Ziua 784 Atac devastator la nord de Kiev, "mașina de tocat carne" a Moscovei nu se oprește. Scholz, apel pentru Patriot. FMI vede că Rusia duduie

<span style="color:#990000;">Ziua 784</span> Atac devastator la nord de Kiev, "mașina de tocat carne" a Moscovei nu se oprește. Scholz, apel pentru Patriot. FMI vede că Rusia duduie

Trei rachete rusești au lovit, miercuri dimineață, orașul Cernigău, situat la nord de Kiev, în apropierea graniței cu Belarus. Cel puțin 13 oameni au murit și alți 60 au fost răniți, iar bilanțul victimelor poate să mai crească.

De cealaltă parte, mai multe explozii s-au produs dimineață în orașul Djankoi, din Crimeea, în apropierea unei baze aeriene în care sunt staționate elicoptere Mi-8, Mi-35M, Mi-28 și Ka-52 ale aviației ruse.

Iar spionajul militar ucrainean anunță că a distrus un elicopter de transport dintr-o bază militară din regiunea rusă Samara, folosit împotriva Ucrainei.

O dronă ucraineană a fost doborâtă în Tatarstan, a anunțat Ministerul rus al Apărării. Sirenele de raid aerian au sunat în capitala republicii, Kazan.

Cancelarul german Olaf Scholz le-a cerut europenilor să urmeze exemplul Germaniei, care a anunţat trimiterea unui sistem suplimentar de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina.

Peste 50.000 de militari ruşi au murit în Ucraina de la începutul războiului, fără a lua în calcul decesele din Doneţk şi Lugansk, arată o analiză publicată de BBC-Rusia.

O veste bună pentru Moscova vine de la FMI, care estimează că economia Rusiei va creşte în acest an cu 3,2% - mai rapid decât toate economiile avansate, depăşind ratele de creştere prognozate pentru SUA (2,7%), Regatul Unit (0,5%), Germania (0,2%) şi Franţa ( 0,7%).

Pe de altă parte, Raiffeisen Bank International (RBI) a postat recent anunţuri de angajare în Rusia, ceea ce indică planuri ambiţioase de creştere în această ţară, în contradicţie cu angajamentul său oficial de a părăsi piaţa rusă.

Iar preşedintele Volodimir Zelenski a promulgat legea controversată a mobilizării. Textul înăspreşte sancţionarea celor care nu vor să lupte în război şi a provocat scandal după retragerea în ultimul moment a unei clauze care prevedea demobilizarea militarilor după 36 de luni de lupte.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Rachete în Cernigău - Trei rachete lansate de Rusia au căzut, miercuri dimineață, în orașul Cernigău, situat la nord de Kiev, în apropierea graniței cu Belarus. Cel puțin 13 oameni au murit și peste 60 au fost răniți, iar bilanțul victimelor poate să mai crească, a anunțat primarul orașului, Oleksandr Lomako. "Trei explozii au avut loc în oraș, la 9:03. Nu este chiar zona centrală a orașului, dar e o zonă rezidențială destul de populată. A fost o lovitură directă asupra unei clădiri de infrastructură socială - o clădire cu opt etaje. Elemente ale zidului de la al doilea și al optulea etaj și o extensie a clădirii au fost vizibil distruse", a detaliat edilul. Centrul de recoltare a sângelui din regiunea Cernigău a anunțat că are nevoie urgentă de sânge, în special de grupa 0-negativ. O alertă de raid aerian a fost declanșată în nouă regiuni din nordul și centrul Ucrainei și s-a încheiat la ora locală 9:30, relatează Ukrainska Pravda.
  • Explozie la spital - Una dintre rachetele care au lovit Cernigău a afectat și un spital din oraș, potrivit unei înregistrări video:
  • Explozii în Crimeea - Mai multe explozii s-au produs dimineață în orașul Djankoi, din Crimeea, în apropierea unei baze aeriene ruse. Localnicii au semnalat pe canalele de Telegram că deflagrațiile s-au produs înainte de declanșarea unei alerte de raid aerian. Baza găzduiește mai multe elicoptere Mi-8, Mi-35M, Mi-28 și Ka-52 ale aviației ruse.
  • Sute de cămine fără gaze - Atacurile Rusiei au avariat conductele de gaze din regiunile Harkov și Sumî, lăsând fără gaze 800 de gospodării, a anunțat ministerul ucrainean al Energiei. O linie de înaltă tensiune din regiunea Donețk a fost de asemenea avariată, dar a fost repusă în funcțiune după intervenția echipelor tehnice.
  • Rușii atacă pe tot frontul - În ultimele 24 de ore, artileria rusă a lovit peste 110 localități din regiunile Cernigău, Sumî, Harkov, Lugansk, Donețk, Zaporojie, Dnipropetrovsk, Herson și Nikolaiev.
  • Pierderile Rusiei - Peste 50.000 de militari ruşi au murit în Ucraina de la începutul războiului, fără a lua în calcul decesele din Doneţk şi Lugansk, arată datele analizate de BBC-Rusia, grupul media independent Mediazona şi de voluntari. Mai mult de 27.300 de soldaţi ruşi au murit în al doilea an de luptă, reflectând modul în care câştigurile teritoriale au venit cu un cost uman uriaş. Numărul de decese a fost cu aproape 25% mai mare decât în primul an de război, pe măsură ce Moscova şi-a impus aşa-numita strategie a ”maşinii de tocat carne”. Noile morminte din cimitire au ajutat la furnizarea numelor multor soldaţi, dar echipele au cercetat și informaţii din surse deschise - rapoarte oficiale, ziare şi social media. Bilanţul general de peste 50.000 de morţi este de opt ori mai mare decât singura recunoaştere publică oficială a numărului de morţi dată vreodată de Moscova în septembrie 2022. Analiza nu include decesele din Doneţk şi Lugansk, în estul Ucrainei, ocupate de Rusia.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce se întâmplă în Rusia

  • Elicopter distrus - Un elicopter de transport Mi-8 a fost distrus, miercuri dimineață, la baza aeriană Kriaj din regiunea Samara, a anunțat serviciul de informații al armatei ucrainene (GUR) care a publicat o înregistrare video a incidentului. "Inamicul folosea acest elicopter în războiul contra Ucrainei pentru a transporta arme și personal", a transmis spionajul militar al Kievului. Elicopterul de tip sovietic are un preț estimat la 10-15 milioane de dolari. Rusia a pierdut de la începerea războiului 672 de aeronave - 347 avioane și 325 elicoptere, conform celui mai recent bilanț al armatei ucrainene.
  • Dronă în Tatarstan - O dronă ucraineană a fost doborâtă în Tatarstan, a anunțat Ministerul rus al Apărării. Sirenele de raid aerian au sunat în capitala republicii, Kazan, iar muncitorii din mai multe fabrici au fost evacuați. Aeroportul local a fost închis temporar, anunță Nexta.
  • Raiffeisen își vede de afaceri - Raiffeisen Bank International (RBI) a postat recent anunţuri de angajare în Rusia, ceea ce indică planuri ambiţioase de creştere în această ţară, în contradicţie cu angajamentul său oficial de a părăsi piaţa rusă, scrie Financial Times. Din decembrie 2023, banca austriacă a plasat peste 2.400 de anunţuri de angajare în Rusia, dintre care aproape 1.500 sunt pentru funcţii de management al vânzărilor şi servicii pentru clienţi. La doi ani de la debutul războiului, banca austriacă este instituţia financiară occidentală cu cele mai mari operaţiuni din Rusia. Raiffeisen a intrat în vizorul Trezoreriei americane şi e presată și de Banca Centrală Europeană să se retragă din Rusia. Dintre băncile europene care încă operează în Rusia şi care dezvăluie numărul de angajaţi, Raiffeisen este singura care a crescut numărul de angajaţi la nivel local în ultimii doi ani, cu 6,6%, până la 9.942 de angajaţi în decembrie 2023. Grupul italian UniCredit, a doua cea mai mare bancă occidentală din Rusia, avea 3.171 de angajaţi la sfârşitul anului 2023, faţă de 4.383 cu doi ani înainte.
  • Veste bună de la FMI - Potrivit Fondului Monetar Internaţional, economia Rusiei va creşte în acest an cu 3,2%, mai rapid decât toate economiile avansate, depăşind ratele de creştere prognozate pentru SUA (2,7%), Regatul Unit (0,5%), Germania (0,2%) şi Franţa ( 0,7%). Detalii AICI
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Zelenski a promulgat legea mobilizării - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat legea mobilizării. Ucraina, care se confruntă cu o penurie de militari voluntari, a lucrat la acest text timp de multe luni. Acest text, care înăspreşte sancţionarea celor care refuză să lupte, a provocat scandal din cauza retragerii în ultimul moment a unei clauze care prevedea demobilizarea militarilor după 36 de luni, o lovitură dură aplicată celor care luptă pe front de peste doi ani. Autorităţile au dat asigurări că problema demobilizării va fi rezolvată printr-o lege separată, însă nicio dată în vederea adoptării acesteia nu a fost stabilită. Întrucât întâmpină dificultăţi să găsească voluntari, Kievul a lărgit mobilizarea, scăzând vârsta încorporării de la 27 la 25 de ani.
  • Scholz, apel pentru Patriot - Cancelarul german Olaf Scholz le-a cerut europenilor să urmeze exemplul Germaniei, care a anunţat trimiterea unui sistem suplimentar de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina. "Este util imediat şi vrem să-i încurajăm pe alţii să o facă", a declarat el, la sosirea la Bruxelles pentru un summit al Celor 27. Berlinul a anunţat sâmbătă trimiterea acestui sistem Patriot pentru a ajuta Ucraina să contracareze atacurile ruseşti care vizează oraşele şi infrastructurile sale energetice, atacuri care au crescut în ultimele săptămâni. Acesta este al treilea sistem Patriot pe care Berlinul l-a furnizat Kievului.
  • Rusia primește invitație, Putin nu - Rusia urmează să fie invitată la marcarea a 80 de ani de la Debarcarea în Normandia, la începutul lui iunie, însă nu și Vladimir Putin, din cauza ”războiului de agresiune” din Ucraina, a anunţat organizaţia Misiunea Eliberării, însărcinată cu organizarea acestei comemorări. Detalii AICI.
  • Ajutor canadian - Bugetul Canadei pe 2024 prevede suplimentarea ajutorului militar oferit Ucrainei cu 1,16 miliarde de dolari în următorii cinci ani. Canada a oferit anterior un ajutor de 1,5 miliarde de dolari pentru finanțarea deficitului bugetar, potrivit anunțului făcut pe 24 martie de premierul ucrainean Denîs Șmîhal. Canada a contribuit cu 30 de milioane de dolari la inițiativa Cehiei de cumpărare de obuze pentru Ucraina.
  • Danemarca mai dă un pachet - Ministerul danez al Apărării a anunțat un nou ajutor de 313 milioane de dolari pentru Ucraina, relatează Kyiv Independent. Acesta va fi al 17-lea pachet de ajutor oferit de Danemarca de la începerea războiului. Banii vor fi folosiți pentru dezvoltarea capacităților maritime, precum și pentru producția de drone și componente de rachete, în cooperare cu Olanda și Cehia. De asemenea, 28,4 milioane de dolari vor fi investiţi direct în industria de apărare a Ucrainei și în transferul de armament și muniție. În martie, Copenhaga a furnizat Kievului un pachet de ajutor militar de 336 de milioane de dolari. De la începutul războiului, Danemarca a oferit un ajutor de aproape 9,5 miliarde de dolari Kievului, fiind al doilea cel mai mare susținător financiar al Ucrainei, arată datele Institutului Kiel pentru Economia Mondială.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇