima oară o bombă glisantă de trei tone (FAB-3000) împotriva unui punct de concentrare a trupelor ucrainene în regiunea Harkov.

Ucrainenii au contraatacat cu drone rafinării și depozite petroliere din regiunile ruse Tambov, Krasnodar și din republica Adîgheia. O femeie a fost ucisă în regiunea Krasnodar.

Între timp, Ucraina și-a luat rămas bun de la unul dintre piloții săi de vânătoare incluși între legendarele "Fantome ale Kievului". Lt-col. Valentin Korenciuk, cu numele de cod Beekeeper, a pilotat un avion de luptă MiG-29 în Brigada 40 de Aviație Tactică și a fost ucis în luptă.

Vladimir Putin își continuă turneul în Asia. După ce a fost primit cu mare pompă în Coreea de Nord, liderul de la Kremlin a sosit miercuri seara în Vietnam, pentru o vizită de o zi la Hanoi.

ADVERTISING

Iar țările UE au agreat al 14-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei de la declanșarea războiului din Ucraina. Noul pachet are ca obiectiv accentuarea impactului sancțiunilor anterioare.

Situația pe front

  • Toate dronele au fost distruse - Armata ucraineană a anunțat, joi dimineață, că a reușit distrugerea tuturor dronelor și a cinci rachete lansate de ruși. Rusia a folosit cel puțin nouă rachete și 27 de drone pentru a ataca Ucraina, conform actualizării de dimineață a Forțelor Aeriene. Rachetele au fost lansate din Marea Caspică și regiunea Voronezh, în timp ce dronele au fost lansate din orașul-port rusesc Primorsko-Akhtarsk, situat pe coasta Mării Azov. Unitățile de rachete ale Forțelor Armate ale Ucrainei și grupurile mobile de foc ale Forțelor Aeriene Ucrainene au interceptat cinci rachete și 27 de drone în regiunile Dnipropetrovsk, Zaporojie, Donețk, Nikolaiev, Herson, Harkov, Kiev, Cerkasi, Poltava și Vinița. Nexta a publica rutele aproximative ale dronelor și rachetelor lansate de Rusia:
  • Pană de curent - Atacurile rusești cu drone de joi dimineața au afectat infrastructura energetică din regiunile Vinița, Kiev, Dnipropetrovsk și Donețk, a raportat operatorul energetic de stat Ukrenergo. Orașul Herson, din sudul țării, a rămas fără energie electrică. Potrivit Ministerului Energiei, peste 218.000 de consumatori nu mai au curent electric din cauza atacurilor. Rușii au lovit și o centrală termică a DTEK, cea mai mare companie privată de energie din Ucraina. Trei ingineri au fost răniți, iar mai multe echipamente au fost distruse, relatează Ukrainska Pravda.
  • Răniți în Dnipropetrovsk, deces în Herson - Cel puțin trei bărbați, în vârstă de 30, 41 și 63 de ani, au fost răniți peste noapte în regiunea Dnipropetrovsk, potrivit guvernatorului regional Serhii Lîsak. Doi dintre ei au fost internați în spital. Dimineață forțele ruse au atacat o mașină în satul Tekstîlne, din regiunea Herson, iar un bărbat de 43 de ani a fost ucis, a anunțat Oleksandr Prokudin, șeful administrației regionale.
  • Bombă de 3 tone lansată de Rusia - Armata rusă a utilizat pentru prima oară o bombă glisantă de trei tone (FAB-3000) împotriva unui punct de concentrare a trupelor ucrainene în regiunea Harkov (nord-est). Bomba - care are o rază de distrugere efectivă de 230 de metri şi a cărei undă de şoc se extinde până la 1.200 de metri - a căzut la mai puţin de 10 metri de ţintă. Detalii AICI.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Incendii la rafinării - Mai multe regiuni din Rusia au fost vizate, noaptea trecută, de atacuri ucrainene cu drone care au ţintit în special depozite de petrol şi s-au soldat cu un mort, anunţă autorităţile. Dronele au lovit oraşul Slaviansk na Kubani, în regiunea Krasnodar (sud), unde o femeie a fost ucisă, potrivit guvernatorului regional Veniamin Kondratiev. În total, 15 drone au fost interceptate şi distruse în Republica Adîgheia, în regiunile Breansk, Krasnodar, Rostov, Belgorod şi Orlov, potrivit aceleiaşi surse. În afară de Krasnodar, atacurile ucrainene au vizat depozite de petrol, potrivit autorităţilor locale. În Republica Adîgheia (sud), un incendiu a izbucnit într-o rafinărie, în satul Enem, ”în urma unui atac cu dronă”, a anunţat pe Telegram guvernatorul Murat Kumpilov. Incendiul a fost stins rapid. În regiunea Tambov (centru), un rezervor a luat foc joi dimineaţa într-o rafinărie importantă de petrol în satul Platonovka, ”probabil” din cauza unei drone, a anunţat pe Telegram guvernatorul Maxim Egorov.
  • 20 de ani de închisoare pentru trădare - O femeie cu dublă cetățenie, rusă și americană, riscă 20 de ani de închisoare pentru că a donat o mică sumă de bani unei organizații ucrainene. Ea a făcut donația în SUA, acolo unde locuiește. Femeia a fost arestată în timp ce își vizita familia din Rusia.
  • Criminalii grațiați îi îngrozesc pe ruși - Înmulţirea crimelor comise de deţinuţi graţiaţi de către preşedintele Vladimir Putin pentru a lupta în Ucraina provoacă nelinişte în societatea rusă, relatează EFE. O nouă crimă care a fost descoperită miercuri a șocat societatea rusă. O fetiță de 12 ani a fost asasinată de un bărbat judecat de mai multe ori, condamnat pentru crimă, eliberat din închisoare pentru a participa la război şi revenit la viaţa civilă. După declanşarea invaziei ruse în Ucraina şi recrutarea de deţinuţi pentru front, peste 100 de persoane au fost ucise de veterani ai războiului în Ucraina care au fost recrutaţi din închisorile din Rusia.

Alte informații relevante

  • Patriot pentru Ucraina - România va trimite un sistem de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina, a decis CSAT în ședința de joi, dar în anumite condiții. Detalii AICI.
  • Zelenski mulţumeşte României - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a trimis un mesaj de recunoştinţă: „Sunt recunoscător României și președintelui Klaus Iohannis pentru decizia de a oferi Ucrainei un sistem suplimentar de apărare aeriană Patriot. (...) Apreciez conducerea puternică a României și sprijinul de principiu pentru Ucraina. Este important faptul că acest pas consolidează securitatea nu numai în Ucraina, ci în întreaga noastră regiune și în Europa".
  • România îl va susține pe Mark Rutte - Preşedintele Klaus Iohannis i-a informat, joi, pe membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării că s-a retras încă de săptămâna trecută din competiţia pentru şefia NATO. Membrii CSAT s-au declarat în favoarea susţinerii de către România a candidaturii premierului olandez. Detalii AICI.
  • Ucraina a pierdut "Fantoma Kievului" - Ucraina și-a luat rămas bun de la unul dintre piloții săi de vânătoare incluși între legendarele "Fantome ale Kievului". Lt-col. Valentin Korenciuk, cu numele de cod Beekeeper, a pilotat un avion de luptă MiG-29 în Brigada 40 de Aviație Tactică. El a fost considerat "cel mai bun pilot" al Ucrainei, într-o declarație prin care forțele aeriene au confirmat moartea sa în luptă, relatează The Guardian. În primele zile ale invaziei ruse din februarie 2022, pe rețelele de socializare au apărut relatări despre reușitele "Fantomei Kievului", mitul unui pilot despre care se spune că ar fi doborât șase avioane de război rusești. Oficialitățile ucrainene au încurajat mitul, iar pentru o vreme acest titlu a fost atribuit lt. col. Viacheslav Ierko, care a căzut la luptă în prima zi de război. În cele din urmă, armata a recunoscut că "Fantoma Kievului" este o legendă colectivă a piloților celei de-a 40-a brigăzi de aviație tactică. În realitate, Beekeper, care a zburat încă din prima zi a invaziei Rusiei, a doborât o duzină de ținte, inclusiv un bombardier rus, au anunțat forțele aeriene. "Fantomele Kievului erau reale și au fost Viaceslav Ierko și Valentin", a spus pentru AFP un participant la funeraliile lui Korenciuk.
  • F-16 vine vara aceasta - Ucraina ar trebui să primească în această vară primele avioane F-16, a declarat generalul Arnoud Stallmann, comandantul forțelor aeriene olandeze, potrivit The Guardian. "În această vară totul se așază", a spus generalul la o bază aeriană din sudul Olandei. Belgia, Danemarca, Olanda și Norvegia au anunțat că vor oferi aproximativ 80 de avioane americane F-16 Ucrainei pe care Kievul le cere de peste un an, însă programul de pregătire a înregistrat mai multe întârzieri. Stallmann a spus că fiecare F-16 are nevoie de aproximativ 10 oameni pentru a opera și întreține aeronava, inclusiv cei doi piloți. El a adăugat că există două direcții de pregătire, una pentru recalificarea piloților ucraineni cu experiență pentru a folosi F-16, care se desfășoară în principal în Danemarca și SUA, și a doua pentru formarea de la zero de noi piloți în România. „Avem oameni care au spus: 'vreau să fiu pilot'. Îi testăm și îi antrenăm de la zero", a explicat generalul.
  • Putin e în Vietnam - Vladimir Putin se află joi într-o vizită de stat în Vietnam, ţară căreia Rusia îi furnizează arme de zeci de ani, la o zi după ce a semnat un acord de apărare cu Coreea de Nord. Şeful de la Kremlin a sosit miercuri seara la Hanoi. Cele două ţări, unite împotriva "hegemoniei" americane, au aprobat un "parteneriat strategic cuprinzător" care prevede o asistenţă reciprocă "în caz de agresiune" şi o posibilă consolidare a "cooperării tehnico-militare", potrivit lui Putin. Liderul de la Kremlin urmează să se întâlnească cu noul preşedinte, To Lam, şi cu secretarul general al Partidului Comunist (CPV), Nguyen Phu Trong, considerat cea mai influentă figură a regimului. De asemenea, Putin urmează să participe şi la o ceremonie de depunere de coroane la mausoleul fregatei independenţei Ho Chi Minh şi la un banchet în teatrul de operă în stil colonial francez. Plecarea sa este programată pentru seara.
  • Încă un val de sancțiuni - Țările UE au agreat al 14-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei de la declanșarea războiului din Ucraina. Belgia, care deține președinția Uniunii Europene până la 1 iulie, a anunțat pe X că pachetul "maximizează impactul sancțiunilor existente prin astuparea găurilor" pe care Rusia le exploata, relatează Sky News.
  • Țările nordice își fac coridor militare de urgență - Norvegia, Suedia şi Finlanda au convenit joi să creeze un coridor pentru transportul de trupe şi echipamente militare în partea de nord a celor trei ţări, toate membre NATO, potrivit EFE. Obiectivul este de a facilita deplasarea rapidă a personalului militar din porturile norvegiene către cele două state vecine. "Dacă ar exista o blocadă în Marea Baltică, singura noastră rută ar fi prin Suedia şi Norvegia", a explicat preşedintele Finlandei, Alexander Stubb.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇