Ziua 773 - Zelenski: Ucraina ar putea rămâne fără apărare antiaeriană. Calea ferată europeană, vizată de Rusia

<span style="color:#990000;">Ziua 773</span> - Zelenski: Ucraina ar putea rămâne fără apărare antiaeriană. Calea ferată europeană, vizată de Rusia

Ziua 773 a războiului din Ucraina a început cu un atac masiv cu drone rusești la Harkov, soldat cu 6 morți și 10 răniți. Incendii au izbucnit, de asemenea, în mai multe zone populate din nord-estul Ucrainei, potrivit fotografiilor postate de poliţie pe Telegram, în contextul în care forţele aeriene ucrainene au raportat prezenţa mai multor drone ruseşti în întreaga ţară.

Iar Odesa a fost lovită de o rachetă balistică lansată de Rusia. Un bărbat a murit și a fost avariată infrastructura civilă. Armata ucraineană spune că s-ar putea să fi fost o rachetă de tipul Iskander-M, deși de obicei, ruşii atacă Odesa cu rachete Shahed sau Kh-59.

Forțele ucrainene controlează în continuare orașul Chasiv Yar din estul Ucrainei, în pofida încercărilor trupelor rusești de a trece prin apărarea lor, a anunțat armata ucraineană, după ce Rusia susținuse că a cucerit localitatea. Forțele rusești forțează ofensiva în estul Ucrainei, după ce au capturat orașul bastion Avdiivka în februarie. Chasiv Yar este un oraș puternic fortificat cu o populație de 12.200 de locuitori înainte de război, unde soldații de la Kiev încearcă să se adăpostească. Ei se confruntâ cu o penurie de obuze de artilerie, generată și de ajutorul american blocat în Congres.

ADVERTISING

Și preşedintele Volodimir Zelenski a avertizat că Ucraina ar putea rămâne fără rachete de apărare antiaeriană dacă Rusia îşi continuă campania intensă de bombardamente cu rază lungă de acţiune,

Tot astăzi, ministrul ceh al Transporturilor, Martin Kupka, a vorbit despre tentativele repetate ale Rusiei de a se infiltra în reţele feroviare europene, în încercarea de a sabota o infrastructură vitală și de a destabiliza Uniunea Europeană.

Situația pe front

  • Atac cu drone în Harkov, soldat cu victime: "Sunt şase morţi şi zece răniţi în urma atacului din timpul nopţii asupra cartierului Şevchenkivski", un cartier din nordul oraşului Harkov, a declarat primarul Igor Terejov într-un mesaj pe Telegram. Atacul a fost efectuat cu ajutorul unor drone de fabricaţie iraniană, avariind cel puţin nouă clădiri rezidenţiale şi o benzinărie. Printre persoanele rănite se numără un "băiat de 23 de ani (...) cea mai tânără victimă", "o femeie de 25 de ani şi o femeie de 71 de ani", precum şi "şase bărbaţi cu vârste cuprinse între 35 şi 85 de ani", a transmis guvernatorul regional Oleg Sinegubov pe Telegram.
  • Deflagrații pe străzi: Incendii au izbucnit, de asemenea, în mai multe zone populate din Harkov, în nord-estul Ucrainei, potrivit fotografiilor postate de poliţie pe Telegram, în contextul în care forţele aeriene ucrainene au raportat prezenţa mai multor drone ruseşti în întreaga ţară.
  • Victime și în Zaporojie: Vineri, Rusia a lansat cinci rachete asupra oraşului Zaporojie, din sudul Ucrainei, ucigând cel puţin trei persoane şi avariind mai multe clădiri rezidenţiale şi o unitate industrială, a declarat guvernatorul regional.
  • Ucraina nu a pierdut Chasiv Yar - Forțele ucrainene controlează în continuare orașul Chasiv Yar din estul Ucrainei, în pofida încercărilor trupelor rusești de a trece prin apărarea lor, a declarat sâmbătă comandantul suprem Oleksandr Syrskyi, citat de Reuters. Vineri, agenția rusă de știri RIA a citat un oficial care a declarat că forțele rusești au intrat în suburbiile orașului, pe care Moscova îl consideră un punct de pregătire important pentru trupele Kievului. Armata ucraineană a declarat că raportul nu este adevărat. „Chasiv Yar rămâne sub controlul nostru, iar toate încercările inamicului de a pătrunde în localitate au eșuat”, a declarat sâmbătă Syrskyi pe aplicația de mesagerie Telegram.
  • Rachetă balistică la Odesa - Rusia a lansat o rachetă balistică în cursul zilei de sâmbătă asupra oraşului-port Odesa, în sudul Ucrainei, într-un atac care a ucis un bărbat şi a provocat pagube unei infrastructuri civile, potrivit Forţelor de apărare din sudul ţării, citate de agenţia de presă Unian şi Kanal24. Invadatorii au lovit o instalaţie de utilitate publică - un angajat civil a fost ucis, echipamente şi clădirea administrativă au fost avariate, au precizat acestea. După cum estimează armata, s-ar putea să fi fost o rachetă de tipul Iskander-M. De obicei, ruşii atacă Odesa cu rachete Shahed sau rachete Kh-59. Din când în când, forţele ruse recurg şi la rachete balistice, ca de exemplu în 15 martie când au fost ucise 20 de persoane, iar jumătate de oraş a rămas fără curent electric, afirmă militarii ucraineni.
  • Avertismentul lui Zelenski - Preşedintele Volodimir Zelenski a avertizat, sâmbătă, că Ucraina ar putea rămâne fără rachete de apărare antiaeriană dacă Rusia îşi continuă campania intensă de bombardamente cu rază lungă de acţiune, relatează Reuters. Cel mai dur avertisment de până acum al liderului ucrainean privind deteriorarea situaţiei cu care se confruntă apărarea antiaeriană a ţării sale vine după săptămâni de atacuri ruseşti asupra sistemului energetic, oraşelor şi localităţilor, folosind un vast arsenal de rachete şi drone. "Dacă vor continua să lovească (Ucraina) în fiecare zi aşa cum au făcut-o în ultima lună, s-ar putea să rămânem fără rachete, iar partenerii ştiu acest lucru", a declarat Zelenski într-un interviu difuzat de televiziunea ucraineană. El a precizat că Ucraina dispune de suficiente rezerve de apărare antiaeriană pentru a face faţă momentan, dar că deja trebuie să facă alegeri dificile cu privire la ceea ce trebuie să protejeze.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Rusia, tentative de a sabota calea ferată europeană - Rusia a făcut „mii" de încercări pentru a se infiltra în reţele feroviare europene, într-o campanie destinată să destabilizeze Uniunea Europeană şi să saboteze o infrastructură vitală, a declarat ministrul ceh al Transporturilor, Martin Kupka pentru Financial Times. Potrivit lui Kupka, campania de hacking, demarată de la debutul invaziei în Ucraina, în luna februarie 2022, a inclus atacuri asupra sistemelor de semnalizare şi reţelelor operatorului feroviar naţional din Cehia, Ceské dráhy. Atacurile anterioare au întrerupt funcţionarea sistemului de eliberare de bilete şi au provocat îngrijorări cu privire la posibilitatea apariţiei unor grave accidente ca urmare a interferenţelor asupra sistemului de semnalizare. În luna martie 2023, Agenţia Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică a lansat un avertisment cu privire la ameninţările ruseşti la adresa transporturilor, raportând atacuri cibernetice majore ale "unor grupuri de hackeri pro-ruşi" asupra companiilor feroviare din Letonia, Lituania, România şi Estonia.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇