Ziua 775 O dronă a lovit un reactor nuclear. Rusia schimbă tactica în Ucraina, dar nu poate opri puhoiul de acasă. Kievul face o mega-afacere

<span style="color:#990000;">Ziua 775</span> O dronă a lovit un reactor nuclear. Rusia schimbă tactica în Ucraina, dar nu poate opri puhoiul de acasă. Kievul face o mega-afacere

În ziua 775 de război, o dronă a lovit unul din cele șase reactoare nucleare de la centrala Zaporojie.

Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a anunțat că trei drone au lovit centrala nucleară. Una a explodat la impactul cu cupola unuia dintre reactoare. Atât Rusia, cât și Ucraina neagă că ar fi lansat acest atac.

Rusia a lansat în timpul nopții 24 de drone asupra Ucrainei, iar apărarea aeriană a reușit să distrugă 17. În sud, artileria rusă a bombardat un sat din regiunea Zaporojie. Trei persoane au murit.

Rusia și-a schimbat tactica de atacuri asupra sectorului energetic al Ucrainei, lansând rachete de înaltă precizie asupra elementelor de infrastructură din zonele mai puțin protejate decât Kievul, cu scopul de a provoca daune ireparabile.

Ministerul britanic al Apărării estimează că Rusia pierde aproape 1.000 de militari zilnic, dar încă dispune de suficienți soldați care reușesc să pună presiune asupra ucrainenilor.

Peste graniţă, peste 10.400 de locuinţe din Rusia au fost inundate, după ce apele fluviului Ural, unul dintre cele mai mari din Europa, s-au revărsat vineri și au rupt un baraj din oraşul Orsk, la 1.800 km est de Moscova.

Un spărgător de gheață, aflat într-un centru de reparații din ținutul rus Primorie, a fost cuprins luni dimineață de flăcări. Incendiul s-a soldat cu un mort și trei răniți.

La nivel diplomatic, Serghei Lavrov a sosit luni în China, pentru o vizită oficială vizând întărirea legăturilor cu Beijingul, partener diplomatic şi economic cheie al Moscovei.

Iar Ucraina încheie una dintre cele mai importante tranzacții din istoria sa: un fond de investiții al unui miliardar francez va achiziționa două companii de telecomunicații, urmând să achite și să investească sume importante.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Atac nocturn cu drone - Rusia a lansat peste noapte 24 de drone de atac asupra Ucrainei, vizând în principal infrastructura critică din sudul şi estul ţării, au anunțat luni forţele aeriene ucrainene. Apărarea antiaeriană a distrus 17 drone deasupra regiunilor Odesa, Nîkolaiv, Kirovohrad, Hmelnîţki şi Jîtomîr. Patru drone au fost distruse deasupra regiunii sudice Odesa, a declarat Oleh Kiper, guvernatorul regional. "O instalaţie logistică şi de transport a fost avariată", a adăugat Kiper pe Telegram. O benzinărie a fost, de asemenea, avariată de resturile unei drone Shahed doborâte, dar nu au existat victime în urma atacului. Două drone au fost doborâte în regiunea Nîkolaiv, unde resturile uneia dintre ele au avariat liniile electrice. În prezent se lucrează la restabilirea alimentării cu energie. De asemenea, o rachetă aeriană ghidată X-59 lansată de Rusia a fost distrusă deasupra regiunii Dnipropetrovsk.
  • Trei morți în Zaporojie - Trei persoane au fost ucise luni dimineață într-un bombardament al artileriei ruse asupra satului Huliaipole, din regiunea Zaporojie, a anunțat pe Telegram guvernatorul Ivan Federov. Alți trei oameni au fost răniți.
  • Reactor nuclear, lovit de dronă - Unul din cele șase reactoare nucleare de la centrala Zaporojie a fost avariat într-un atac cu drone, a anunțat duminică Rafael Mariano Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA). Este un „incident grav”, a spus Grossi. „Astfel de atacuri nesăbuite cresc semnificativ riscul unui accident nuclear major și trebuie să înceteze imediat”, a adăugat el. Grossi a spus că centrala nu a fost lovită doar de o dronă, ci de trei, iar o persoană a murit, relatează CNN. Potrivit conducerii ruse a centralei nucleare, prima dronă a lovit un camion care aproviziona cu alimente, a doua a căzut în zona portului instalației, iar o a treia a explodat la impactul cu cupola unuia dintre reactoarele oprite. Oficialii ruși de la unitatea nucleară au anunțat că nivelul de radiații a rămas normal după lovitură. Compania rusă de energie nucleară Rosatom a acuzat armata ucraineană că a lansat atacurile asupra centralei. În schimb, Andrii Iusov, purtător de cuvânt al serviciului ucrainean de informaţii militare, a declarat că "Ucraina nu este implicată în nicio provocare armată pe teritoriul centralei atomice Zaporojie".
  • Rușii au altă tactică - Rusia și-a schimbat tactica de atacuri asupra sectorului energetic al Rusiei, lansând rachete de înaltă precizie asupra elementelor de infrastructură din zonele mai puțin protejate decât Kievul. Unele dintre unitățile energetice atacate recent de Rusia nu vor putea fi recuperate până la iarnă, scrie Financial Times. Oficialii ucraineni spun că, deși nu sunt vaste, daunele pe care Moscova le-a provocat s-au dovedit mai grave decât cele din iarna 2022-23, cu scopul aparent de a genera distrugeri ireparabile. Rusia a lovit șapte centrale de energie termică între 22 și 29 martie, toate aflate în alte regiuni decât cea a Kievului, care are una dintre cele mai bune apărări aeriene din țară. Rachetele rusești au lovit și două hidrocentrale.
  • Moscova pierde 1.000 de soldaţi pe zi - Ministerul britanic al Apărării estimează că Rusia pierde în această perioadă aproape o mie de militari zilnic, dar încă dispune de suficienți soldați care reușesc să pună presiune asupra ucrainenilor. “În fiecare an s-a înregistrat o creștere a ratei medii zilnice a pierderilor, de la 400 în 2022, la 693 în 2023, la 913 în primul trimestru din 2024. Creșterea reflectă dependența continuă a Rusiei pe numărul mare de militari pentru a susține presiunea asupra frontului ucrainean, informează Ministerul Apărării din Marea Britanie. Totuși, britanicii remarcă faptul că, în ultima perioadă, mai ales în martie, rata deceselor zilnice a scăzut, ceea ce corespunde cu mai puține atacuri raportate în ultima lună, dar și încercarea Kremlinului de a reduce pierderile prin reducerea operațiunilor, în contextul alegerilor prezidențiale.

Ce se întâmplă în Rusia

  • Bilanțul inundațiilor - Peste 10.400 de locuinţe din Rusia au fost inundate, după ce topirea rapidă a zăpezii a umflat unele dintre cele mai mari râuri din Europa, declanşând niveluri record ale apei în Munţii Ural, a anunţat Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă. Fluviul Ural, care izvorăşte în Munţii Ural şi se varsă în Marea Caspică, a crescut vineri cu câţiva metri în doar câteva ore, din cauza zăpezii topite, ieşind din matcă şi spărgând digul unui baraj din oraşul Orsk, la 1.800 km est de Moscova. Inundaţii au fost raportate, de asemenea, în Siberia, în Volga şi în regiunile centrale ale Rusiei. "Se preconizează o creştere a temperaturilor aerului, o topire activă a zăpezii şi revărsări de râuri", a avertizat Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă. "Mai mult de 10.400 de clădiri rezidenţiale rămân inundate în 39 de regiuni", a precizat instituţia.
  • Barcă scufundată - O barcă în care se aflau mai multe persoane evacuate dintr-o zonă inundată din regiunea Samara s-a scufundat. În ambarcațiune se aflau și doi copii. Potrivit canalelor de Telegram ruse citate de Nexta, cel care conducea barca era beat. În Orsk, un bărbat a încercat zadarnic să-și protejeze casa de inundații, deși apa îi trecerea de brâu. Salvatorii nu au reușit să-l convingă să urce în barcă.
  • Spărgător de gheață în flăcări - Un incendiu a izbucnit, noaptea trecută, la bordul spărgătorului de gheață Katerina Velikaia, aflat într-un centru de reparații din Ținutul Primorie. Incidentul s-a soldat cu un mort și trei răniți, potrivit agenției ruse de presă RIA Novosti. Focul a distrus un compartiment de aprox. 50 mp. Vasul multifuncțional Katerina Velikaia a fost lansat la apă în 2020 și poate sparge gheața arctică de până la 1,5 metri grosime.
  • Medvedev îi acuză pe liderii occidentali - Una dintre principalele voci radicale ale Kremlinului, fostul preşedinte Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului rus de Securitate, i-a numit pe liderii Statelor Unite, Marii Britanii, Franţei şi Germaniei drept complici în atacul terorist de la Crocus City Hall, în spatele căruia, potrivit Moscovei, s-ar afla Ucraina. "Măi, măi, stimaţi lideri ai SUA şi ai ţărilor europene! Faptul că teroriştii au declarat că li s-a promis un milion de ruble la Kiev şi că pentru a ajunge acolo trebuiau să treacă printr-o breşă de la graniţa ruso-ucraineană nu a fost suficient pentru voi? Aşadar, atacul terorist a fost ordonat de ISIS, nu-i aşa? Adevăraţii angajatori sunt ticăloşii de naţionalişti ucraineni, copiii voştri adoptivi. Iar complici la această crimă sunteţi voi toţi, Biden, Macron, Sunak, Scholz şi alte slugi. Nu vom uita asta!", a ameninţat Medvedev într-un mesaj pe X.
  • Lavrov a ajuns în China - Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a sosit luni în China pentru o vizită oficială vizând întărirea legăturilor cu Beijingul, partener diplomatic şi economic cheie al Moscovei. Demnitarul rus va rămâne până marţi în capitală, unde urmează să discute cu omologul său chinez, Wang Yi. "Este prevăzut un schimb aprofundat de opinii pe o serie de subiecte fierbinţi", MAE rus citând "criza ucraineană şi situaţia din regiunea Asia-Pacific". Cei doi lideri "vor discuta o gamă largă de probleme legate de cooperarea bilaterală, precum şi despre cooperarea pe scena internaţională", a mai precizat ministerul.

Alte informații relevante

  • Infuzie de capital în Ucraina - Fondul de investiții NJJ Capital, deținut de miliardarul francez Xavier Niel, va cumpăra două companii de telecomunicații din Ucraina, în cadrul uneia dintre cele mai mari achiziții din istoria țării, relatează Kyiv Independent. NJJ a primit în martie avizul autorității antitrust din Ucraina pentru preluarea companiilor Datagroup-Volia și Lifecell, urmând să plătească aproximativ 525 de milioane de dolari. Valoarea finală a achiziției, incluzând și investițiile, va depăși un miliard de dolari. Este cea mai mare achiziție din istoria independenței de 33 de ani a Ucrainei după preluarea în 2005 de către grupul indian Mittal Steel a complexului siderurgic de la Krivoi Rog, pentru 4,8 miliarde de dolari. Investițiile pe care le va face NJJ vizează extinderea infrastructurii de telecomunicații fixe și mobile din Ucraina, precum și crearea rețelei 5G în acest an.
  • Rute prin Moldova și România pentru cereale - Ucraina a stabilit mai multe rute pentru exporturile sale agricole, inclusiv prin România şi Republica Moldova, în contextul în care punctele de trecere a frontierei ucraineano-poloneze sunt în prezent blocate, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de gordonua.com. El a anunţat că premierul Denis Şmîhal a abordat cu autorităţile poloneze subiectul deblocării punctelor de trecere a frontierei dintre Ucraina şi Polonia şi "toată lumea spune că graniţa va fi deblocată, cu siguranţă, pentru a ajuta Ucraina. Cu toate acestea, suntem acolo unde suntem. Subliniez că sunt utilizate puternic căile maritime, Dunărea, am început să lucrăm prin Republica Moldova şi România. Cred că, oricum, aceasta e o ieşire din situaţie", a apreciat preşedintele Ucrainei.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇