Ziua 777 Bombardamentele rușilor au ucis două fete. Elveția anunță când e conferința de pace, iar șeful NATO face un apel urgent

<span style="color:#990000;">Ziua 777</span> Bombardamentele rușilor au ucis două fete. Elveția anunță când e conferința de pace, iar șeful NATO face un apel urgent
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 777 de război, ruşii au ucis două fete, de 10 şi 14 ani.

Primul atac a fost asupra regiunii Harkov. Aici au murit trei oameni, printre victime fiind şi o fată de 14 ani.

Un alt atac venit seara a ucis cu rachete patru persoane la Odesa, între care o fetiţă de 10 ani. E al doilea atac asupra Odesei în 24 de ore, după ce azi-noapte Rusia a bombardat regiunea cu drone şi rachete.

Trupele ruse au cucerit satul Pervomaiske din regiunea Donețk, unde s-au dat lupte timp de un an și jumătate. Localitatea a devenit unul dintre cele mai fierbinți puncte din acest război și a fost capturată cu un preț mare de ruși, dar pierderile ucrainenilor sunt de asemenea ridicate, menționează un canal de Telegram.

Un elicopter multifuncțional rusesc Ka-27, conceput pentru detectarea submarinelor și a țintelor de la suprafața apei, a fost doborât în Crimeea.

În Rusia se mai naşte o armată privată. Parlamentul lasă cel mai mare producător de gaz natural lichefiat (GNL) din ţară Novatek să-şi facă propria agenţie de securitate, pentru a-şi proteja facilităţile de producţie. Pe de altă parte, Moscova vrea să recruteze 400.000 de soldați cu contract în 2024, după ce a înregistrat pierderi grave în Ucraina.

În mod neaşteptat, Statele Unite critică Ucraina: secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a afirmat că atacurile Kievului asupra rafinăriilor ruse pot afecta piețele mondiale de energie.

Preşedintele Zelenski respinge planul de pace al lui Donald Trump, bazat pe cedarea de către Ucraina a teritoriilor ocupate de Moscova. Liderul de la Kiev l-a invitat, însă, pe Trump să vină în Ucraina și să vadă cu ochii lui ce se întâmplă acolo.

ADVERTISING

Iar Elveţia anunţă organizarea unei Conferinţe a Păcii în Ucraina, în luna iunie. Rusia nu va veni.

Pe plan economic, Departamentul american al Comerțului ar urma să interzică până la sfârșitul lunii aprilie utilizarea programului antivirus creat de Kaspersky Lab de către companiile și cetățenii americani.

Situația pe front

  • Două atacuri fulgerătoare la Odesa - Un atac al Rusiei cu rachete a ucis patru persoane, între care o fetiţă de 10 ani, şi a rănit alte şapte în regiunea Odesa din sudul Ucrainei, a declarat guvernatorul regional. Oleh Kiper a indicat că unul dintre răniţi se află în stare gravă după ce i-au fost amputate picioarele. Oficialii ucraineni presupun că au fost rachete balistice Iskander-M, care au lovit între orele 18:00 şi 18:30 şi au avariat, de asemenea, o infrastructură de transport, inclusiv camioane ce staţionau în zonă. O staţie de benzină a fost lovită, ceea ce creşte riscul de explozii în zonă. Acesta este al doilea atac asupra Odesei în ultimele 24 de ore. În noaptea de marţi spre miercuri, Rusia a atacat regiunea cu drone şi rachete. Ruşii au lovit infrastructura critică, de transport şi logistică, iar doi angajaţi ai unei companii de transporturi au fost răniţi.
  • Morţi la Harkov - Trei persoane au fost ucise în timpul unui atac aerian lansat de ruși asupra regiunii Harkov. Printre victime este o adolescentă de 14 ani. Alte două persoane au fost rănite, iar salvatorii au continuat să caute victime printre dărâmături.
  • Drone doborâte - Rusia a lansat 17 drone de atac și mai multe rachete care vizau sudul Ucrainei, apărarea doborând 14 dintre drone și două rachete ghidate. Comandantul forțelor aeriene ucrainene, Nikola Oleșciuk, a transmis pe Telegram că 12 drone au fost doborâte deasupra regiunii Nikolaiev și două deasupra regiunii Odesa. Rusia a lansat și două rachete de croazieră Iskander-K și o rachetă balistică Iskander-M, dar Oleșciuk nu a precizat ce s-a întâmplat cu acestea. Două rachete aeriene ghidate Kh-59 pe care Rusia le-a lansat spre portul Odesa de la Marea Neagră au fost distruse.
  • Distrugeri în Nikolaiev - Infrastructura energetică din Nikolaiev a fost avariată în urma atacului matinal al Rusiei. Nu s-au înregistrat victime. Şeful administraţiei regionale, Vitali Kim, a declarat că, din cauza loviturii asupra sectorului energetic, s-a procedat la întreruperi de curent de urgenţă timp de câteva ore. De asemenea, ruşii au lovit cu artileria zona de apă a comunei Oceakov din Nîkolaiv, a precizat Kim. Nu există victime.
  • Sat cucerit - Trupele ruse au cucerit satul Pervomaiske din regiunea Donețk, unde s-au dat lupte timp de un an și jumătate, transmite canalul de Telegram Deep State. Potrivit sursei citate de Ukrainska Pravda, rușii au reușit să străpungă pozițiile defensive Brigăzii 59 de Infanterie și au ocupat complet Pervomaiske. Satul a devenit unul dintre cele mai fierbinți puncte din acest război și a fost capturat de ruși cu un preț mare, dar și pierderile ucrainenilor sunt ridicate, notează canalul menționat. Peste 2.000 de oameni trăiau în Pervomaiske înainte de război.
  • Elicopter la pământ - Un elicopter multifuncțional rusesc Ka-27, conceput pentru detectarea submarinelor și a țintelor de la suprafața apei, a fost doborât în Crimeea, a anunțat purtătorul de cuvânt al Marinei militare ucrainene, Dmitro Pletenciuk. "Minus un elicopter rusesc Ka-27 în Crimeea. Căuta ceva. A găsit", a scris acesta pe Facebook, fără a da mai multe detalii. Rusia a pierdut 325 de elicoptere de la izbucnirea războiului, însă bilanțul actualizat miercuri de armata ucraineană nu menționează doborârea recentă a unui astfel de aparat.

Мінус російський Ка-27 у Криму. Щось шукав. Знайшов.

Publicată de Плетенчук Дмитро pe Marţi, 9 aprilie 2024

Ce se întâmplă în Rusia

  • Evacuări din calea puhoiului - Numărul persoanelor evacuate din cauza inundaţiilor din regiunea Orenburg din Rusia a crescut la 7.700, a anunţat agenţia de presă de stat TASS, citând autorităţile locale. Numărul locuinţelor inundate în regiunea Orenburg a crescut la 1.280. În Orsk, unde este cea mai dificilă situaţie, 6.793 de case au fost inundate şi 2.616 persoane au fost evacuate, dintre care 1.387 se află în centre de cazare temporară.
  • Cum s-a rupt podul - Camerele de supraveghere video au surprins momentul în care un pod rutier s-a prăbușit peste o cale ferată din regiunea Smolensk. Acesta s-a rupt luni, în momentul trecerii unui camion. Două mașini se aflau în acel moment pe pod, iar o femeie a murit și cinci persoane au fost rănite. În urma incidentului, traficul feroviar a fost blocat. Potrivit presei ruse, podul ar fi trebuit verificat în martie 2023, însă inspecția tehnică nu a fost efectuată.
  • Sute de mii de noi soldaţi - Rusia vrea să recruteze 400.000 de soldați cu contract în 2024, după ce a înregistrat pierderi grave, potrivit unui raport al Ministerului britanic al Apărării. Dacă va reuși, Rusia și-ar crește astfel forțele armate la 1,32 milioane numai în acest an, pentru ca ulterior să ajungă la 1,5 milioane.
  • Încă o armată privată - Parlamentul rus a votat acordarea celui mai mare producător de gaz natural lichefiat (GNL) din ţară Novatek dreptul de a-şi stabili propria agenţie de securitate pentru a-şi proteja facilităţile de producţie. Novatek se alătură unor companii energetice precum Gazprom şi Rosneft, precum şi monopolului conductelor de petrol Transneft, care au dreptul de a înfiinţa propriile forţe de securitate pentru a-şi proteja infrastructura. Complexul de procesare a gazelor Ust-Luga al Novatek şi un terminal de la Marea Baltică au fost atacate de drone ucrainene în ianuarie.
  • Băncile câștigă mai mult - Profiturile băncilor ruse ar putea depăşi în acest an nivelurile record atinse în 2023, a declarat marţi viceguvernatorul Băncii Centrale, Olga Poliakova, estimarea reprezentând o creştere a previziunilor anterioare ale băncii.
  • Moscova are benzină - Ministerul rus al Energiei a declarat că nu a cerut Kazahstanului să constituie o rezervă de benzină pentru posibile livrări către Rusia. Trei surse din industrie au declarat pentru Reuters că Rusia a cerut Kazahstanului să fie gata să-i aprovizioneze 100.000 de tone de benzină, în cazul producerii unei penurii amplificată de atacurile şi întreruperile de activitate provocate de dronele din Ucraina. "Ministerul rus al Energiei nu a abordat Kazahstanul cu o solicitare de a înfiinţa o rezervă sau de a furniza benzină pe piaţa internă rusă. În acelaşi timp, rămâne posibil să se furnizeze până la 285.000 de tone pe an de benzină din Rusia către Kazahstan, chiar şi în perioada interzicerii exportului pentru acest tip de combustibil pentru vehicule din Rusia, iar aceste livrări au loc", a precizat instituția. Ministerul a mai spus că piaţa internă a Rusiei este complet aprovizionată cu benzină, iar stocurile disponibile sunt suficiente pentru a face faţă cererii interne în creştere.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Conferinţă de pace în iunie - Guvernul de la Berna anunţă organizarea unei conferinţe a păcii în Ucraina, în Elveţia, în perioada 15-16 iunie, iar şeful diplomaţiei elveţiene anunţă că Rusia ”nu a prevăzut să vină” şi va fi absentă. Conferinţa Păcii în Ucraina urmează să aibă loc la un hotel de lux în centrul Elveţiei.
  • SUA critică Ucraina - Atacurile Ucrainei asupra rafinăriilor ruse pot afecta piețele mondiale de energie, a spus secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, îndemnând Kievul să se concentreze în schimb "asupra țintelor tactice și operaționale care pot influența direct luptele", relatează Bloomberg. Afirmațiile lui Austin au fost imediat criticate de senatorul republican Tom Cotton, care a acuzat Casa Albă că sabotează eficiența atacurilor Ucrainei din rațiuni politice. "Mie mi se pare că administrația Biden nu vrea ca prețurile combustibilului să crească într-un an electoral", a spus el.
  • Zelenski respinge "pacea" lui Trump - Volodimir Zelenski a criticat planul de pace al fostului președinte american Donald Trump. Liderul de la Kiev a spus pentru Politico că este gata să asculte propunerile lui Trump pentru încheierea războiului, dar "dacă acordul va fi ca noi să cedăm teritorii, iar asta este ideea din spate, atunci e o idee foarte primitivă". "Am nevoie de argumente foarte puternice. N-am nevoie de o idee fantastică, am nevoie de o idee reală, fiindcă sunt în joc viețile oamenilor", a subliniat el. Vorbind în termeni respectuoși despre Trump, Zelenski l-a invitat în Ucraina. "Noi am spus că ne-ar plăcea să-l vedem pe Donald Trump venind în Ucraina, să vadă cu ochii lui și să tragă propriile concluzii. În orice caz, sunt gata să mă întâlnesc cu el și să discut problema", a spus Zelenski. El a precizat că Trump și-a exprimat interesul pentru a accepta invitația, dar nu a avansat o dată pentru vizită.
  • China va plăti pentru Ucraina - Statele Unite au avertizat că vor considera China responsabilă dacă Rusia va ocupa alte teritorii în Ucraina, după ce Beijingul şi-a reînnoit promisiunile de cooperare cu Moscova, în timpul unei vizite a ministrului de Externe rus, Serghei Lavrov. Detalii AICI.
  • Kasperky, interzis în SUA? - Departamentul Comerțului din Statele Unite ar urma să interzică până la sfârșitul acestei luni folosirea programului antivirus creat de Kaspersky Lab de către companiile și cetățenii americani, din motive de securitate, susțin cinci surse citate de CNN. Programele dezvoltate de Kaspersky Lab au fost interzise din 2017 în birourile tuturor agențiilor guvernamentale americane, întrucât SUA le consideră amenințări la adresa securității naționale. Compania a fost acuzată că are legături cu serviciile secrete ruse. Kaspersky Lab a negat acuzațiile.
  • Şeful NATO face un apel urgent - Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, le-a cerut miercuri aliaţilor Ucrainei să-i furnizeze acesteia rapid mai multe muniţii, sisteme antiaeriene şi alte ajutoare militare pentru a rezista în faţa ofensivei ruse, în timp ce generalul american Christopher Cavoli, comandantul Forţelor Aliate în Europa, a avertizat că, în lipsa ajutorului militar american, armata ucraineană va rămâne în scurt timp fără obuze şi rachete antiaeriene. "Ucraina, pur şi simplu, nu poate aştepta. Are nevoie de apărare antiaeriană, muniţie şi ajutor acum", a indicat Stoltenberg.
  • Ucraina cumpără rachete - Statele Unite vor vinde Ucrainei echipamente în valoare de până la 138 de milioane de dolari pentru întreținerea și modernizarea sistemelor de apărare aeriană HAWK, a declarat un oficial al Departamentului de Stat al SUA. Acordul are o valoare de până la 138 de milioane de dolari. Statele Unite au început să livreze rachete de interceptare HAWK Ucrainei în 2022, ca o actualizare a sistemelor de rachete de apărare aeriană Stinger.
  • Reuniune de urgență la ONU - Consiliul guvernatorilor organismului de supraveghere nucleară al ONU va organiza, joi, o reuniune de urgenţă, la cererea Ucrainei şi a Rusiei, pentru a discuta despre atacurile asupra centralei nucleare Zaporojie, după acuzaţii reciproce de atacuri cu drone. Rusia a declarat marţi că Ucraina a atacat din nou centrala cu drone, pentru a treia zi. Kievul a declarat că nu a avut nicio legătură cu astfel de atacuri şi că orice incident a fost înscenat de Moscova. Toate reactoarele sunt oprite la cea mai mare centrală nucleară din Europa, situată în apropierea liniei de front a războiului din Ucraina, dar aceasta are nevoie de energie constantă pentru a răci reactoarele şi a preveni o topire potenţial catastrofală.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇