Ziua 828 Atacuri în Kiev, Harkov și Crimeea. Schimb de prizonieri, negociat de arabi. Jumătate de milion de victime printre ruși

<span style="color:#990000;">Ziua 828</span> Atacuri în Kiev, Harkov și Crimeea. Schimb de prizonieri, negociat de arabi. Jumătate de milion de victime printre ruși

Un atac cu rachete asupra Kievului a avut loc, dimineaţă devreme, în ziua 828 de război. Șeful administraţiei militare a declarat că toate rachetele au fost distruse înainte de a ajunge în oraş, însă rețeaua electrică dintr-un district al capitalei Ucrainei a fost afectată.

Un alt atac aerian a avut loc în orașul Harkov, unde cinci persoane au murit şi 25 au fost rănite.

Concentrarea de trupe în regiunea Harkov e un semn că rușii intenționează să declanșeze a doua fază a ofensivei în estul Ucrainei, arată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Mai multe explozii au fost auzite în zori şi în Crimeea. Forțele ucrainene au atacat cu rachete Neptun un feribot și terminalul petrolier al portului Kavkaz, din Krasnodar Krai. Portul este situat la aproximativ 12 km de podul Kerci.

Pe front, cel puțin jumătate de milion de ruși au murit sau au fost răniți de la începutul războiului. Statistica este realizată de Ministerul britanic al Apărării şi apare în actualizarea zilnică pe care o face despre situația de pe front.

Tot azi Ucraina și Rusia au anunțat primul schimb de prizonieri de război din ultimele aproape patru luni. 150 de persoane au fost eliberate în urma unor negocieri mediate de Emiratele Arabe Unite.

Pe de altă parte, Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu că șovăiala lui Biden de a aproba utilizarea armelor occidentale împotriva unor ţinte din Rusia le-a permis forţelor Kremlinului să-şi râdă de Ucraina şi să-i poată "vâna" pe oameni. Președintele ucrainean a precizat că țara sa trebuie să poată folosi arme "puternice", cu rază lungă de acţiune, care pot lovi ţinte în adâncimea teritoriului rusesc.

ADVERTISING

Ministrul Apărării din Franţa, Sebastien Lecornu, consideră justificată, în numele "legitimei apărări", posibila utilizare în atacuri asupra bazelor militare de pe teritoriul Rusiei a armelor pe care ţara sa le-a livrat Ucrainei. Berlinul a dat, de asemenea, Kievului permisiunea să folosească armele livrate de Germania şi împotriva unor ţinte militare din Rusia. Iar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat încrezător că atacurile lansate de Ucraina împotriva ţintelor de pe teritoriul Rusiei cu ajutorul armelor donate de Occident vor fi în conformitate cu dreptul internaţional.

În schimb, China nu va participa la conferinţa de pace pentru Ucraina, organizată de Elveţia la mijlocul lunii iunie.

Situația pe front

  • Atac cu rachete asupra Kievului – Un atac cu rachete asupra capitalei Ucrainei a provocat, dimineaţă devreme, un incendiu într-o clădire nerezidenţială. Toate rachetele au fost distruse înainte de a ajunge în oraş, a declarat Serhii Popko, şeful administraţiei militare din Kiev. Incendiul din clădirea nerezidenţială din cartierul Holosiivskîi s-a produs ca urmare a căderii unor resturi, a precizat Popko. Potrivit informaţiilor preliminare, nu s-au înregistrat răniţi.
  • Pagube la rețeaua electrică - Deși Popko a spus că toate rachetele trase asupra Kievului au fost distruse, rețeaua electrică din districtul Holosiivskîi al capitalei Ucrainei a fost afectată de atacul aerian, a anunțat vineri compania de energie DTEK. Forțele aeriene ucrainene au explicat pe Telegram că Rusia a atacat Kievul cu o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune Iskander și cu mai multe drone. Totuși, atacul aerian de peste noapte nu a fost la fel de intens ca raidurile anterioare, iar rețelele afectate au fost reparate pe parcursul dimineții.
  • Lovituri în Harkov - Cinci persoane au murit şi 25 au fost rănite în oraşul Harkov, unde un bloc de apartamente a fost lovit de rachete balistice rusești S-300/S-400. Primul atac a avut loc pe parcursul nopții, iar al doilea s-a produs 25 de minute mai târziu, când echipele de intervenție se aflau la fața locului. "Inamicul a recurs din nou la tactica dublei lovituri, în timp ce medicii, salvatorii şi forţele de ordine erau deja la faţa locului", a anunţat vineri guvernatorul regiunii, Oleg Sinegubov, afirmând că printre răniţi se numără şi un medic. Două rachete S-300 au fost lansate asupra cartierului Novobavarski, vizând "exclusiv infrastructura civilă", a precizat guvernatorul, citat de Kyiv Independent.
  • Atac în Crimeea - Forțele ucrainene au atacat în zori cu rachete Neptun un feribot și terminalul petrolier al portului Kavkaz, din Krasnodar Krai. Portul este situat la aproximativ 12 km de podul Kerci care leagă Crimeea de restul Rusiei. Apărarea aeriană a rușilor nu a reușit să împiedice atacul, iar mai multe explozii au fost auzite în Crimeea, a transmis Statul Major al armatei ucrainene, citat de Ukrainska Pravda. O stație petrolieră a luat foc, angajații fiind evacuați, iar o substație electrică a fost avariată, dar a rămas în funcțiune.
  • Urmează a doua fază a ofensivei în Harkov - Concentrarea de trupe în regiunea Harkov e un semn că rușii ar putea să-și canalizeze eforturile către împingerea forțelor ucrainene în afara zonelor importante ale frontului de est și crearea unei așa-numite zone tampon în nordul regiunii, în a doua fază a ofensivei pe care Moscova intenționează să o lanseze în Harkov, arată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Analiștii militari americani au estimat că forțele ruse ar putea prelua multe dintre rezervele Grupului de forțe din Nord, dar nu ar avea suficiente efective pentru a înconjura sau captura orașul Harkov, chiar și dacă ar atinge obiectivul declarat de 50.000-70.000 de militari.
  • Schimb de prizonieri - Ucraina și Rusia au anunțat vineri primul schimb de prizonieri de război din ultimele aproape patru luni. 150 de persoane au fost eliberate în urma unor negocieri mediate de Emiratele Arabe Unite. Președintele Zelenski a declarat că 75 de prizonieri ucraineni au revenit din Rusia. Este vorba despre patru civili și 71 de militari, printre ei 19 apărători ai Insulei Șerpilor. De asemenea, în cadrul schimbului, au fost predate cadavrele a 212 apărători ucraineni. Ministerul rus al Apărării adaugă că şi Ucraina a predat 75 de persoane.
  • Jumătate de milion de victime - Cel puțin jumătate de milion de ruși au murit sau au fost răniți de la începutul războiului. Statistica este realizată de Ministerul britanic al Apărării şi apare în actualizarea zilnică pe care o face despre situația de pe front. Britanicii mai spun că, în luna mai, Rusia a suferit cea mai mare rată de victime raportate din februarie 2022. Rata din mai a fost de peste 1.200 victime pe zi.

Alte informații relevante

  • Zelenski, critic la adresa lui Biden - Şovăiala lui Biden de a aproba utilizarea armelor occidentale împotriva unor ţinte din Rusia le-a permis forţelor Kremlinului să-şi râdă de Ucraina şi să-i poată "vâna" pe oameni, a acuzat Volodimir Zelenski, într-un interviu apărut vineri în The Guardian. Liderul ucrainean îl îndeamnă pe preşedintele american să treacă peste veşnicele sale îngrijorări legate de o posibilă "escaladare" nucleară cu Moscova şi să aprobe folosirea armelor americane pentru atacuri cu rază lungă de acţiune, care pot lovi ţinte în adâncimea teritoriului rusesc. SUA trebuie să "creadă mai mult în noi". Fără această aprobare din partea americanilor, Zelenski a spus că şi alţi aliaţi ar putea continua să nu permită Ucrainei să folosească armele lor cu rază lungă de acţiune.
  • Lituania, gata să trimită trupe - Lituania este pregătită să trimită militari în Ucraina, pentru a ajuta la instruirea trupelor Kievului, a declarat premierul Ingrida Šimonytė, pentru Bloomberg. Ea a reiterat că Lituania a ajutat la instruirea armatei ucrainene înainte de invazia Rusiei, iar dacă e nevoie, acest proces poate continua în Ucraina.
  • Franța susține legitima apărare a Ucrainei - Ministrul Apărării din Franţa, Sebastien Lecornu, consideră justificată, în numele "legitimei apărări", posibila utilizare în atacuri asupra bazelor militare de pe teritoriul Rusiei a armelor pe care ţara sa le-a livrat Ucrainei, întrucât de pe teritoriul rus sunt lansate tot mai multe atacuri. Potrivit dreptului internaţional al războiului, "Ucraina are dreptul să riposteze", a subliniat Lecornu, într-un interviu acordat postului de radio France Info, în care a explicat că, de la începutul invaziei asupra Ucrainei, Rusia şi-a modificat strategia militară, de exemplu, cu ofensive nu doar asupra frontului, ci şi pentru a distruge infrastructura, în special cea energetică. Întrebat dacă Franţa va permite ca armele pe care le-a livrat Kievului să fie folosite pentru a ataca obiective de pe teritoriul rus, el a repetat că armele sunt pentru ca Ucraina să se poată apăra şi, prin urmare, susţine "din punct de vedere politic" această opţiune.
  • Și Germania dă OK-ul - Guvernul de la Berlin îi acordă Ucrainei permisiunea să folosească armele livrate de Germania şi împotriva unor ţinte militare din Rusia. Anunţul a fost făcut, vineri, la Berlin, de purtătorul de cuvânt al executivului federal, Steffen Hebestreit. Detalii AICI.
  • Stoltenberg nu se teme de represalii - Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi-a exprimat vineri încrederea că atacurile lansate de Ucraina împotriva ţintelor de pe teritoriul Rusiei cu ajutorul armelor donate de Occident vor fi în conformitate cu dreptul internaţional. "Cu toţii sperăm că aceasta se va face în conformitate cu dreptul internaţional şi într-un mod responsabil", a declarat Stoltenberg. Întrebat dacă se așteaptă la represalii din partea Rusiei, Stoltenberg a reamintit că, de fiecare dată când au fost luate decizii de extindere a sprijinului militar pe care statele aliate îl oferă Kievului, Rusia a transmis că "este periculos şi va avea consecinţe". "Nu este nimic nou. Face parte din eforturile (preşedintelui rus Vladimir) Putin de a împiedica aliaţii NATO să sprijine Ucraina să se apere, iar Ucraina are dreptul să se apere şi noi avem dreptul să ne apărăm", a insistat şeful NATO.
  • Fără China la conferinţa de pace - China a confirmat că nu va participa la conferinţa de pace pentru Ucraina, ce va fi găzduită de Elveţia, la mijlocul lunii iunie, au indicat patru surse având informaţii directe despre subiect. Beijingul a declinat invitaţia întrucât nu sunt reunite condiţiile pentru prezenţa sa, în primul rând, participarea atât a Ucrainei, cât şi a Rusiei, precum și faptul că această conferinţă ar trebui să fie recunoscută atât de Rusia, cât şi de Ucraina, că ar trebui să existe o participare egală a tuturor părţilor şi o discutare egală a tuturor propunerilor, a indicat una dintre surse.
  • Rachete balistice nord-coreene în Ucraina - Rusia foloseşte rachete balistice nord-coreene în Ucraina, se arată într-un nou raport publicat de Pentagon, bazat pe analiza unor resturi de rachetă. Agenţia de Informaţii pentru Apărare (DIA) a SUA a folosit imagini open source pentru a confirma că resturile găsite în ianuarie în regiunea Harkov, din nord-vestul Ucrainei, provin de la o rachetă balistică cu rază scurtă de acţiune, produsă în Coreea de Nord. DIA a comparat imagini difuzate de presa de stat nord-coreeană cu fotografii ale acestor fragmente de rachetă descoperite în Ucraina.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇