Ziua 778 Atac copleșitor cu drone și rachete - o centrală de lângă Kiev a fost complet distrusă. Iohannis s-a întâlnit cu Zelenski, Austria îi întinde o mână lui Putin

<span style="color:#990000;">Ziua 778</span> Atac copleșitor cu drone și rachete - o centrală de lângă Kiev a fost complet distrusă. Iohannis s-a întâlnit cu Zelenski, Austria îi întinde o mână lui Putin

În ziua 778 de război, Rusia a declanșat un atac masiv cu rachete și drone Shahed asupra mai multor regiuni ucrainene. Apărarea aeriană a anihilat 57 din cele 82 de ținte.

Iar Polonia a ridicat din nou de la sol avioanele de luptă.

Centrala termică Trypillia, de lângă Kiev, a fost complet distrusă în urma unor lovituri rusești.

Peste 200.000 de oameni din regiunea Harkov au rămas fără curent, iar metroul este folosit ca adăpost.

Dronele și rachetele rusești au vizat unități de producţie şi distribuţie de electricitate din regiunile Harkov, Zaporojie, Liov, Odesa şi Kiev.

Acasă, Rusia a lansat joi o "operaţiune antiteroristă" în unele cartiere ale oraşului Nalcik şi în districtul Cerek din regiunea sa sudică Kabardino-Balkaria. Comitetul Naţional Antiterorist a transmis că un grup de bărbaţi înarmaţi a deschis focul asupra forţelor de securitate care i-au înconjurat în afara Nalcikului.

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, face o vizită de lucru de două zile în Rusia și se va întâlni cu Vladimir Putin. Cei doi vor discuta despre "necesitatea coordonării paşilor în faţa provocărilor şi ameninţărilor, cu referire la Ucraina şi NATO", a anunțat Kremlinul.

Iar preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, la Vilnius, în marja participării la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări, cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.

Cât despre pace, cancelarul Austriei, Karl Nehammer, se declară convins că Rusia trebuie „adusă la masa negocierilor”. Nehammer susține că războiul poate fi încheiat prin dialog cu Rusia și că „discuțiile” cu statul agresor sunt inevitabile. „Nu putem avea pace fără Rusia”, a spus cancelarul de la Viena.

ADVERTISING

Atac masiv asupra Ucrainei

  • Atac nocturn de amploare - Rusia a lansat în cursul nopții un amplu atac aerian cu rachete de diferite tipuri și drone Shahed asupra mai multor regiuni ucrainene. Apărarea aeriană a distrus 57 din cele 82 de rachete și drone lansate de Rusia, a anunțat pe Telegram comandantul forțelor aeriene ucrainene, Nikola Oleșciuk. 39 din cele 40 de drone lansate au fost doborâte, iar 18 rachete au fost interceptate, a precizat oficialul citat de Ukrainska Pravda.
  • Explozii în nord-est, sud și vest - Centrala termică Trypillia, de lângă Kiev, a fost complet distrusă în urma unor lovituri rusești, scrie Kiev Independent. Mai multe explozii au fost auzite în orașul ucrainean Harkov, a declarat primarul acestuia, Ihor Terejov, pe Telegram, precum și în regiunea Zaporojie, potrivit guvernatorului Ivan Fedorov. Guvernatorul regiunii vestice Liov, Maksim Kozîțkîi, a declarat că apărarea aeriană a fost activă în zonă. În jurul orei locale 06:00, întreg teritoriul ucrainean se afla în stare de alertă aeriană. Ministrul Energiei, Herman Galuşcenko, a postat pe Telegram că atacurile au vizat facilităţi de producţie şi distribuţie de electricitate din Harkov, Zaporojie, Liov şi Kiev.
  • Atac cu rachete în Harkov - Peste 200.000 de oameni din regiunea Harkov au rămas fără curent, iar metroul este folosit ca adăpost. Forţele ruse au efectuat cel puţin zece tiruri cu rachete în cursul nopţii asupra unor "infrastructuri esenţiale" în regiunea Harkov, a anunţat joi dimineaţă guvernatorul local. "La ora actuală, nu există victime", a postat Oleg Sinegubov pe Telegram. Forţele aeriene ucrainene au anunţat anterior că 9 bombardiere strategice Tu-95MS au fost ridicate de la sol şi existau suspiciuni că se pregătesc să lanseze rachete în direcţia Ucrainei. "Având în vedere ce vizează agresorul rus, probleme de aprovizionare cu energie sunt posibile la Harkov. Metroul va fi închis în următoarele ore, aşa că planificaţi-vă traseul în funcţie de asta", a postat guvernatorul, care a precizat că se intervine pentru remedierea unei pene de electricitate.
  • Harta atacurilor - Nexta a publicat o hartă a traiectoriilor dronelor și rachetelor rusești care au vizat Ucraina în atacul vast de joi:

Situația pe front

  • Atacuri respinse în Bahmut - Forțele ucrainene au respins 23 de atacuri în Bahmut în ultimele 24 de ore. În total, 55 de confruntări armate au avut loc pe front în acest interval, a transmis joi dimineață Statul Major ucrainean. Rușii au tras nouă rachete și au lansat 93 de lovituri aeriene asupra pozițiilor ucrainene și a zonelor populate, provocând victime în rândurile populației civile. Artileria rusă a atacat peste 120 de localități din regiunile Cernihiv, Sumî, Harkov, Lugansk, Donețk, Zaporojie, Dnipropetrovsk, Herson și Nikolaiev.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce se întâmplă în Rusia

  • Operaţiune antiteroristă în sud - Rusia a lansat joi o "operaţiune antiteroristă" în unele cartiere ale oraşului Nalcik şi în districtul Cerek din regiunea sa sudică Kabardino-Balkaria, a anunţat joi agenţia de presă RIA, citând autorităţile locale. Comitetul Naţional Antiterorist a transmis că un grup de bărbaţi înarmaţi a deschis focul asupra forţelor de securitate care i-au înconjurat în afara Nalcikului. Potrivit TASS, forţele speciale au blocat militanţii implicaţi în terorism pe teritoriul unei comunităţi de grădinari din Nalcik, în Republica Kabardino-Balkaria. "În această noapte, ei au fost blocaţi de forţele speciale ale FSB pe teritoriul asociaţiei Nasip din districtul urban Nalcik. Ca răspuns la somaţia de a depune armele şi de a se preda autorităţilor, bandiţii au deschis focul asupra forţelor de ordine", a declarat Comitetul Naţional Antiterorist. O înregistrare video arată că zona în care se desfăşoară operaţiunea antiteroristă este încercuită de agenţii de poliţie.
  • Lukaşenko e la Moscova - Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, efectuează o vizită de lucru de două zile în Rusia, în cadrul căreia se va întâlni cu Vladimir Putin. Vor discuta despre situaţia regională şi internaţională şi despre "necesitatea coordonării paşilor în faţa provocărilor şi ameninţărilor, cu referire la Ucraina şi NATO", a anunţat preşedinţia rusă. Vineri, Lukaşenko şi Putin vor participa la o serie de evenimente dedicate Zilei Cosmonautului şi vor trece în revistă cooperarea în domeniul spaţial, după zborul recent în spaţiu al primei femei cosmonaut din Belarus.
  • Strelkov vrea să lupte în Ucraina - Fostul ofițer FSB Igor Strelkov (Girkin), ex-liderul forțelor pro-ruse din regiunea Donețk, condamnat pentru extremism, cere să fie eliberat pentru a lupta în Ucraina. Acesta a făcut apel după pronunțarea sentinței și a depus în instanță acordul uneia dintre unitățile militare ale armatei ruse din Donbas, prin care atestă că îl acceptă pe postul de comandant de pluton. Legislația rusă interzice recrutarea celor condamnați pentru extremism, însă avocații lui Strelkov spun că o amnistie i-ar permite să lupte în Ucraina. Apelul va fi judecat pe 15 mai.
  • Racheta Angara, lansată - Prima lansare a rachetei spaţiale Angara A5 de pe cosmodromul rusesc Vostocini a avut loc joi. Evenimentul fusese programat pentru marți, însă a fost amânat de două ori, în ultimul moment, din cauza unor defecțiuni. Detalii AICI.
  • Putin nu vrea să meargă în zonele inundate - Președintele Vladimir Putin nu intenționează să meargă în zonele inundate. În schimb, un grup de preoți a fost trimis să survoleze zonele amenințate de inundații. În imaginile distribuite online, doi dintre ei țin în brațe icoane mari și par să se roage pentru ca dezastrul să nu se extindă.
  • Rusia expulzează un diplomat austriac - Ministerul de Externe rus a anunţat joi expulzarea unui diplomat de la ambasada Austriei din Moscova, ca răspuns la o măsură similară luată de autorităţile de la Viena. "La 11 aprilie, ambasadorul Austriei la Moscova, Werner Almhofer, a fost convocat la Ministerul de Externe, unde i-a fost transmis un protest energic pentru declararea nefondată a doi angajaţi ai ambasadei Rusiei în Austria drept personae non gratae", menţionează comunicatul oficial.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Nehammer îi întinde o mână lui Putin - Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, se declară convins că Rusia trebuie „adusă la masa negocierilor” pentru a încheia războiul din Ucraina, relatează Ukrainska Pravda. Cancelarul austriac a făcut declarațiile în sprijinul statului agresor în timpul unui interviu acordat publicației Zeit. Nehammer susține că războiul din Ucraina poate fi încheiat prin dialog cu Rusia și că „discuțiile” cu statul agresor sunt inevitabile. „Nu putem avea pace fără Rusia”, a spus cancelarul de la Viena, care a mai avut în trecut poziții pro-Putin. Nehammer a mai vorbit și despre „îngrijorarea” sa că războiul s-ar putea să se extindă și să devină incontrolabil.
  • Polonia și-a alertat aviația - Polonia a ridicat din nou de la sol avioanele de luptă după atacurile vaste de joi ale Rusiei asupra Ucrainei. Forțele Aeriene au avertizat pe rețeaua X populația că patrularea din spațiul aerian al Poloniei poate genera zgomote puternice, îndeosebi în partea de sud a țării.
  • Dronă cu explozibili în Marea Neagră - Drona navală care a fost descoperită săptămâna trecută plutind în derivă, răsturnată, în Marea Neagră, la circa 35 de kilometri de țărm avea la bord o jumătate de tonă de explozibil. Detalii AICI.
  • Zelenski a ajuns în Lituania - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a anunţat sosirea la Vilnius pentru discuţii cu omologii săi privind susţinerea regională a ţării sale în contextul agresiunii ruse. "Principalul este acum să facem tot posibilul pentru a întări apărarea noastră aeriană, pentru a răspunde noilor urgente ale forţelor de apărare din Ucraina, precum şi pentru a consolida susţinerea internaţională pentru a învinge teroarea rusă", a postat Zelenski pe reţelele sociale.

Вільнюс, зустріч із Президентом Литви Гітанасом Наусєдою перед нашою участю в саміті Триморʼя.Головна тематика – наша спільна сила. Поінформував Гітанаса про наслідки російських ударів цієї ночі та наші нагальні потреби в ППО. Обговорили також ситуацію на полі бою та пріоритети у зброї. Вдячний за готовність допомагати та збільшувати можливості постачання й виробництва зброї та снарядів для захисту нашої спільної безпеки. Говорили й про політичну взаємодію на рівні Євросоюзу та НАТО – про конкретні кроки, які варто зробити цього року.🇺🇦 🇱🇹——I met with Lithuanian President Gitanas Nausėda in Vilnius prior to attending the Three Seas Summit.The main topic was our common strength. I informed Gitanas about the consequences of last night's Russian strikes, as well as the urgent need for air defense. We also discussed the battlefield situation and weapons priorities. I appreciate Lithuania's willingness to assist and increase the supply and production of weapons and ammunition to protect our shared security. We also discussed political cooperation at the EU and NATO levels, including concrete steps to be taken this year.🇺🇦🇱🇹

Publicată de Володимир Зеленський pe Joi, 11 aprilie 2024
  • Iohannis a vorbit cu Zelenski - Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a avut o discuţie substanţială, la Vilnius, cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, în care a reiterat sprijinul ferm al României pentru Ucraina. „Discuţie substanţială cu preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski, în marja participării la Summitul Iniţiativei celor Trei Mări la Vilnius. Am reiterat sprijinul ferm pentru Ucraina, în toate privinţele relevante şi determinarea noastră de a consolida conectivitatea regională, cooperarea transfrontalieră durabilă şi securitatea energetică”, a scris Klaus Iohannis, pe X.
  • Kievul înăsprește mobilizarea - Parlamentul ucrainean a adoptat joi un proiect de lege privind mobilizarea în forţele armate. Documentul, care înăspreşte sancţiunile pentru cei care încearcă să evite mobilizarea, a provocat scandal din cauza eliminării în ultima clipă a unei clauze ce prevede lăsarea la vatră a militarilor care şi-au servit patria timp de 36 de luni, o lovitură dură pentru militarii care luptă pe front de peste doi ani. Textul conţine şi prevederi care uşurează procedurile de înrolare, prin crearea unui sistem digital dedicat. Pentru a intra în vigoare, preşedintele Parlamentului ucrainean urmează să înainteze textul preşedintelui Volodimir Zelenski, ca să-l promulge.
  • Șefa Găgăuziei s-a întors din Rusia - Evghenia Guţul, guvernatoarea regiunii autonome găgăuze, s-a întors miercuri din a doua sa vizită în Rusia în decurs de o lună şi, deşi au existat zvonuri că va fi arestată când va ajunge în Republica Moldova, a intrat în ţară fără incidente. Ea a fost aşteptată de susţinători la aeroportul din Chişinău. Başcana Găgăuziei, o apropiată a oligarhului fugar Ilan Şor, a intrat în conflict cu autorităţile centrale din cauza simpatiilor sale pro-Moscova. "Principalul lucru este că m-am întors cu veşti bune. Prietenii şi partenerii noştri din Federaţia Rusă ne vor sprijini întotdeauna", a declarat Eugenia Guţul în faţa a zeci de susţinători. Printre promisiunile pe care le-a anunţat se numără un acord pentru ca Moscova să furnizeze locuitorilor Găgăuziei carduri de plată ruseşti "Mir", care să le permită să primească bani de la "parteneri" neidentificaţi. Ministrul Finanţelor, Petru Rotaru, a declarat că aceste carduri nu funcţionează în Moldova.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇