În ziua 774 de război, aflăm că recentele atacuri ucrainene au crescut presiunea asupra sistemelor ruse de apărare aeriană, ceea ce determină Moscova să-și doboare propriile avioane. Concluzia apare într-un raport al Serviciului de Informații Militare de la Londra, care spune că avionul militar rus căzut în mare pe 28 martie a fost doborât „într-un incident de friendly fire”, ceea ce înseamnă că ruşii l-au lovit din greşeală.
De pe front, militarii ucraineni acuză inamicul că foloseşte în mod sistematic atacuri ilegale cu gaze cunoscute sub numele de CS, care sunt interzise conform Convenţiei privind armele chimice. Însă ruşii trimit frecvent drone de mici dimensiuni, care lansează astfel de gaze asupra trupelor ucrainene.
Washington Post a publicat o analiză în care arată că preşedintele Volodimir Zelenski nu mai are nicio cale de ieşire dintr-un război care merge tot mai prost. De altfel, duminică, chiar preşedintele ucrainean a spus, că „dacă SUA nu ajută Ucraina, Ucraina va pierde războiul”. Declarația a fost făcută de Zelenski pe un ton grav, într-o videoconferinţă cu ambasadori ai platformei de strângeri de fonduri a guvernului, United24.
În Rusia se aşteaptă ca peste fix o lună Guvernul să demisioneze, în ziua învestirii pentru un nou mandat prezidenţial a lui Vladimir Putin. Şi asta pentru că în premieră noul guvern va fi format în conformitate cu noua Constituţie din 2020.
Autorităţile ruse au anunțat că inundaţiile de la Orsk, în Urali, s-au agravat duminică. Vineri, ruperea unui baraj de la Orsk, foarte aproape de graniţa cu Kazahstanul, a provocat creşterea nivelului apei, agravată de perturbări semnificative şi de topirea gheţurilor. Peste 4.500 de case au fost inundate şi cel puţin 4.000 de persoane au fost deja evacuate în adăposturi temporare. Rafinăria de petrol Orsk din Rusia şi-a suspendat operaţiunile duminică, din cauza inundațiilor.
De la americani aflăm că China furnizează Rusiei imagini din satelit pentru a o ajuta cu atacurile din Ucraina, iar Coreea de Nord trimite rachete balistice și obuze de artilerie. Astfel, regimul lui Kim Jong Un are un câmp de luptă, unde îşi poate testa eficacitatea armelor.
În plus, ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, merge luni în vizită oficială în China.
Putin primeşte o veste bună din Slovacia, unde Peter Pellegrini a câştigat alegerile prezidenţiale, consolidând controlul premierului pro-rus Robert Fico asupra puterii.
Evoluţii pe front
- Un obuz a lovit o casă în Zaporojie - Trei civili au fost uciși, după ce un obuz a lovit o casă dintr-un sat aflat aproape de linia frontului din regiunea Zaporojie. Atacul a vizat satul Guliaipole din sud-estul Ucrainei, a declarat guvernatorul local. „Doi bărbați și o femeie au murit sub dărâmăturile casei lor, care a fost lovită de un obuz rusesc”, a scris Ivan Fedorov, pe Telegram. Rușii au bombardat satul cu un lansator de rachete Grad.
- Atac nocturn la Harkov - Forțele ruse au lovit Harkovul cu drone peste noapte, distrugând o casă, a informat guvernatorul Oleh Suniehubov. O femeie a fost găsită moartă sub dărâmăturile unui bloc cu patru etaje, lovit de o bombă aeriană rusească în orașul Kupiansk. Victima locuia la ultimul etaj al clădirii, iar salvatorii au folosit o macara pentru a recupera cadavrul. Două etaje ale blocului au fost distruse. În ultimele zile, Rusia a intensificat atacurile asupra regiunii Harkov.
- Ucraina a doborât peste noapte 17 drone Shahed în regiunile Harkov, Dnipropetrovsk și Poltava, au informat Forțele Aeriene.
- Rusia a distrus 15 drone ucrainene - Rusia a anunţat că a distrus 15 drone ucrainene deasupra regiunilor sale de frontieră Belgorod şi Briansk. Regiunile sunt în mod regulat ţinta atacurilor din partea Kievului.
- Atacuri chimice - Rusia este acuzată că foloseşte în mod sistematic atacuri ilegale cu gaze chimice împotriva soldaţilor ucraineni. Trupele ucrainene au declarat pentru The Telegraph că au fost supuse unor atacuri regulate, efectuate cu drone de mici dimensiuni, care lansează gaze lacrimogene şi alte substanţe chimice. Folosirea acestor substanţe, cunoscute sub numele de CS, este interzisă pe timp de război, conform Convenţiei privind armele chimice. Slava, un locotenent din Doneţk, a declarat că unele unităţi ucrainene au fost supuse "aproape zilnic" unor atacuri cu gaz.
- Ruşii îşi doboară propriile avioane? - Recentele atacuri ucrainene au crescut presiunea asupra sistemelor ruse de apărare aeriană, ceea ce determină Moscova să-și doboare propriile avioane, se arată într-un raport al Serviciului de Informații Militare britanic, citat de Kiev Independent. Forțele ucrainene au intensificat recent atacurile asupra teritoriului rus, vizând în principal instalațiile militare și rafinăriile de petrol. În total, ultimele atacuri au perturbat între 12-14% din capacitatea de rafinare a Rusiei. În acest context, britanicii amintesc cazul din 28 martie când un avion militar rus s-ar fi prăbușit în mare, în apropierea Crimeii ocupate. Raportul U.K. Military Intelligence arată că avionul a fost doborât „într-un incident de friendly fire”, ceea ce înseamnă că ruşii l-au doborât singuri, din greşeală.
- Zelenski pregăteşte data summit-ului de pace - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski speră ca împreună cu preşedintele elveţian Viola Amherd să stabilească o dată în următoarele zile pentru un summit mondial pentru pace în Elveţia, cu participarea a 80 până la 100 de ţări. Rusia a transmis că o astfel de întâlnire ar fi inutilă fără participarea sa.
- Washington Post: Zelenski, fără nicio cale de ieşire - În timp ce Rusia îşi intensifică atacurile aeriene şi avansează din nou pe câmpul de luptă, nu se întrevede un sfârşit al luptelor, iar opţiunile preşedintelui Zelenski cu privire la ce să facă în continuare - şi cu atât mai puţin cum să câştige războiul - variază de la rău la mai rău, scrie Washington Post. Zelenski a declarat că Ucraina nu va accepta nimic mai puţin decât recuperarea întregului său teritoriu. Dar, având în vedere că liniile de luptă s-au schimbat puţin în ultimul an, recucerirea militară a zonelor din estul şi sudul Ucrainei pe care Rusia le ocupă acum - aproximativ 20% din ţară - pare din ce în ce mai puţin probabilă. Starea de fapt de acum este îngrozitoare, în condiţiile în care lupta se află într-un impas, iar ucrainenii mor zilnic pe câmpul de luptă. Dar şi o încetare a focului ar fi un eşec, pentru că le-ar da ruşilor doar timp să-şi refacă forţele. Oficialii ucraineni şi occidentali consideră că Zelenski se află într-un blocaj.
Inundații grave în Urali
- Situație critică după ruperea unui baraj- Vineri, ruperea unui baraj de la Orsk, foarte aproape de graniţa cu Kazahstanul, a provocat creşterea nivelului apei, agravată de perturbări semnificative şi de topirea gheţurilor, fenomen obişnuit în această perioadă a anului în numeroase regiuni ruseşti. Autorităţile ruse au anunțat că inundaţiile de la Orsk, în Urali, s-au agravat duminică.. "O situaţie critică s-a dezvoltat în oraşul Orsk", a declarat ministrul rus pentru Situaţii de Urgenţă, Alexandr Kurenkov, la sosirea în acest oraş industrial cu peste 200.000 de locuitori, situat în apropierea frontierei cu Kazahstan. Peste 4.500 de case au fost inundate şi cel puţin 4.000 de persoane au fost deja evacuate în adăposturi temporare, dar nu s-au înregistrat victime, potrivit lui Kurenkov. Peste 800 de persoane au fost evacuate şi în regiunea învecinată Samara.
- Rafinărie oprită- Rafinăria de petrol Orsk şi-a suspendat operaţiunile duminică, după ce barajul oraşului s-a rupt vineri seara, pe fondul inundaţiilor din regiunea înconjurătoare Orenburg, a declarat serviciul de presă al uzinei. Rafinăria, situată la aproximativ 1.800 km est de Moscova, aproape de graniţa Rusiei cu Kazahstanul, are o capacitate anuală de 6 milioane de tone de petrol. Agenţia de presă de stat RIA a relatat că suspendarea operaţiunilor a avut ca scop evitarea riscurilor ecologice, pe fondul inundaţiilor care au lovit regiunea înconjurătoare Orenburg, precum şi regiunile din apropiere, din Rusia şi Kazahstan.
- Daune uriașe - Potrivit unei prime estimări a Ministerului Construcţiilor, costul daunelor ar putea ajunge la "peste 21 de miliarde de ruble", în jur de 2,1 miliarde de euro. În total, peste 60 de localităţi sunt ameninţate de creşterea apelor. Inundaţiile ar putea să nu se limiteze la această zonă. Potrivit purtătorului de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, "sunt aşteptate" inundaţii în regiunile Kurgan şi Tiumen, în vestul Siberiei, "în zilele următoare".
Ce mai face Rusia
- Guvernul rus va demisiona peste o lună - Guvernul rus va demisiona în ziua învestirii pentru un nou mandat prezidenţial a lui Vladimir Putin. Pentru prima dată, Guvernul va fi format în conformitate cu noile reguli stabilite prin amendarea Constituţiei din 2020. Conform legii, învestirea şefului statului trebuie să aibă loc la 7 mai, iar în ziua învestirii Cabinetul îşi predă atribuţiile noului preşedinte. Şeful guvernului este numit de către preşedinte după ce Duma de Stat aprobă candidatura acestuia.
- Kim îşi testează rachetele în Ucraina - Folosirea de către Rusia a rachetelor nord-coreene în Ucraina reprezintă o oportunitate unică pentru regimul lui Kim Jong Un de a-și evalua armamentul în scenarii reale de luptă şi a obţine informații pentru a-i spori eficacitatea. Până acum, „nu cred că armata nord-coreeană a avut un laborator pe câmpul de luptă așa cum îi permite acum rușii să aibă în Ucraina”, a spus generalul Charles Flynn, comandant al Armatei SUA în Pacific, citat de Bloomberg. Coreea de Nord devine furnizor principal de arme pentru Rusia, unde trimite inclusiv rachete balistice și peste 3 milioane de obuze de artilerie.
Alte informaţii relevante
- Fără SUA, Ucraina pierde războiul - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat, duminică, că ţara sa va pierde războiul în faţa Rusiei dacă ajutorul american de 60 miliarde de dolari rămâne blocat în Congres, într-un moment în care Rusia îşi intensifică presiunea în estul ţării, transmite AFP. „Dacă Congresul nu ajută Ucraina, Ucraina va pierde războiul”, a declarat Zelenski pe un ton grav, într-o videoconferinţă cu ambasadori ai platformei de strângeri de fonduri a guvernului, United24. „Fără sprijinul Congresului, ne va fi dificil să câştigăm, chiar să supravieţuim” ca ţară, a spus el, conform unei intervenţii video distribuite pe reţelele sociale. „Dacă Ucraina pierde războiul, alte state vor fi atacate”, a mai spus el, apreciind că Rusia va agita puternic ameninţarea nucleară pentru a le produce teamă societăţilor occidentale. Pachetul american de sprijin militar şi economic pentru Kiev, în sumă de 60 miliarde de dolari, este blocat în Congres de anul trecut din cauza divizărilor între democraţi şi republicani, pe fondul apropierii alegerilor prezidenţiale din noiembrie. În aşteptarea unei decizii, soldaţii ucraineni sunt nevoiţi să facă economie de muniţii, în timp ce armata rusă, mai numeroasă şi mai bine aprovizionată, împinge încetul cu încetul pe frontul estic şi loveşte cu regularitate în ultimele săptămâni infrastructurile energetice.
- Atac cu dronă din Transnistria - Rusia a condamnat un presupus atac cu dronă asupra unei instalaţii militare din Transnistria ca fiind o provocare şi a cerut o anchetă, în timp ce premierul Republicii Moldova a acuzat chiar Moscova că ar fi în spatele acestei provocări. O dronă kamikaze a lovit o instalaţie aparţinând forţelor militare ale autorităţii separatiste, la 6 km de graniţa cu Ucraina. "Considerăm acest incident ca fiind o nouă provocare menită să exacerbeze situaţia deja tensionată din jurul Transnistriei", a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova. Instituţia din Transnistria care se ocupă de securitate a declarat că a fost deschis un dosar penal. Incidentul e al doilea de acest fel în mai puţin de o lună. În martie, autorităţile separatiste din Transnistria au declarat că un atac cu dronă a distrus un elicopter în regiune.
- China furnizează Rusiei imagini din satelit pentru atacurile din Ucraina - Washingtonul şi-a avertizează aliaţii că Beijingul îşi intensifică sprijinul pentru Rusia, inclusiv prin furnizarea de informaţii geospaţiale, pentru a ajuta Moscova în războiul său împotriva Ucrainei, scrie Bloomberg. Astfel, China a furnizat Rusiei imagini din satelit în scopuri militare, precum şi microelectronică şi echipamente pentru tancuri. Sprijinul Chinei include, de asemenea, produse optice, propulsoare care să fie folosite la rachete şi o cooperare sporită în domeniul spaţial. Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, va efectua luni şi marţi o vizită oficială în China.
- Veste bună pentru Putin din Slovacia - Candidatul guvernului naţionalist de stânga din Slovacia, Peter Pellegrini, a câştigat sâmbătă alegerile prezidenţiale din această ţară, consolidând controlul premierului pro-rus Robert Fico asupra puterii. Coaliţia lui Fico, care include un partid condus de Pellegrini, a oprit livrările de arme ale statului slovac către Ucraina, iar Fico a vorbit despre ceea ce a numit influenţa occidentală în război, care ar fi dus doar la uciderea reciprocă a naţiunilor slave. Detalii AICI