Ziua 782 Crater în orașul Sloviansk. În Rusia, vine o "mare" de apă. Ucraina se laudă cu drone mai șmechere ca Occidentul, dar cere Patriot ca să apere și România

<span style="color:#990000;">Ziua 782</span> Crater în orașul Sloviansk. În Rusia, vine o "mare" de apă. Ucraina se laudă cu drone mai șmechere ca Occidentul, dar cere Patriot ca să apere și România

În ziua 782 de război, ocupanţii anunţă că cel puţin 16 persoane au fost ucise, iar alte 20 rănite în bombardamentele asupra oraşului Tokmak, aflat sub control rus.

De cealaltă parte, rușii au lansat luni dimineață o rachetă asupra centrului orașului Sloviansk, din regiunea Donețk. S-a format un crater şi unele clădiri au fost avariate, dar nu se cunoaște încă dacă există victime.

Şi doi oameni au murit în urma unui atac aerian asupra regiunii Harkov. Rușii au lovit o unitate de învățământ dintr-un sat de lângă graniță.

Ucraina a recunoscut că situaţia este "tensionată" pe frontul de est, unde armata rusă, "în superioritate numerică", exercită în continuare o presiune tot mai mare pentru a cuceri localitatea strategică Ceasiv Iar.

Ofensiva rusească are loc într-un moment foarte delicat pentru armata ucraineană, care în afară de muniţii duce lipsă şi de oameni şi încearcă să recruteze noi soldaţi, în faţa unui adversar ale cărui trupe sunt mai numeroase şi mai bine echipate.

De altfel, ministrul de Externe, Dmitro Kuleba, le-a cerut din nou aliaţilor să facă "paşi extraordinari şi îndrăzneţi" în vederea furnizării de apărare aeriană, iar unul dintre argumente a fost că în acest fel sunt protejate şi ţările vecine, inclusiv România, de riscul ca rachete sau drone ruseşti să intre în spaţiul lor aerian.

ADVERTISING

În schimb, dronele navale modernizate de Ucraina pot transporta aproape o tonă de explozibili la peste 1.000 km distanță, a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului de Securitate ale Ucrainei (SSU). El a menționat că dronele actuale de care dispune Kievul nu au echivalent în lume, iar modelele occidentale, deși mai mari, sunt mai greu de manevrat și pot fi ușor detectate de radar.

Peste graniţă, inundațiile vor atinge, luni, vârful critic în Kurgan, o regiune din Rusia cu circa 800.000 de locuitori. Nivelul râului Tobol a crescut la 6,3 metri și amenință capitala regională. Guvernatorul Vadim Șumkov a spus că se apropie o „mare” de apă și că „orașul Kurgan va fi următorul”.

Evoluția pe front

  • Atac cu rachetă în Sloviansk - Rușii au lansat, luni dimineață, o rachetă asupra centrului orașului Sloviansk, din regiunea Donețk. "Orașul a fost atacat pe la 7:00 dimineața. O rachetă. A lovit zona centrală, strada Postova. Au fost avariate clădiri cu mai multe etaje", anunţă guvernatorul regiunii, Vadîm Filașkin, fără a preciza dacă există victime. Acesta a adăugat că și împrejurimile districtelor Pokrovsk, Kramatorsk și Bakhmut au fost bombardate. O femeie de 65 de ani a fost ucisă, iar două rănite în satul Oceretîne (Pokrovsk). Satul Krasnohorivk a fost lovit de un atac aerian, iar Katerînivka and Ielîzavetivka au fost bombardate, a transmis oficialul citat de Ukrainska Pravda. O înregistrare video prezintă craterul provocat de racheta căzută în Sloviansk:
  • Morţi într-un bombardament în oraşul minier Siversk - Patru civili au fost ucişi într-un atac rus cu lansatoare multiple de rachetă la Siversk, în regiunea Doneţk. ”Oraşul (Siversk) a fost bombardat ieri (duminică) seara cu lansatoare de rachetă multiple. S-a stabilit că patru bărbaţi cu vârste cuprinse între 36 şi 86 de ani au fost ucişi”, anunţă guvernatorul Vadîm Filaşkin. Siversk este un oraş minier, care avea înaintea invaziei ruse 11.000 de locuitori. Se află în apropierea liniei frontului şi este bombardat foarte frecvent.
  • Morţi într-o şcoală din Harkov - Doi oameni au murit și mai mulți au fost răniți în urma unui atac aerian asupra regiunii Harkov. Rușii au lovit o unitate de învățământ dintr-un sat de lângă graniță, a declarat guvernatorul ucrainean Oleh Siniehubov. Armata rusă a folosit o bombă aeriană ghidată care a lovit satul Lukianţi.
  • Situație tensionată în Est - Ucraina a recunoscut că situaţia este "tensionată" pe frontul de est, unde armata rusă, "în superioritate numerică", exercită în continuare o presiune tot mai mare pentru a cuceri localitatea strategică Ceasiv Iar, în condiţiile în care forţele ucrainene se confruntă cu stocuri reduse de muniţie. Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a făcut o vizită soldaţilor în zona în care se duc în prezent luptele. Pe acest sector al frontului de est, unde "situaţia este tensionată", trupele ruse, "în superioritate numerică", încearcă o străpungere "la vest de Bahmut", oraş pe care l-au cucerit în mai 2023, după luni întregi de lupte deosebit de sângeroase şi distrugătoare, a spus el. Ofensiva rusească are loc într-un moment foarte delicat pentru armata ucraineană, care în afară de muniţii duce lipsă şi de oameni şi încearcă să recruteze noi soldaţi în faţa unui adversar ale cărui trupe sunt mai numeroase şi mai bine echipate. Ajutorul occidental vine cu ţârâita, în special din cauza unui blocaj politic la Washington, ceea ce îi constrânge pe militarii ucraineni să economisească muniţii.
  • Rușii atacă, ucrainenii au probleme - O lovitură rusă a provocat sâmbătă seara moartea a două persoane într-o localitate din regiunea Harkov, a indicat duminică guvernatorul regional Oleg Sinegubov. Atacurile ruseşti împotriva reţelei energetice ucrainene continuă să provoace întreruperi de curent în regiunea Harkov. În partea de centru-sud, bombardamentele au făcut cel puţin 12 răniţi în oraşul Dnipro şi într-o localitate vecină, a anunţat guvernatorul Serghii Lisak. Un om a fost ucis într-un atac rusesc cu dronă duminică dimineaţă în regiunea Sumî (nord-est), potrivit biroului procurorului general. La rândul său, şeful administraţiei instalate de ocupanţii ruşi în regiunea Herson (sud), Vladimir Saldo, a declarat că atacurile ucrainene au făcut doi morţi şi un rănit în sate din această regiune, ocupată în cea mai mare parte de armata rusă.
  • Atac în Tokmak - Cel puţin 16 persoane au fost ucise, iar alte 20 au fost rănite în bombardamente în oraşul Tokmak, aflat sub control rus, potrivit unui reprezentant al ocupaţiei ruse în regiunea Zaporojie, din sud. 12 oameni au fost răniți grav în aceste bombardamente, care au avut loc vineri seara, a anunţat Evgheni Baliţki. Ucraina nu a reacţionat în urma acestor acuzaţii.
  • Cum arată acum Robotîne - O înregistrare video difuzată de armata ucraineană arată ce a mai rămas din satul Robotîne, din regiunea Zaporojie, unul dintre punctele fierbinți de pe linia frontului, bombardat fără milă de ruși.

Ce se întâmplă în Rusia

  • Vine o "mare" de apă - Inundațiile vor atinge vârful critic, luni, în Kurgan, o regiune din Rusia cu circa 800.000 de locuitori. Nivelul râului Tobol a crescut la 6,3 metri și amenință capitala regională. Guvernatorul Vadim Șumkov a spus că se apropie o „mare” de apă și că „orașul Kurgan va fi următorul”. „Nivelul apei crește constant. Cetăţeni, părăsiți imediat zonele inundate”, a transmis Șumkov. Inundațiile au afectat și regiunea Tomsk din partea de sud-vest a Siberiei. Aproximativ 140 de case din apropierea orașului Tomsk, care este centrul administrativ regional, au fost inundate luni, zeci de persoane fiind evacuate. Regiunea Uralului din sudul Rusiei și nordul Kazahstanului se confruntă cu cele mai grave inundații din istorie, după ce zăpada s-a topit rapid, din cauza ploilor abundente. Mii de persoane au fost deja evacuate în Rusia, în timp ce autoritățile din Kazahstan au scos din zona afectată aproape 110.000 de oameni.

Alte informații relevante

  • Dronele navale ale Ucrainei străbat Marea Neagră - Dronele navale modernizate de Ucraina pot transporta aproape o tonă de explozibili la peste 1.000 km distanță, a declarat Artem Dehtiarenko, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Securitate ale Ucrainei (SSU), citat de publicația Suspilne. "Asta înseamnă că SSU poate ținti practic orice punct din Marea Neagră", a afirmat el. Fără a da detalii tehnice, Dektiarenko a spus că acestea sunt dronele din noua generație la care lucrează în comun experții din SSU, Ministerul de Interne și "alți camarazi". El a menționat că dronele actuale nu au echivalent în lume, iar modelele occidentale, deși mai mari, sunt mai greu de manevrat și pot fi ușor detectate de radar. "Astăzi, o dronă care costă 8,5 milioane de grivne (aproximativ 215.599 dolari) distruge o navă inamică în valoare de milioane de dolari", a spus acesta despre dronele ucrainene. O dronă navală a fost descoperită pe 3 aprilie, plutind în derivă, răsturnată, în Marea Neagră, în dreptul comunei Tuzla, cu o încărcătură de aproximativ 500 de kg de explozibil. Detalii AICI
  • Ucraina, apărată cu Patriot din Polonia - Ministrul de Externe de la Kiev, Dmitro Kuleba, a spus că există un scenariu realist în care sisteme de apărare aeriană Patriot ar fi desfășurate în Polonia pentru a apăra vestul Ucrainei de atacurile Rusiei. "Este realist acum. De fapt, ar putea proteja și țările NATO de pătrunderea dronelor și rachetelor pe teritoriile lor", a spus Kuleba, potrivit Nexta.
  • Ajutaţi Ucraina şi vă ajutaţi pe voi! - Ucraina le-a cerut din nou aliaţilor să facă "paşi extraordinari şi îndrăzneţi" în vederea furnizării de apărare aeriană, iar unul dintre argumentele aduse de ministrul de Externe, Dmitro Kuleba, a fost acela că în acest fel sunt protejate şi ţările vecine, inclusiv România, de riscul ca rachete sau drone ruseşti să intre în spaţiul lor aerian. "Avem nevoie urgentă de sisteme suplimentare Patriot şi de alte sisteme moderne de apărare aeriană, de arme şi muniţii (...) Apărarea aeriană ucraineană protejează acum nu numai cerul ucrainean de teroarea aeriană rusă, ci şi pe vecinii din Moldova, România şi Polonia de ameninţarea imediată ca rachetele şi dronele să intre în spaţiul lor aerian", a argumentat el.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇