Ziua 827 Nave rusești lovite în Crimeea. Ucraina poate ataca în Rusia cu F-16. Nou ajutor din Germania

<span style="color:#990000;"><span style="color:#990000;">Ziua 827</span></span> Nave rusești lovite în Crimeea. Ucraina poate ataca în Rusia cu F-16. Nou ajutor din Germania

În ziua 827 de război, două nave rusești au fost atacate, în Crimeea, de drone navale ucrainene. Rusia susține că a distrus dronele, dar spionajul militar ucrainean a prezentat ca dovadă o înregistrare video care surprinde atacul.

Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus șapte rachete și 32 de drone lansate de Rusia în timpul nopții de miercuri spre joi. Patru persoane au fost rănite în orașul Harkov.

Deținuții care au intrat în armata ucraineană au făcut deja primele antrenamente, iar unii dintre ei s-au remarcat capturând un soldat rus.

De cealaltă parte, apărarea antiaeriană rusă a neutralizat 13 drone ucrainene în regiunea Krasnodar, din sudul ţării, şi în apropiere de Crimeea, precum și opt rachete ATACMS deasupra Mării Azov. Două feriboturi din Crimeea au fost avariate de resturi ale rachetelor doborâte.

Subiectul cel mai fierbinte rămâne atacarea Rusiei cu arme occidentale. Ucraina poate folosi avioanele F-16 pentru a lovi ținte militare de pe teritoriul rus, întrucât acest lucru s-ar încadra în "regulile războiului", a declarat premierul danez Lars Lokke Rasmussen. Acesta nu-și face griji cu privire la riscul unui atac al Rusiei asupra Danemarcei. Şi Cehia dă undă verde pentru atacarea Rusiei. Această permisiune include "atacuri care în mod necesar trebuie să se desfăşoare pe teritoriul Rusiei (...) Aceasta este regula pentru livrările (de arme) care vin din Cehia", spune ministrul de Externe de la Praga.

Ieri şi reprezentanții Finlandei, Canadei și Poloniei au emis declarații separate, spunând că Ucraina poate folosi armele trimise de ţările lor pentru a lovi ținte pe teritoriul Rusiei.

ADVERTISING

În schimb, Statele Unite sunt îngrijorate că loviturile Ucrainei asupra sistemelor nucleare rusești de avertizare timpurie ar putea "deranja în mod periculos" Moscova, iar Washingtonul a transmis Kievului preocupările sale în acest sens.

Pe de altă parte, statele membre UE şi-au dat acordul în vederea impunerii unor taxe vamale prohibitive importurilor de produse agricole ruseşti.

Situația pe front

  • Nave lovite în Crimeea - Două nave rusești, posibil de tipul KS-701 Tunets, care apără podul Kerci, au fost lovite în Crimeea, noaptea trecută, într-o operațiune desfășurată de serviciul de informații al armatei ucrainene. Potrivit unei surse citate de Ukrainska Pravda, dronele navale Magura V5 au atacat vasele inamice în apropierea satului Ciornomorske din districtul Ievpatoria. Pentru a distruge dronele, rușii au folosit avioane de 32 de ori, inclusiv avioane Su-27/30/35, MiG-29, Be-12, An-26 și elicoptere Ka-27/29 și Mi-8, și au folosit haotic arme de calibru mic și tunuri de 30 mm, dar fără rezultat, a spus sursa. În schimb, armata rusă a anunțat că a distrus două drone navale ucrainene în Marea Neagră, care "se îndreptau spre Crimeea". Serviciul de informații al armatei ucrainene (GUR) a prezentat drept dovadă înregistrarea video a distrugerii navelor.
“Тунець по-кримськи” від ГУР
  • Rachete și drone distruse - Sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus șapte rachete și 32 de drone lansate de Rusia în timpul nopții de miercuri spre joi, a anunțat comandantul forțelor aeriene. Rusia a lansat în total 51 de rachete și drone. Oficialul a precizat că forțele ruse au atacat „instalații militare și infrastructuri critice din Ucraina”, dar nu a oferit detalii suplimentare. Primarul orașului Harkov, Ihor Terehov, a spus că infrastructura critică din oraș a fost bombardată în timpul nopții și că patru persoane au fost rănite.
  • Rușii n-au forță pentru ofensivă - Rusia își mărește efectivele în zonele Strilecha, Lîpți și Vovceansk din regiunea Harkov, dar aceste forțe nu sunt suficiente pentru o ofensivă pe scară largă, a transmis Oleksandr Sîrskîi, comandantul șef al armatei ucrainene, pe Facebook, după ce a vizitat brigăzile și batalioanele de pe frontul din Harkov. El a adăugat că acțiunile rușilor au fost complicate de transferarea unor trupe ucrainene suplimentare către zonele vulnerabile, de întărirea apărării și de crearea unei rezerve de muniție. Inamicul și-a schimbat tactica, lovind pozițiile ucrainene cu lovituri de artilerie și bombe aeriene.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Feriboturi avariate în Crimeea - Ministerul Apărării rus a anunțat că apărarea antiaeriană a neutralizat 13 drone ucrainene în regiunea Krasnodar, din sudul ţării, şi în apropiere de peninsula anexată Crimeea. "Joi dimineaţă, cinci drone aeriene ucrainene au fost doborâte de sistemele de apărare antiaeriană deasupra regiunii Krasnodar", a indicat ministerul, într-un comunicat. Alte opt drone au fost interceptate în cursul nopţii "deasupra Mării Negre, în proximitatea litoralului Crimeii". De asemenea, opt rachete tactice ATACMS au fost distruse de apărarea antiaeriană deasupra Mării Azov, aproape de Crimeea. Potrivit unui oficial instalat de Rusia în Crimeea, Nikolai Lukaşenko, resturi ale rachetelor doborâte, care ţinteau o facilitate de transport în oraşul Kerci, au produs daune la două feriboturi. Nu există victime, dar cursele de feribot au fost suspendate pentru a fi evaluate pagubele.
  • Sechestru pentru Deutsche Bank şi Commerzbank - Un tribunal rus a ordonat, în primă instanţă, sechestru pe activele şi conturile băncilor germane Deutsche Bank şi Commerzbank din Rusia, într-un proces intentat de o companie deţinută parţial de Gazprom. Conform experţilor, momentul coincide cu decizia UE de a folosi profiturile obţinute din activele ruseşti îngheţate pentru a înarma Ucraina, relatează Deutsche Welle. Băncile au garantat finanţarea unui proiect de realizare a unui terminal de gaz în Marea Baltică, dar după aplicarea sancţiunilor şi-au retras sprijinul iar proiectul a fost anulat.

Atac asupra Rusiei cu arme din Occident?

  • Ucraina poate lovi în Rusia cu F-16 - Ucraina poate folosi avioanele F-16 pentru a lovi ținte militare de pe teritoriul rus, întrucât acest lucru s-ar încadra în "regulile războiului", a declarat premierul danez Lars Lokke Rasmussen, joi, la Bruxelles. "Nu există o carte albă pentru Ucraina în folosirea avioanelor F-16 pentru a efectua atacuri arbitrare în Rusia. Vorbim despre posibilitatea de a slăbi agresorul prin lovirea instalațiilor militare de pe teritoriul rus. Este complet în regulile războiului ca o țară care este atacată să poată răspunde", a afirmat Rasmussen, citat de publicația Kristeligt Dagblad. El a respins îngrijorările că acest pas ar putea duce la o escaladare a războiului. "Dacă vă referiți la un risc al unui atac asupra teritoriului nostru, atunci nu este ceva pentru care să-mi fac griji", le-a spus premierul danez reporterilor. Danemarca a fondat în iulie 2023, alături de Olanda, "coaliția avioanelor de luptă", care își propune să ofere Kievului avioane F-16 și să ajute la instruirea piloților și tehnicienilor ucraineni pentru utilizarea acestor aeronave. Primul lot de avioane e așteptat să ajungă în vară în Ucraina.
  • Şi Cehia dă undă verde - Ministrul ceh de Externe, Jan Lipavski, a declarat presei că ţara sa este de acord ca Ucraina să folosească în atacuri asupra Rusiei armele pe care i le furnizează, după îndemnul în acest sens formulat de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a stârnit controverse printre aliaţii Ucrainei şi ameninţări din partea Moscovei. "Republica Cehă nu are nicio problemă dacă Ucraina se apără împotriva agresorului", a spus ministrul ceh, înaintea unei reuniuni a miniştrilor de Externe din statele NATO care se desfăşoară la Praga. Această permisiune include "atacuri care în mod necesar trebuie să se desfăşoare pe teritoriul Rusiei (...) Aceasta este regula pentru livrările (de arme) care vin din Cehia", a precizat Jan Lipavski.
  • Îngrijorare la Washington - Statele Unite sunt îngrijorate însă că loviturile Ucrainei asupra sistemelor nucleare rusești de avertizare timpurie "ar putea deranja în mod periculos" Moscova, scrie Washington Post. "Washingtonul a transmis Kievului preocupările sale despre două atacuri, săptămâna trecută, asupra a două stații radar care asigură apărarea aeriană convențională, precum și avertizarea pentru lansările nucleare ale Occidentului", a spus o sursă citată de cotidianul menționat. Dacă sistemele ruse de avertizare sunt afectate de atacurile ucrainene, chiar și parțial, acest lucru ar putea dăuna stabilității strategice din relațiile ruso-americane. "Rusia s-ar putea gândi că are o capacitate redusă de a detecta atacurile nucleare împotriva sa, ceea ce ar putea deveni o problemă. Ar trebui să fie evident pentru oricine că nu există nicio intenție (a Statelor Unite) de a folosi arme nucleare împotriva Rusiei. Dar cu siguranță există o îngrijorare despre cum ar putea percepe Rusia capacitățile sale de descurajare vizate și sistemele de avertizare timpurie atacate", a spus oficialul.
  • Permisiune secretă de la Biden? - Administraţia Biden a acordat în mod discret Ucrainei permisiunea de a lovi în interiorul Rusiei – dar numai în apropierea zonei Harkov – folosind arme furnizate de SUA, au declarat joi pentru Politico un oficial american şi alte două persoane familiarizate cu acest demers. Detalii AICI.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Nou ajutor din Germania - Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a anunţat joi că ţara sa va acorda Ucrainei un nou pachet de armament, în valoare de 500 de milioane de euro. El a precizat că este vorba de un număr mare de rachete IRIS-T SLM cu rază medie de acţiune, pentru sistemele de apărare antiaeriană, şi de un număr mai redus de rachete SLS, cu rază de acţiune mai scurtă. De asemenea, Germania va dota Ucraina cu drone de recunoaştere şi de luptă în Marea Neagră şi cu piese de schimb de care este nevoie urgentă, cum ar fi ţevi pentru artilerie şi motoare pentru tancurile germane Leopard. Se adaugă un milion de gloanţe pentru armamentul de infanterie.
  • Deținuții ucraineni au prins un soldat rus - Deținuții care au intrat în armata ucraineană au făcut deja primele antrenamente, iar unii dintre ei s-au remarcat capturând un soldat rus, a spus ministrul-adjunct ucrainean al Justiției, Olena Vîsoțka, într-un interviu. "Deținuții care urmează să servească o fac într-un mod absolut controlat, după ce au fost verificați, așa cum prevede legea. Există o mulțime de roluri pe front care nu implică neapărat arme. Dar chiar și cu arme, am auzit deja de un caz reușit: am primit informații că unii dintre primii deținuți au capturat un rus", a spus ea, fără a da mai multe detalii despre acest caz. Până la 29 mai peste 4.000 de deținuți și-au exprimat dorința de a lupta pe front. Peste 600 au intrat în armată, iar numărul lor e în creștere, a precizat Vîsoțka.
  • Pistorius, la un antrenament al ucrainenilor - Pregătirea militarilor ucraineni de către Bundeswehr este un semnal important transmis Ucrainei că Germania este alături de ea, a declarat ministrul Apărării, Boris Pistorius, în timpul unei vizite la o bază de antrenament din nordul Germaniei. Ministrul a asistat cu această ocazie la un antrenament pe un simulator Patriot. Germania a furnizat până acum Ucrainei două sisteme Patriot şi rachetele asociate. O a treia unitate i-a fost promisă Ucrainei şi urmează să fie livrată în curând Kievului. Germania a renunţat la un sfert din capacităţile sale Patriot.
  • Lavrov vorbește despre pace - China ar putea organiza o conferinţă de pace la care să participe Rusia şi Ucraina, a declarat ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, citat de agenţia de presă RIA. O astfel de mişcare ar fi o continuare a eforturilor Beijingului de a rezolva criza ucraineană. "Împărtăşim poziţia (Chinei) potrivit căreia trebuie abordate în primul rând cauzele fundamentale, iar interesele legale ale tuturor părţilor trebuie protejate, cu acorduri ulterioare bazate pe principiul securităţii egale şi indivizibile", a declarat Lavrov. "Permiteţi-mi să subliniez încă o dată, aceasta presupune respectarea realităţilor de pe teren, ce reflectă voinţa oamenilor care trăiesc acolo", a adăugat el. Rusia a chemat în mod repetat la discuţii, cu condiţia prealabilă ca Occidentul şi Kievul să-i recunoască toate câştigurile teritoriale în Ucraina. Kievul a respins aceste propuneri.
  • Ucraineni salvați în Maramureș - Salvamontiștii din Maramureș au intervenit pentru salvarea a trei cetățeni ucraineni din Munții Maramureșului, care erau extenuați, fără provizii și care, din cauza oboselii, nu-și mai puteau continua deplasarea. Potrivit Salvamont Maramureș, este vorba de trei cetățeni ucraineni, de 21, 24 și 29 de ani, extenuați, unul dintre ei având probleme medicale. Aceștia au fost coborâți în siguranță de pe munte și au fost preluați de autoritățile competente.
  • Taxe pe cerealele ruseşti - Statele membre ale Uniunii Europene şi-au dat joi acordul în vederea impunerii unor taxe vamale prohibitive importurilor de produse agricole ruseşti - în prezent larg scutite. În practică, această decizie - validată de către miniştrii europeni ai Comerţului reuniţi la Bruxelles - înseamnă impunerea unor taxe dure - începând de la 1 iulie - cerealelor, oleaginoaselor şi derivatelor acestora, între alte produse, care sunt taxate slab sau deloc în importurile europene.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇