Ziua 819 Dronele taie curentul, rușii predau copii. Bombă teleghidată la cafenea. Încă un sat-simbol a căzut

<span style="color:#990000;">Ziua 819</span> Dronele taie curentul, rușii predau copii. Bombă teleghidată la cafenea. Încă un sat-simbol a căzut

În ziua 819 de război, dronele ruseşti au lovit dimineaţă devreme obiective energetice şi au întrerupt alimentarea cu curent a unor zone din regiunea Sumî, din nordul Ucrainei.

Vezi şi Ziua 820 Rușii mută geamanduri. Putin aprobă confiscarea activelor americane. Imagini din orașul nimicit de ruși (Video)

Alte cinci regiuni au fost vizate în cursul nopţii de atacuri, dar armata ucraineană a anunţat că a doborât toate cele 24 de drone Shaded lansate de Rusia.

O bombă teleghidată a distrus o cafenea, a avariat un bloc cu 12 etaje și a incendiat o benzinărie, în oraşul Harkov.

De cealaltă parte, două persoane au fost ucise, iar alte patru rănite într-un atac cu dronă şi tiruri ucrainene în regiunea rusă Belgorod şi la Lîsîceansk, un oraş din estul Ucrainei ocupat de forţe ruse.

Pe frontul de est, Rusia a revendicat cucerirea satului-simbol Klişceevka, situat în regiunea Doneţk, una din puţinele localităţi pe care armata ucraineană le recuperase în septembrie 2023, în timpul marii sale ofensive de vară care a eşuat.

În schimb, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) deține cea mai nouă versiune a dronelor sale navale Sea Baby care pot lansa acum mai multe rachete Grad, iar noile sisteme au intrat deja în acțiune împotriva pozițiilor ruse din peninsula Kinburn, în sudul Ucrainei.

Pe de altă parte, autorităţile ruse au predat rudelor şase copii ucraineni (băieţi între 6 şi 17 ani), în urma unei medieri a Qatarului. Kremlinul este acuzat de orchestrarea deportării a mii de copii din Ucraina.

Între timp, Pentagonul acuză Rusia că a lansat o armă spaţială pe aceeaşi orbită cu un satelit al guvernului american.

ADVERTISING

Iar Ministerul Apărării de la Moscova a propus o revizuire a delimitării apelor teritoriale ruse din Marea Baltică. Ulterior, documentul a fost şters. Întrebat despre respectivul document, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns că „nu este nimic politic în asta”, dar a admis existenţa unor tensiuni în zona Mării Baltice şi în consecinţă nevoia ca Rusia să ia măsuri pentru a-şi garanta securitatea.

La noi, preşedintele Klaus Iohannis spune că România nu va trimite combatanţi în Ucraina și a vorbit și despre cedarea unei baterii Patriot. Iar șeful Armatei, generalul Gheorghiţă Vlad, a avertizat că unele prognoze şi scenarii indică probabilitatea escaladării conflictelor, inclusiv a celor de natură militară.

Situația pe front

  • Dronele taie curentul - Dronele ruseşti au lovit dimineaţă devreme obiective energetice şi au întrerupt alimentarea cu curent a unor zone din regiunea Sumî, din nordul Ucrainei, au anunțat oficiali ucraineni. Autoritatea regională din Sumî a precizat că dronele au lovit oraşele Şostka şi Konotop, aflate la nord-est de Kiev şi în apropierea graniţei cu Rusia. Forţele aeriene ucrainene au doborât şapte drone folosite în atac, potrivit autorităţilor regionale. După ce trupele ruseşti şi-au croit drum peste graniţă în regiunea nord-estică Harkov, în urmă cu puţin mai mult de o săptămână, oficialii au avertizat cu privire la o acumulare de trupe şi la o posibilă împingere a frontului în regiunea învecinată Sumî.
  • Toate dronele, la pământ - Alte cinci regiuni din sudul şi estul ţării au fost vizate în cursul nopţii de atacuri ruseşti, dar armata ucraineană a anunţat că a doborât toate cele 24 de drone Shaded lansate de Rusia. Este vorba de regiunile Mîkolaiv, Dnipropetrovsk, Zaporojie, Doneţk şi Odesa, relatează Ukrainskaia Pravda.
  • Recucerire simbolică - Rusia a revendicat preluarea sub control a satului Klişceevka, situat în regiunea Doneţk, la aproximativ 5 km sud de Bahmut. Era una din puţinele localităţi pe care armata ucraineană le recucerise în septembrie 2023, în timpul marii sale ofensive de vară destinată să străpungă frontul în est şi sud, cu ajutorul armelor occidentale, dar care a eşuat, izbindu-se de apărarea rusă, linii de tranşee fortificate şi câmpuri de mine. Ulterior, forţele ucrainene au revenit în defensivă, ducând lipsă de oameni şi de armament.
  • Bombă teleghidată la cafenea - Un atac aerian rusesc asupra orașului Harkov a distrus miercuri o cafenea, a avariat o clădire rezidențială din apropiere și a incendiat o benzinărie, iar oficialii locali spun că zece persoane au fost rănite, dintre care cel puțin una este în stare gravă. Un bloc cu 12 etaje de peste drum de cafenea s-a trezit cu aproape toate ferestrele aruncate în aer. La aproximativ 50 de metri distanță, un troleibuz avea şi el toate geamurile distruse și partea din spate acoperită de pete de sânge. Rusia a folosit o bombă teleghidată UMPB D-30 lansată din regiunea limitrofă Belgorod.
  • Atacuri ucrainene în Harkov - Forțele ucrainene au atacat în două rânduri trupele ruse de pe frontul din Harkov și au ucis 64 de soldați inamici, a anunțat miercuri dimineață Statul Major de la Kiev.
  • Morţi anunţaţi de Rusia - Două persoane au fost ucise, iar alte patru rănite într-un atac cu dronă şi tiruri ucrainene în regiunea rusă Belgorod şi la Lîsîceansk, un oraş situat în estul Ucrainei, ocupat de forţe ruse, au anunţat miercuri autorităţile locale. Un bărbat a fost ucis, iar două persoane au fost rănite de fragmente de dronă ucraineană doborâtă de forţe ruse în regiunea Belgorod, la frontiera cu Ucraina, anunţă guvernatorul Viaceslav Gladkov. Alt civil a fost spitalizat în satul Belenkoie, iar o femeie a fost rănită şi spitalizată la Şebekono, în sudul regiunii Belgorod. ”O persoană a fost ucisă, iar alte două au fost rănite” la Lîsîceansk, un oraş cucerit de către armata rusă în 2022, de tiruri ucrainene, transmite agenţia oficială rusă de presă Tass.
  • SBU are o nouă armă - Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) deține cea mai nouă versiune a dronelor sale navale Sea Baby care pot lansa acum mai multe rachete Grad. Potrivit unei surse din cadrul SBU, noile sisteme au intrat deja în acțiune împotriva pozițiilor ruse din peninsula Kinburn, care separă estuarul Nipru-Bug de Marea Neagră, în sudul Ucrainei. "Această soluție tehnologică arată deja rezultate puternice. Așadar, noi surprize pentru inamic", a spus sursa citată de Kyiv Independent. O înregistrare video neverificată de pe YouTube arată o dronă trăgând rachete spre țărm. Dronele navale folosite de SBU au distrus mai multe nave rusești, dar până acum au fost folosite doar cu rol kamikaze, explodând la impact sau în apropierea țintei. Purtătorul de cuvânt al SBU, Artem Dektiarenko, a spus în urmă cu câteva săptămâni că dronele Sea Baby au fost modernizate și pot transporta aproape o tonă de explozibil pentru a lovi ținte aflate la 1.000 km distanță. "Asta înseamnă că SBU poate atinge orice țintă aproape oriunde în Marea Neagră", a afirmat el.
Морський дрон України обстріляв позиції РФ на Кінбурнській косі

Ce mai face Rusia

  • Rusia agită apele în Marea Baltică - Rusia nu are nicio intenţie de a-şi modifica frontiera maritimă în Marea Baltică, nici zona sa economică exclusivă sau platoul continental, a declarat o sursă „militaro-diplomatică” rusă agenţiilor ruse de presă, citate miercuri de Reuters. Reacția vine după ce pe portalul juridic al guvernului de la Moscova a fost publicat un proiect de decret referitor la ajustarea coordonatelor acelei frontiere maritime, document care între timp a fost şters. La Marea Baltică sunt riverane şi Finlanda, Suedia, Danemarca, Polonia, Lituania, Letonia şi Estonia. Proiectul a provocat confuzie şi iritare în aceste ţări, care au toate relaţii tensionate cu Rusia şi nu au înţeles ce presupune concret iniţiativa Ministerului rus al Apărării. Întrebat despre respectivul document, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns că „nu este nimic politic în asta”, dar el a admis existenţa unor tensiuni în zona Mării Baltice şi în consecinţă nevoia ca Rusia să ia măsuri pentru a-şi garanta securitatea.
  • Predare de copii - Autorităţile ruse au predat rudelor şase copii ucraineni reţinuţi în Rusia, în urma unei medieri a Qatarului. Cei şase băieţi cu vârste cuprinse între şase şi 17 ani - inclusiv doi fraţi - au fost predaţi familiilor lor în incinta Ambasadei Qatarului la Moscova. Kremlinul este acuzat de orchestrarea deportării a mii de copii din Ucraina.

Alte informații relevante

  • România nu va trimite combatanți în Ucraina - Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că România nu va trimite combatanţi în Ucraina. ”România nu va trimite combatanţi în Ucraina, este simplă discuţia şi cred că cu asta s-a şi terminat”, a spus Iohannis. El a vorbit și despre cedarea unei baterii Patriot către Ucraina. Detalii AICI.
  • Risc de escaladare a conflictelor - Şeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, a declarat că unele prognoze şi scenarii indică probabilitatea escaladării conflictelor, inclusiv a celor de natură militară. Din acest motiv, pentru diminuarea acestei probabilităţi, autorităţile mizează în continuare pe efectul de descurajare generat de o capacitate defensivă credibilă, atât la nivel naţional, cât şi la nivel aliat. Iohannis spune, însă, că nu trebuie să ne temem. Detalii AICI.
  • Cum vrea Rusia să influențeze Vestul - Exerciţiile nucleare desfăşurate de Rusia sunt încercări ale Kremlinului de a influenţa procesul de luare a deciziilor în Occident şi au legătură în special cu discuţiile referitoare la permisiunea de a folosi armele occidentale pentru a lovi obiective militare din Rusia, consideră Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Kremlinul continuă să îşi sincronizeze ameninţările nucleare pentru a coincide cu discuţiile politice majore din Occident, ca parte a unei campanii psihologice pentru a influenţa factorii de decizie occidentali, scrie ISW. Exerciţiile cu arme nucleare tactice ale Rusiei fac parte dintr-o campanie de „control reflexiv” a Kremlinului, care foloseşte adesea sabotajul nuclear pentru a influenţa factorii de decizie occidentali. „Controlul reflexiv” face parte din războiul hibrid al Rusiei - o tactică bazată pe influenţarea deciziilor unui adversar prin retorică şi operaţiuni de informare ţintite, în aşa fel încât adversarul să întreprindă în mod voluntar acţiuni care sunt avantajoase pentru Rusia, arată ISW. Ministerul rus al Apărării a afirmat marţi că Districtul Militar de Sud a început prima etapă a unor exerciţii cu arme nucleare tactice anunţate anterior. De asemenea, forţele aerospaţiale ruseşti vor efectua exerciţii cu rachete balistice Iskander şi rachete supersonice Kinjal.
  • Moscova a lansat o armă spațială - Rusia a lansat ceea ce este probabil o armă spaţială capabilă să atace alţi sateliţi pe orbita joasă a Pământului, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder. El a precizat că lansarea a avut loc pe 16 mai şi că satelitul rus este acum pe aceeaşi orbită cu un satelit al guvernului american. Detalii AICI.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇