Drona navală care a fost descoperită săptămâna trecută plutind în derivă, răsturnată, în Marea Neagră, la circa 35 de kilometri de țărm avea la bord o jumătate de tonă de explozibil.
Potrivit Naval News, drona avea o încărcătură de aproximativ 500 de kg de explozibil, de două ori mai mare decât a unei rachete Harpoon sau Neptune.
Drona era echipată cu un focos mare, ceea ce indică faptul că a fost proiectată să lovească nave sau alte ținte navale.
Sursa citată scrie că evenimentul nu a fost mediatizat inițial și puține detalii au fost dezvăluite ulterior când informația a ajuns în presă.
Drona era amplasată pe o barcă gonflabilă, produsă de Silver Ships din Alabama, Statele Unite. Aceasta are o lungime de aproximativ 9,5 metri, inclusiv motoarele externe.
Focosul este de la o rachetă antinavă P-20 Styx. Aceasta este o armă din epoca sovietică și, în timp ce este încă folosită în Rusia, este în general văzută ca învechită.
Atât Rusia, cât și Ucraina au probabil acces ușor la acest tip de focos, precizează Naval News. Focosul este montat pe un cadru din lemn pe puntea din față a bărcii.
Interesant este că și mișcarea Houthi a folosit acest tip de focos pe unele dintre dronele sale. Houthiii au avut acces la aceste focoase din stocurile moștenite ale marinei yemenite.
A cui este drona?
Provenienţa dronei nu a fost anunțată oficial, deși presa a sugerat că este ucraineană, scrie Naval News. Producătorul, Silver Ships, a furnizat anterior ambarcațiuni Ucrainei, ca parte a ajutorului SUA.
Deci de aici concluzia că ar fi ucraineană. S-ar fi răsturnat, probabil, mai la nord și a plutit până în locul în care a fost găsită.
Cu toate acestea, afirmă sursa citată, ar trebui luată în considerare cu seriozitate posibilitatea că ar putea fi rusă. Rusia a încercat să împiedice navele comerciale care navighează spre Ucraina.
Eforturile s-au concentrat pe atacarea infrastructurii portuare ucrainene, dar au fost folosite și mine. Cu toate acestea, minele nu au avut succes până acum.
Prin urmare, Rusia poate fi tentată să folosească drone pentru a lovi navele. Este probabil ca propaganda rusă să dea vina pe Ucraina pentru a crea suficientă ambiguitate pentru a evita consecințele imediate, conchide sursa citată.
Ambarcaţiunea a fost descoperită în mare pe 3 aprilie, în dreptul comunei Tuzla. A fost tractată și ținută aproape o zi în Portul Constanța, în apropierea unor petroliere. Ulterior, a fost din nou tractată și dusă în Poligonul Capu Midia, unde a fost detonată.
Echipaje antitero din cadrul SRI au analizat corpul navei și ar fi descoperit că la bordul ei s-ar afla mai multe dispozitive explozive.
Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a precizat însă doar că ambarcaţiunea ”s-a dovedit a fi un posibil vehicul marin fără pilot”. Poziţia ministerului nu conţine nimic referitor la vreun dispozitiv exploziv găsit la bord.