Ziua 840 Rachetă ucigașă într-o zonă rezidențială. Ungaria cedează, dar pune condiții. G7 dă Kievului miliardele rușilor

<span style="color:#990000;">Ziua 840</span> Rachetă ucigașă într-o zonă rezidențială. Ungaria cedează, dar pune condiții. G7 dă Kievului miliardele rușilor
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 840 de război a început cu alerte aeriene sunând în toată Ucraina și cu atacuri asupra Kievului, unde Rusia a folosit o combinaţie de rachete de croazieră şi balistice, precum şi drone. Apărarea a distrus 29 din cele 30 de ținte aeriene lansate de Rusia. Singura dronă nedoborâtă a lovit o unitate industrială din regiunea Kiev, provocând un incendiu.

Mult mai dur a fost atacul cu rachetă asupra unei zone rezidenţiale din orașul Krivoi Rog, regiunea Dnipropetrovsk, unde cel puțin opt persoane au fost ucise, 21 rănite, iar salvatorii încă mai caută printre ruine.

Avioane poloneze şi aliate au fost activate ca măsură de precauţie. E o măsură luată de obicei atunci când Rusia lansează un atac aerian asupra regiunilor vestice ale Ucrainei.

O veste bună pentru Kiev vine de la liderii statelor din G7, care au ajuns la un acord şi vor trimite Ucrainei 50 de miliarde de dolari, prin utilizarea activelor ruse îngheţate, înainte de sfârşitul lui 2024.

Iar Statele Unite vor trimite un nou sistem de tip Patriot Ucrainei, desfăşurat în prezent în Polonia. România ajută și ea cum poate - un transport ce conţine 16.000 de kituri de igienă a plecat în această dimineaţă spre Ucraina.

În plus, Ungaria s-a angajat să nu mai blocheze pachetele de ajutoare oferite Ucrainei de NATO. În schimb, a primit asigurări că nu va fi implicată, în niciun fel, în sprijinirea armatei ucrainene.

La ruşi, gruparea de partizani Atesh a distrus noaptea trecută o stație de comunicații prin satelit din regiunea Moscova.

Iar Guvernul din Sri Lanka își intensifică eforturile pentru a-şi împiedica cetățenii să se lase ademeniți să lupte în Ucraina, după ce 16 srilankezi au fost uciși și 36 răniți.

ADVERTISING

Informații de pe front

  • Atac cu drone și rachete la Kiev - Rusia a lansat, miercuri dimineaţă, un atac asupra Kievului. Serhiî Popko, şeful administraţiei militare din Kiev, a spus că Rusia a folosit în atacul său o combinaţie de rachete de croazieră şi balistice, precum şi drone. Apărarea a distrus 29 din cele 30 de ținte aeriene lansate de Rusia, între care cinci rachete și 24 de drone kamikaze. Singura dronă nedoborâtă a lovit o unitate industrială din regiunea Kiev, provocând un incendiu. Pompierii au intervenit pentru a stinge flăcările.
  • Atac mortal la Krivoi Rog - Cel puțin opt persoane au fost ucise după un atac cu rachetă asupra orașului Krivoi Rog, din regiunea Dnipropetrovsk, a declarat ministrul de Interne, Igor Klimenko. Patru persoane sunt încă dispărute, deoarece eforturile de salvare ale serviciilor de urgență continuă. 21 de persoane au fost rănite, inclusiv doi copii.
  • Familie lovită în Dnipropetrovsk - Un bărbat de 39 de ani și o femeie de 40 de ani au fost răniți într-un atac cu dronă în districtul Sînelnîkove, din regiunea Dnipropetrovsk, iar fiul lor de 13 ani a făcut atac de panică. Nouă case au fost distruse, a anunțat Serhii Lîsak, șeful administrației militare regionale, citat de Ukrainska Pravda. Apărarea aeriană a doborât azi-noapte 11 drone Shahed lansate de Rusia asupra regiunii.
  • Explozii în Crimeea - Mai multe explozii au fost auzite noaptea trecută în peninsula Crimeea, precum și într-o localitate din Krasnodar Krai, relatează canalul de telegram Crimean Wind. Deflagrațiile s-au auzit în orașele Ievpatoria și Sakî, precum și în localitatea nordică Krasnoperekopsk. Câteva explozii s-au auzit și în comunitatea Armyanskii din regiunea rusă Krasnodar, în jurul orei locale 4:00. Informații neconfirmate indică faptul că un sistem de apărare aeriană S-400 ar fi putut fi lovit de un atac aerian, relatează Kyiv Independent.
  • Avioane poloneze, activate - Alertele de raid aerian au durat mai multe ore în toată Ucraina, miercuri, începând imediat după ora 00:00 GMT şi inclusiv în regiunile care se învecinează cu Polonia, membră a NATO. Avioane poloneze şi aliate au fost activate ca măsură de precauţie, a anunțat pe X Comandamentul operaţional al forţelor armate poloneze. Aceasta este procedura standard când Rusia lansează un atac aerian asupra regiunilor vestice ale Ucrainei.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Sabotaj în regiunea Moscova - Un sistem de comunicații prin satelit a fost distrus într-un act de sabotaj al grupării de partizani Atesh. O înregistrare video postată pe Telegram arată un agent al grupării turnând un lichid inflamabil pe sistemul R-441 Liven, apoi stația ia foc. Incidentul a avut loc în districtul Klin din regiunea Moscova, la aproximativ 85 km nord-vest de capitala Rusiei. Potrivit partizanilor, stația aparține de regimentul Gărzii 584 de apărare aeriană, iar sistemele de apărare aeriană ale întregii regiuni Moscova au fost slăbite.
  • Putin și-a amânat vizita în Turcia - Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, care era aşteptat în Turcia, și-a amânat vizita și a spus că speră să se întâlnească cu preşedintele Erdogan luna viitoare, la o reuniune regională în Kazahstan. "Sper că foarte curând, pe 3 sau 4 iulie, el va fi la Astana, din câte ştiu", i-a spus Putin ministrului turc de Externe aflat în vizită, Hakan Fidan, referindu-se la capitala fostului stat sovietic. "Acest lucru face parte dintr-un eveniment internaţional, iar el şi cu mine vom avea ocazia să ne întâlnim şi să discutăm toate problemele actuale", a spus Putin.

Alte informații relevante

  • SUA trimit Patriot din Polonia - Statele Unite vor trimite în următoarele zile încă un sistem de apărare antiaeriană de tip Patriot în Ucraina, scrie New York Times, citând oficiali de rang înalt civili şi militari sub protecţia anonimatului. Acest sistem este desfăşurat în prezent în Polonia, unde apără un contingent american care urmează să se întoarcă în SUA.
  • Ungaria nu mai blochează - Ungaria s-a angajat să nu mai blocheze pachetele de ajutoare oferite Ucrainei de NATO. În schimb, a primit asigurări că nu va fi implicată, în niciun fel, în sprijinirea armatei ucrainene. Conform înțelegerii încheiate de Viktor Orban și Jens Stoltenberg, niciun militar din Ungaria nu va participa la planurile NATO de a oferi Ucrainei asistență și instruire în domeniul apărării și, totodată, Ungaria nu va fi forțată să aloce fonduri Ucrainei. Toate deciziile NATO trebuie să fie aprobate prin consens unanim, ceea ce conferă drept de veto fiecărei țări membre.
  • Acord G7 pentru banii Rusiei - Liderii statelor din G7 au ajuns la un acord "asupra debursării a 50 de miliarde" de dolari pentru Ucraina prin utilizarea activelor ruse îngheţate, a anunţat miercuri seara preşedinţia franceză, precizând că această debursare va avea loc "înainte de sfârşitul lui 2024".
  • Ucraina va încheia războiul în condițiile sale - În discursul rostit marți în Bundestag, președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a spus parlamentarilor germani că Rusia trebuie să plătească pentru daunele provocate țării sale. "Cei care au început războiul trebuie trași la răspundere. Trebuie aduși în fața justiției pentru fiecare crimă de război comisă", a spus el, adăugând că Ucraina va pune capăt războiului în condițiile sale și că termenul pentru un compromis s-a scurs. "Putin va pierde acest război. (…) Nu vom lăsa acest război generației viitoare. Îl vom încheia. Îl vom încheia în interesul Ucrainei și în interesul întregii Europe", a mai spus liderul de la Kiev.
  • Discursul lui Zelenski, boicotat - Majoritatea deputaţilor din partidul german de extremă dreapta AfD, precum şi membri ai unui partid suveranist de stânga, au boicotat discursul lui Zelenski în Bundestag, în timp ce acesta şi-a exprimat îngrijorarea faţă de ecoul retoricii pro-ruse în Europa. Când preşedintele ucrainean a urcat la pupitru în aplauzele publicului, s-a trezit în faţa scaunelor lăsate goale de aproape toţi cei 77 de deputaţi AfD și cei 10 deputaţi ai partidului radical de stânga BSW. "Refuzăm să ascultăm un vorbitor îmbrăcat în haine de camuflaj", a explicat conducerea AfD într-un comunicat de presă, argumentând că "Ucraina nu are nevoie de un preşedinte al războiului, ci de un preşedinte al păcii". Mişcarea BSW a declarat că a dorit să trimită "un semn de solidaritate cu toţi ucrainenii care doresc o încetare imediată a focului şi o soluţie negociată", a declarat un oficial pentru AFP. Pentru ambele partide, alegerile europene de duminică au fost un succes.
  • Rusia ar putea participa la summit-ul pentru pace - Cu câteva zile înainte de conferinţa privind pacea în Ucraina fără Rusia, Kievul a luat în considerare marţi participarea Moscovei la un summit ulterior, cu scopul de a primi o foaie de parcurs aprobată de comunitatea internaţională pentru a pune capăt conflictului. "Intenţionăm să pregătim împreună planul comun care va fi susţinut de toate ţările responsabile. Şi luăm în considerare posibilitatea, în cursul celui de-al doilea summit, de a invita un reprezentant al Rusiei şi de a prezenta împreună acest plan comun", a declarat presei europene Andri Iermak, şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene. Moscova a anunțat că nu doreşte să participe la summit-ul din acest weekend şi, prin urmare, nu a fost invitată de ţara gazdă, Elveţia, în timp ce Ucraina doreşte să obţină rezultate concrete pentru a le prezenta la cel de-al doilea summit.
  • Summit-ul pentru pace, în weekend - Zeci de lideri din întreaga lume se vor întâlni sâmbătă şi duminică în Elveţia cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, pentru un summit conceput ca un "prim pas" pentru a găsi calea către pace în Ucraina, dar fără Moscova sau Beijing. Summit-ul va avea loc în complexul hotelier Burgenstock și se va desfăşura în urma reuniunii G7, de joi până sâmbătă, în sudul Italiei, cu participarea lui Zelenski la ambele reuniuni. La summit vor participa peste 90 de state și organizații, Volodimir Zelenski, preşedintele francez Emmanuel Macron, vicepreşedintele american Kamala Harris şi cancelarul german Olaf Scholz. Aproximativ jumătate dintre lideri vor fi europeni. Obiectivul summit-ului, solicitat de Kiev, este de a "inspira un viitor proces de pace", dar rezultatul întâlnirii rămâne incert.
  • România trimite kituri de igienă - Un transport ce conţine 16.000 de kituri de igienă a plecat în această dimineaţă spre Ucraina. Acțiunea este organizată de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, prin grija Ministerului Apărării Naționale, a anunţat miercuri Guvernul.
  • 16 srilankezi uciși - Guvernul din Sri Lanka își intensifică eforturile pentru a-şi împiedica cetățenii să se lase ademeniți ca să lupte în Ucraina, după ce a confirmat că 16 srilankezi au fost uciși și 36 răniți.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇