Planul pentru reconstrucția Ucrainei, prezentat de Kiev. România nu e membru al platformei și nu are nici măcar statut de observator

Planul pentru reconstrucția Ucrainei, prezentat de Kiev. România nu e membru al platformei și nu are nici măcar statut de observator
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Guvernul de la Kiev a prezentat miercuri Planul pentru Ucraina, la reuniunea donatorilor internaționali pentru Ucraina, reuniți într-o platformă de coordonare.

La acest summit au participat Ucraina, țările G7, Coreea, Țările de Jos, Norvegia și Suedia, precum și observatori din Danemarca, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Spania, Belgia, Finlanda și Elveția, conform unui comunicat al Comisiei Europene.

La finalul reuniunii s-a convenit formarea unui Consiliu consultativ pentru mediul de afaceri în cadrul viitoarei Conferințe pentru redresarea Ucrainei de la Berlin.

ADVERTISING

Rolul acestuia ar fi acela de a oferi consultanță și expertiză Platformei de coordonare a donatorilor multiagenție, de a îmbunătăți climatul investițional din Ucraina, de a atrage investiții din sectorul privat și de a consolida întreprinderile mici și mijlocii ucrainene.

Reuniunea a fost coprezidată de directorul general al Comisiei Europene pentru negocieri de vecinătate și extindere, Gert Jan Koopman, de ministrul de Finanțe al Ucrainei, Sergii Marcenko, și de adjunctul consilierului pentru securitate națională al SUA pentru economie internațională, Daleep Singh.

ADVERTISING

Prim-ministrul Ucrainei, Denis Şmîhal, a deschis reuniunea mulțumind partenerilor pentru sprijinul acordat în 2023 și 2024 și subliniind necesitatea unui sprijin continuu pe parcursul acestui an și al anului viitor. El a subliniat angajamentul Ucrainei față de reforme, inclusiv în contextul aderării la UE.

Ministrul de Finanțe al Ucrainei, Marchenko, a prezentat nevoile totale de finanțare externă a bugetului Ucrainei pentru 2024, a mulțumit donatorilor pentru angajamentele lor de a acoperi o parte din nevoile bugetare pentru 2024 și a prezentat măsurile naționale pe care țara le-a luat pentru a mobiliza venituri suplimentare.

ADVERTISING

Platforma de coordonare a donatorilor multiagenție pentru Ucraina a fost lansată la 26 ianuarie 2023, pentru a coordona eforturile de abordare a nevoilor de finanțare ale Ucrainei, atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu.

Până în prezent, aceasta a organizat nouă reuniuni ale Comitetului director. Aceasta reunește oficiali la nivel înalt din Ucraina, UE și țările G7 în calitate de membri permanenți.

Din februarie 2024, s-a extins la încă patru membri, și anume Republica Coreea, Țările de Jos, Norvegia și Suedia.

În plus, Danemarca, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Spania, Belgia și Finlanda, precum și Elveția sunt observatori.

România nu participă sub nicio formă în cadrul acestei structuri.

Citeşte integral despre Planul pentru reconstrucția Ucrainei, prezentat de Kiev. România nu e membru al Platformei și nu are nici statut de observator ca Polonia și Balticele pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇