Ziua 755 de război a început cu un atac cu rachete la Selîdove, un oraș din regiunea Donețk. Au existat victime, dar şi case și mașini avariate. Rușii au lansat în cursul dimineții două bombe ghidate asupra unui sat din regiunea Harkov, distrugând case, elemente de infrastructură și linii de alimentare cu energie electrică.
Trupele ruse continuă să preseze pe linia de contact a frontului, în special în sectoarele Novopavlivka, Avdiivka și Bahmut. În schimb, trupele ucrainene consolidează fortificațiile din regiunea Sumî, în nord-estul țării.
A fost şi o nouă dimineață agitată în regiunea Belgorod, unde a avut loc un atac cu rachete. Ministerul rus al Apărării susține că a doborât nouă ținte, însă în oraș s-a produs o explozie. Autoritățile locale au decis evacuarea a 9.000 de copii din regiunea Belgorod, în urma atacurilor constante ale partizanilor ruși.
Un fost soldat rus care a luptat în Ucraina a împușcat mortal un bărbat, luni seară, într-un restaurant din Sankt Petersburg. Cei doi au avut o discuție aprinsă despre o datorie, iar o înregistrare video arată că atacatorul a continuat să mănânce, după ce a comis crima.
Ambasada Marii Britanii în Ucraina a reacționat după ce pe reţelele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti au circulat informaţii false, conform cărora regele Charles ar fi murit.
Iar Republica Moldova a expulzat un diplomat rus, în urma deschiderii secțiilor de votare pentru alegerile prezidențiale din Rusia în regiunea separatistă Transnistria.
De la sediul FSB, Putin a spus că vede coada Occidentului în atacurile asupra Rusiei și a cerut întărirea granițelor, inclusiv în Marea Neagră. Zelenski a cerut mai multe sisteme Patriot, în timp ce șeful diplomației europene a anunțat cum propune să fie cheltuite profiturile obținute din activele înghețate ale rușilor.
Și armata terestră a Franței a anunțat că e pregătită pentru „cele mai dificile angajamente".
Situația pe front
- Răniți în Donețk - Patru persoane au fost rănite, noaptea trecută, în urma unui atac cu rachete S-300 asupra orașului Selîdove, din regiunea Donețk. Trei femei și un bărbat au fost răniți, iar zeci de case și mașini au fost avariate.
- Sat bombardat - Trupele ruse au lansat dimineață două bombe ghidate asupra satului Kozacea Lopan din regiunea Harkov, distrugând case, infrastructură și linii de alimentare cu energie electrică, a anunțat pe Telegram șeful administrației regionale, Viaceslav Zadorenko.
- Civili uciși - Patru oameni au murit în urma atacurilor aeriene rusești asupra Ucrainei din ultimele 24 de ore. Trei victime au fost în Herson, iar una a fost în Donețk. Atacurile rusești au vizat nouă regiuni ucrainene, fiind lovite zone civile urbane și rurale. Șase oameni au fost răniți în Herson, Harkov și Donețk, au mai transmis autoritățile ucrainene.
- Au murit când dezamorsau drona - Trei persoane au murit în Herson în timp ce încercau să dezamorseze încărcătura unei drone pe care au găsit-o într-un sat din districtul Berislavski.
- Rușii presează - Trupele ruse continuă să exercite presiune pe linia de contact a frontului, în special în sectoarele Novopavlivka, Avdiivka și Bahmut. În ultimele 24 de ore au lansat șapte rachete și 70 de lovituri aeriene și au tras de 110 ori asupra pozițiilor ucrainene, a anunțat marți dimineață Statul Major ucrainean. Aproximativ 120 de localități din Cernihiv, Sumî, Harkov, Lugansk, Donețk, Zaporojie, Dnipropetrovsk, Herson și Nikolaiev s-au aflat sub tirurile artileriei ruse în acest interval.
- Încă un sat căzut în mâinile rușilor - Rusia a revendicat marţi cucerirea satului Orlivka în estul Ucrainei, o nouă înaintare în faţa unei armate ucrainene aflate în criză de efective şi muniţii. Pe 26 februarie, odată cu abandonarea satului vecin Lastocikine, trupele ucrainene au anunţat că se repliază în spatele unor noi linii defensive la Orlivka pentru a stopa avansul trupelor ruse.
- Ucraina întărește apărarea - Trupele ucrainene consolidează fortificațiile din regiunea Sumî, în nord-estul țării, a declarat Vadim Misnik, un oficial ucrainean. El a spus pentru Ukrinform că în zonă se desfășoară exerciții "pentru a proteja granița de stat". "Forțele de apărare din regiunea Sumî îndeplinesc sarcini de luptă pentru a proteja granița de stat și pentru a preveni trecerea graniței de către grupurile de sabotaj și recunoaștere ale armatei ruse", a spus el. În zonă se desfășoară și o serie de exerciții militare.
- Zelenski vrea mai mulți Patrioți - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut bilanțul atacurilor rușilor din luna martie a acestui an: 130 de rachete de diverse tipuri, peste 320 de drone kamikaze Shahed și aproape 900 de bombe ghidate. „Avem nevoie de mai multă protecție”, a spus Zelenski, cerând mai multe sisteme Patriot.
- Nepalezii, carne de tun pentru ruși - Jurnaliștii de la Sky News scriu că în jur de 2.000 de soldați nepalezi au fost recrutați pentru a lupta în Ucraina de partea Rusiei. Mulți dintre ei au intrat în Rusia cu vize turistice sau de studii și au plătit mii de dolari americani pentru a putea participa la război. Întorși în țara lor, mai mulți nepalezi au stat de vorbă cu jurnaliștii britanici și le-au povestit că au fost folosiți ca și carne de tun, fiind trimiși pe front fără mâncare și echipamente suficiente. Ei spun și că erau deseori bătuți de ruși și că mulți concetățeni au murit în Ucraina.
Ce se întâmplă în Rusia
- Franța, luată în vizor: Şeful Serviciului rus de Informaţii Externe (SVR), Serghei Narîşkin, a declarat că orice militar francez care ar fi trimis în Ucraina pentru a ajuta această ţară în războiul cu Rusia va deveni o „ţintă prioritară” pentru trupele ruse, declaraţie catalogată de un oficial militar francez drept o „provocare iresponsabilă”.
- Putin acuză Occidentul că atacă Rusia - Președintele Vladimir Putin, proaspăt reales, a ținut un discurs la sediul FSB în care a cerut sporirea apărării la granițe, inclusiv cele maritime, cu accent pe Marea Neagră: „Vedem coada serviciilor occidentale în atacurile teroriste și extremiste. Toate încercările sabotorilor, mercenarilor străini și a altor scursuri de a penetra teritoriul rus au eșuat lamentabil”.
- Atac în Belgorod - Ministerul rus al Apărării a anunțat că în jurul orei 10:30 a doborât nouă rachete trase în regiunea Belgorod cu lansatoare de producție cehă RM-70 Vampire. Cu toate acestea, o explozie s-a produs dimineață în Belgorod, mai multe mașini fiind avariate, după ce în oraș a fost declanșată o alarmă aeriană.
- Partizanii atacă - Localnicii din Razumnoe, un orășel situat în apropiere de orașul Belgorod, au postat imagini după un atac al partizanilor ruși care au pătruns din Ucraina. Mai multe case și mașini au fost avariate și doi adulți și doi adolescenți au fost răniți.
- Copii evacuați - Autoritățile locale au decis evacuarea a 9.000 de copii din regiunea Belgorod, în urma atacurilor constante ale partizanilor ruși susținuți de Ucraina, a anunțat guvernatorul Viaceslav Gladkov, citat de RIA Novosti. Mai multe sate din regiune sunt evacuate în prezent, a spus oficialul. Discuții interceptate de serviciile ucrainene de informații confirmă, de asemenea, că populația din orașul Graivoron este în curs de evacuare.
- Crimă șocantă la St. Petersburg - Un fost soldat rus care a luptat în Ucraina a ucis un bărbat, luni seară, într-un restaurant din Sankt Petersburg și apoi a continuat să mănânce. Alexei Isakov, revenit de pe front, lua masa împreună cu un partener de afaceri care îi datora o sumă mare de bani. Subiectul a degenerat într-o dispută, iar Isakov a scos pistolul și și-a împușcat cunoscutul. Victima a încercat să fugă, dar a căzut imediat, iar atacatorul a tras din nou, ucigând-o. O înregistrare video arată că Isakov s-a întors la masă și a continuat să mănânce, relatează Nexta.
- Zvonuri despre moartea lui Charles - Ambasada Marii Britanii în Ucraina a reacționat după ce pe reţelele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti au circulat informaţii false, conform cărora regele Charles ar fi încetat din viață. "Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit la vârsta de 75 de ani, potrivit presei", a scris site-ul rus de propagandă Sputnik. Agenţia de stat rusă de presă RIA Novosti şi-a corectat o ştire iniţială, precizând că aceasta avea la bază "zvonuri". "Informaţia cu privire la moartea regelui Charles al III-lea este falsă", a anunţat pe X ambasada britanică.
- Putin, la concert - Preşedintele Rusiei a apărut, luni seara, în Piaţa Roşie, unde avea loc un concert pentru a sărbători zece ani de la anexarea peninsulei Crimeea, primul act al conflictului dintre Rusia şi Ucraina. Salutat de mulţime cu strigăte de 'Rusia! Rusia!', liderul de la Kremlin, însoţit pe scenă de cei trei adversari ai săi în alegerile prezidenţiale, a dat asigurări că ţara sa va merge "înainte, mână în mână" cu teritoriile cucerite de la Ucraina. "Întoarcerea la patrie s-a dovedit a fi mai dificilă, mai tragică, dar am realizat-o şi acesta este un mare eveniment în istoria statului nostru", a spus Putin, într-un scurt discurs, înainte de a cânta imnul rus la unison cu mulţimea adunată lângă zidurile Kremlinului.
Alte informații relevante
- Franța se declară pregătită de război - Armata terestră franceză se pregăteşte de angajamentele „cele mai dure", a declarat marţi şeful Statului Major al infanteriei, Pierre Schill, în timp ce duelurile verbale se intensifică în ultimele luni între Paris şi Moscova, la peste doi ani după declanşarea invaziei ruse în Ucraina. În total, armata Franței are efective de 121.000 de soldaţi şi poate apela la 24.000 de rezervişti ca întăriri: „Armata franceză este pregătită. Indiferent de evoluţiile situaţiei internaţionale, francezii pot fi convinşi, soldaţii lor vor răspunde prezent. Pentru a se apăra de agresiune şi a-şi apăra interesele, armata franceză se pregăteşte pentru cele mai dificile angajamente, face cunoscut acest lucru şi îl demonstrează. Puterea demonstrată de forţele noastre schimbă tendinţe, descurajează atacurile împotriva Franţei". Franţa se bazează în special pe descurajarea nucleară, care „a protejat interesele sale vitale", precum şi pe „forţe antrenate care sunt interoperabile cu armatele aliate", în principal europene.
- Germania ajută, dar nu cu Taurus - Germania va aloca un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina, în valoare de 500 de milioane de euro. Ministerul Apărării de la Berlin a subliniat că în pachet nu sunt incluse rachete cu rază lungă Taurus.
- Arme pentru Ucraina din banii rușilor - Șeful diplomației europene Josep Borrell a propus ca 90% din profiturile obținute din activele înghețate ale Rusiei să fie folosite pentru a cumpăra arme pentru Ucraina. Restul de 10% ar urma să fie folosit pentru întărirea industriei de apărare a Ucrainei. Borrell a insistat că propune să fie folosite profiturile obținute și nu activele în sine și a spus că va face oficial propunerea în fața liderilor statelor membre pe 20 martie, în ajunul summitului ce se va desfășura la Bruxelles în perioada 21-22 martie. Cuantumul acestor profituri este estimat între 15 și 20 de miliarde de euro până în 2027.
- Diplomat rus, expulzat de Chișinău - Republica Moldova a expulzat un diplomat rus, în urma deschiderii secțiilor de votare pentru alegerile prezidențiale din Rusia în regiunea separatistă Transnistria. Anunțul privind expulzarea diplomatului rus a fost făcut, marți, de Ministerul de Externe de la Chișinău, după ce l-a convocat pe ambasadorul rus la discuții. Ministerul a protestat față de deschiderea secțiilor de votare în Transnistria, o enclavă pro-rusă. Declarațiile anterioare ale guvernului de la Chișinău au calificat demersul Rusiei drept unul lipsit de respect față de suveranitatea Republicii Moldova. Ultima dată când Republica Moldova a expulzat diplomaţi ruşi a fost la sfârşitul lunii iulie 2023.
- Putin va vizita China - Președintele rus va călători în China în luna mai, pentru se întâlni cu liderul chinez Xi Jinping. Aceasta ar putea fi prima călătorie în străinătate a lui Putin din noul său mandat prezidențial. Cinci surse au confirmat informația pentru Reuters și susțin că vizita va avea loc, probabil, în a doua jumătate a lunii mai, înainte de călătoria lui Xi în Europa.
- Dronele sunt cheia Kievului - Dezvoltarea dronelor este cheia pentru a oferi Kievului un avantaj în faţa forţelor ruse "superioare numeric", a declarat luni seara comandantul-şef al forţelor armate ucrainene, Oleksandr Sîrski. "Dezvoltarea utilizării sistemelor fără pilot este prioritatea mea", a scris Sîrski, pe Telegram, după o întâlnire cu adjunctul său, Vadim Suharevski, al cărui domeniu de expertiză îl reprezintă dronele. "Căutam soluţii asimetrice pentru a obţine un avantaj calitativ faţă de un adversar superior numeric", a mai spus el. Analiştii militari afirmă că dronele ar putea oferi Ucrainei un avantaj tehnologic în faţa Rusiei, având în vedere lipsa de obuze de artilerie şi alte arme tradiţionale.
- Spre economia de război - Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a scris luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, într-un articol de opinie publicat în ziare europene şi de site-ul Euractiv. Michel, care va prezida joi o reuniune a liderilor UE pentru a discuta despre sprijinul destinat Ucrainei, a afirmat că este nevoie ca Europa să-şi asume responsabilitatea pentru propria securitate şi să nu se bazeze prea mult pe sprijinul unor ţări precum SUA. "Dacă nu vom avea un răspuns corect din partea UE şi nu vom acorda suficient sprijin Ucrainei pentru a opri Rusia, noi vom urma la rând. Deci trebuie să fim pregătiţi pentru apărare şi să trecem la o abordare de tipul 'economie de război'. Dacă vrem pace, trebuie să ne pregătim de război".
- Taxe pentru Rusia și Belarus - UE să pregăteşte să introducă taxe vamale la importurile de cereale din Rusia şi Belarus, pentru a-i linişti pe fermieri şi unele state membre. Surse citate de Financial Times susţin că în zilele următoare Comisia Europeană va anunţa introducerea unei taxe vamale de 95 de euro pentru fiecare tonă de cereale venită din Rusia şi Belarus, o decizie care ar urma să ducă la creşterea preţurilor cu cel puţin 50%. Ar urma să fie introduse și tarife vamale de 50% la importurile de oleaginoase şi produse derivate. Importurile UE de produse ruseşti afectate de viitoarele taxe, respectiv cereale, oleaginoase şi produse derivate, au atins un nivel record de patru milioane de tone în 2023, adică echivalentul a 1% din consumul total al UE. Un oficial european a spus că preţurile la cereale sunt la minimul ultimilor patru ani, iar Rusia este "foarte competitivă pe piaţa cerealelor şi pune presiuni semnificative".
- Reacție de la Kremlin - În replică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a spus că așteaptă să vadă dacă și cum va fi implementată măsura, după care vor fi luate contramăsuri: „Avem văzut aceste mesaje. Trebuie să fie analizate pentru a vedea care este amploarea și când vor fi implementate, dacă se va ajunge să fie vreodată implementate. După care, desigur, vom trage concluzii", a spus Peskov.