Ziua 776 "Războiul la scară largă nu mai e deloc o fantezie în Europa". Zelenski vizitează "dinții de dragon". Terorism cu fiul lui Biden (Video)

<span style="color:#990000;">Ziua 776</span> "Războiul la scară largă nu mai e deloc o fantezie în Europa". Zelenski vizitează "dinții de dragon". Terorism cu fiul lui Biden (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 776 de război în Ucraina, ne atrage atenţia un avertisment dur de la şeful diplomaţiei europene.

„Cu siguranţă războiul ne bate la uşă. Un conflict convenţional de mare intensitate în Europa nu mai este o fantezie”, spune Josep Borell.

Între timp, pe front, unitățile ucrainene de apărare aeriană au distrus toate cele 20 de drone de tip Shahed pe care Rusia le-a lansat în timpul nopții. În schimb, două drone ucrainene au lovit noaptea trecută un centru de pregătire aviatică din regiunea rusă Voronej.

Ministerul rus al Apărării a anunțat că o rachetă antinavă Neptun, lansată de Ucraina, a fost distrusă deasupra Mării Negre, iar patru drone au fost doborâte în regiunile Belgorod şi Voronej.

O navă rusească ancorată într-o baza navală din Marea Baltică a fost avariată de un incendiu izbucnit duminică. Spionajul militar al Kievului nu a precizat dacă se află la originea acestui incident.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat liniile defensive consolidate cu fortificaţii, ridicate recent în provincia nord-estică Harkov, ca pregătire pentru o eventuală ofensivă majoră a armatei ruse.

În Rusia, Comitetul de Anchetă a deschis o investigaţie privind "finanţarea terorismului" în beneficiul Ucrainei cu implicarea Statelor Unite şi a aliaţilor lor, menţionând numele unei companii ucrainene care l-a avut ca angajat pe fiul lui Joe Biden.

Tot Rusia a cerut Kazahstanului să fie pregătit să-i livreze 100.000 de tone de benzină, în cazul unei penurii agravată de atacurile şi întreruperile de producţie provocate de dronele din Ucraina.

Iar Kremlinul încearcă să destabilizeze democrația și societatea din Republica Moldova, folosindu-se de figuri proruse din această țară, arată Institutul pentru Studiul Războiului. Rusia încearcă astfel să împiedice Moldova să se alăture Uniunii Europene și chiar să-și justifice viitoarele operațiuni hibride sau convenționale împotriva Chișinăului.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Drone doborâte - Unitățile ucrainene de apărare aeriană au distrus toate cele 20 de drone de tip Shahed pe care Rusia le-a lansat în timpul nopții, spun Forțele Aeriene din Ucraina. Dronele au fost lansate din orașul portuar rusesc Primorsko-Akhtarsk, situat pe coasta Mării Azov, și de la Capul Chauda, în Crimeea ocupată. De asemenea, forțele rusești au vizat Ucraina cu cel puțin patru rachete S-300 lansate din părțile ocupate ale regiunii Donețk. Forțele aeriene nu au precizat dacă rachetele au fost interceptate, conform Kyiv Independent. Dronele au fost doborâte deasupra regiunilor Nikolaev, Odesa, Herson, Dnipropetrovsk, Poltava, Vinița și Liov de către avioane de vânătoare, unități de rachete antiaeriene și de război electronic ale Forțelor Aeriene și grupuri mobile de foc ale armatei ucrainene. În cursul nopții, s-au auzit explozii în regiunea Liov din vestul Ucrainei. Guvernatorul regional Maxîm Kozîtskîi a îndemnat locuitorii să rămână în adăposturi. Nu au fost raportate victime.
  • Rușii atacă și cu aviația - Trupele ruse au atacat în șase sectoare ale frontului în ultimele 24 de ore, fiind mai active în Novopavlivka și Bahmut și folosind aviația pentru a sprijini atacurile în trei zone de operațiuni, a anunțat marți dimineață Statul Major ucrainean. 56 de lupte s-au dat în intervalul menționat. Rușii au lansat patru rachete și 97 de lovituri aeriene, dar și 92 de atacuri cu lansatoare multiple de rachete asupra pozițiilor ucrainene și a zonelor populate din regiunile Sumî, Harkov, Lugansk, Donețk, Zaporojie, Dnipropetrovsk, Herson și Nikolaiev.
  • Zelenski vizitează "dinţii de dragon" - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat liniile defensive consolidate cu fortificaţii, ridicate recent în provincia nord-estică Harkov, ca pregătire pentru o eventuală ofensivă majoră a armatei ruse. După eşecul contraofensivei ucrainene din vara anului trecut, trupele Kievului se confruntă cu asalturi ruseşti pe fronturile de nord-est, est şi sud, în faţa cărora armata ucraineană a început să sape tranşee şi şanţuri anti-tanc şi să amenajeze structuri defensive, cum ar fi blocurile piramidale de beton denumite "dinţi de dragon", pentru a stopa înaintarea ruşilor şi a nu le permite acestora să străpungă frontul. Aceste construcţii fortificate amintesc de tactica pe care însăşi armata rusă a folosit-o în timp ce era ameninţată de contraofensiva ucraineană, tactică ce s-a dovedit apoi a fi una de succes şi este cunoscută ca "linia Surovikin", numele generalului rus artizan al acestei defensive.
  • SUA au transferat Ucrainei armament şi muniţie iraniene confiscate - Armata americană a anunţat marţi că a transferat săptămâna trecută Ucrainei armament şi muniţie de calibru mic, trimise de Iran rebelilor huthi din Yemen, confiscate de către Statele Unite şi aliaţii lor. Această livrare de armament este menită să ajute Kievul, care duce lipsă de muniţie în războiul cu Rusia, dar nu rezolvă deficitul de armament greu - obuze şi rachete - al armatei ucrainene, în contextul în care Congresul american nu reuşeşte să ajungă la un acord în vederea validării unui nou pachet de ajutoare militare. Această livrare, la 4 aprilie, include peste 5.000 de puşti de asalt de tip AK-47, mitraliere, puşti de precizie, lansatoare de grenade (RPG) şi peste 500.000 de cartuşe de puşcă, anunţă Comandamentul Militar american în Orientul Mijlociu (CENTCOM).
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Centru al aviației, atacat de drone - Două drone au atacat noaptea trecută centrul de pregătire aviatică Borisoglebsk din regiunea Voronej. Surse citate de Ukrainska Pravda susțin că atacul a fost opera spionajului militar al Kievului, iar afirmațiile Rusiei că a doborât dronele sunt false. Canalul de Telegram Baza a relatat că prima dronă s-a izbit de fațada clădirii de patru etaje, în jurul orei locale 3:00, iar a doua dronă a lovit în același loc după o oră, ambele explodând după impact. În urma atacului, centrul de pregătire a devenit inutilizabil, susțin surse din serviciul de informații al armatei ucrainene.
  • Drone și rachete distruse - O rachetă antinavă Neptun, lansată de Ucraina, a fost distrusă deasupra Mării Negre şi patru drone au fost doborâte în regiunile Belgorod şi Voronej, a anunţat marţi Ministerul Apărării rus. "Sistemele de apărare aeriană au distrus patru vehicule aeriene ucrainene fără om la bord (drone) deasupra teritoriilor regiunilor Belgorod şi Voronej şi o rachetă ucraineană (Neptun) a fost distrusă deasupra Mării Negre, în largul coastelor peninsulei Crimeea", a menţionat ministerul pe Telegram.
  • Navă în flăcări - Serviciile secrete ucrainene au anunțat că pe nava rusească de rachete Serpuhov, ancorată în baza navală Baltisk, din regiunea Kaliningrad, a izbucnit duminică un incendiu, relatează Ukrainska Pravda. În urma acestui incident, instrumentele de comunicații și automatizare ale vasului au fost distruse, iar reparațiile vor dura mult timp, a anunțat serviciul de informații al armatei ucrainene. Spionajul militar al Kievului a postat o înregistrare video a incendiului, dar nu a precizat dacă a avut vreo implicare în incidentul de pe vasul rusesc de război.
  • Pod prăbușit - Un pod rutier s-a prăbușit, luni, peste o cale ferată din regiunea Smolensk. Două mașini se aflau în acel moment pe pod, iar o femeie a murit și cinci persoane au fost rănite, relatează agenția de presă TASS. În urma incidentului, traficul feroviar a fost blocat. Una dintre posibilele cauze ale prăbușirii podului ar fi deplasarea solului. Potrivit presei ruse, podul ar fi trebuit verificat în martie 2023, însă inspecția tehnică nu a fost efectuată.
  • Terorism american - Comitetul de Anchetă al Rusiei a deschis o investigaţie privind "finanţarea terorismului" în beneficiul Ucrainei cu implicarea Statelor Unite şi a aliaţilor lor, menţionând numele unei companii ucrainene care l-a avut ca angajat pe fiul preşedintelui american Joe Biden. "Ancheta (...) examinează sursele şi mişcările de fonduri în valoare de câteva milioane de dolari americani şi implicarea unor colaboratori ai autorităţilor şi organizaţiilor publice şi comerciale din ţări occidentale", a adăugat Comitetul rus, citând numele companiei de gaze ucrainene Burisma, care l-a avut pe Hunter Biden în consiliul său de administraţie. Anchetatorii ruşi susţin, fără a prezenta elemente din dosar, că Burisma a servit ca intermediar pentru fonduri folosite "în ultimii ani pentru a desfăşura acte de terorism în Rusia şi în străinătate pentru eliminarea unor personalităţi".
  • Lansare spațială - Prima lansare a rachetei spaţiale Angara A5 de pe cosmodromul rusesc Vostocini va avea loc marţi, a anunţat agenţia spaţială de stat Roscosmos, în ceea ce ar putea fi o piatră de hotar pentru ambiţiile spaţiale ale preşedintelui Putin. Detalii AICI.
  • Moscova cere benzină din Kazahstan - Rusia a cerut Kazahstanului să fie pregătit să-i livreze 100.000 de tone de benzină, în cazul unei penurii agravată de atacurile şi întreruperile de producţie provocate de dronele din Ucraina, au declarat trei surse din industrie pentru Reuters. Un acord privind utilizarea rezervelor pentru Rusia ar fi fost deja convenit. Belarusul a fost deja de acord să ajute Rusia cu aprovizionarea cu benzină. Atacurile cu drone au eliminat aproximativ 14% din capacitatea rusă de rafinare a petrolului primar, la sfârşitul lunii martie. Până acum, autorităţile au declarat că situaţia de pe pieţele interne de combustibil este stabilă şi stocurile suficient de mari.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Războiul bate la uşă - Un conflict la scară largă în Europa nu mai este o fantezie, aşa că europenii trebuie să găsească noi modalităţi de a finanţa pregătirile pentru un potenţial război mai amplu pe continent, a avertizat şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell. "Războiul se profilează cu siguranţă în jurul nostru (...), iar un război convenţional de mare intensitate în Europa nu mai este o fantezie", a declarat Borrell, într-un discurs rostit la un forum economic din Bruxelles. "Rusia ameninţă Europa" prin războiul său din Ucraina şi prin atacurile hibride asupra statelor membre ale UE, a adăugat el. "Acesta (războiul) nu va începe mâine, dar nu putem nega realitatea", a mai spus el.
  • Rusia vrea să destabilizeze Moldova - Kremlinul încearcă să destabilizeze democrația și societatea din Republica Moldova folosindu-se de figuri proruse din această țară, arată Institutul pentru Studiul Războiului. Rusia încearcă astfel să împiedice Moldova să se alăture Uniunii Europene și chiar să-și justifice viitoarele operațiuni hibride sau convenționale împotriva Chișinăului. ISW menționează declarațiile recente ale guvernatorului regiunii găgăuze, Evghenia Guțul, care a spus luni, într-un interviu pentru postul TV rus Pervii Kanal, că în cazul în care Găgăuzia începe procesul de desprindere de Moldova, reacția va veni nu doar de la guvernul de la Chișinău, ci și de la București. Guvernul de la Chișinău e controlat de la București, astfel că Moldova nu e un stat suveran, a mai spus Guțul.
  • China sprijină Rusia - Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a declarat marţi, în timpul unei întâlniri cu şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, că Beijingul doreşte să "consolideze cooperarea strategică" cu Moscova. "China va sprijini dezvoltarea stabilă a Rusiei sub conducerea lui Putin", a declarat Wang Yi. "Beijingul şi Moscova vor continua să-şi consolideze cooperarea strategică pe scena mondială şi îşi vor oferi reciproc un sprijin puternic", a adăugat ministrul chinez. "Sprijinul poporului este o sursă de progres în Rusia. Cred că, sub conducerea fermă a preşedintelui Putin, poporul rus va avea un viitor strălucit", a continuat Wang Yi, potrivit Izvestia.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇