Ziua 737 Nicio dronă nu scapă, ucrainenii sparg un record. Avioane rusești interceptate de poliția aeriană NATO. Scholz nu cedează

<span style="color:#990000;">Ziua 737</span> Nicio dronă nu scapă, ucrainenii sparg un record. Avioane rusești interceptate de poliția aeriană NATO. Scholz nu cedează

Ziua 737 de război a început cu un nou atac cu drone al Rusiei. Toate cele patru drone Shahed au fost doborâte, a anunțat armata ucraineană.

Tot patru drone au anunțat și autoritățile ruse că au doborât în cursul nopții. Aparatele lansate de ucraineni vizau o fabrică din regiunea Nijni Novgorod, cel mai mare producător de explozibili, un element cheie al sistemului de rachete de apărare din Rusia.

Orașul Herson, cucerit de forțele ucrainene, se află sub focul inamicului. Trupele ruse au lansat dimineață un bombardament de pe malul stâng al Niprului.

Cele 13 avioane militare rusești doborâte în februarie reprezintă cel mai bun rezultat pentru forțele aeriene ale Ucrainei din octombrie 2022

Alexei Navalnîi a fost înmormântat la Moscova, rușii venind în număr mare pentru a-i aduce un ultim omagiu opozantului lui Putin.

Avioane franceze de luptă au interceptat joi trei aeronave rusești deasupra Mării Baltice, în spațiul aerian internațional din nordul Poloniei. Comandamentul forțelor aeriene NATO a postat azi pe X imagini din timpul operațiunilor.

Rusia este gata să predea Ucrainei cadavrele prizonierilor de război uciși în prăbușirea avionului de transport Il-76 în regiunea Belgorod, pe 24 ianuarie, a anunțat reprezentantul rus pentru drepturile omului, Tatiana Moskalkova.

Iar cancelarul german Olaf Scholz rămâne pe poziții, în ciuda presiunilor la care este supus, și spune că nu va trimite rachete Taurus în Ucraina și nici nu va susține o decizie care să presupună o implicare de orice fel a soldaţilor germani în război.

Evoluții pe front

  • Nicio dronă nu trece - Forțele aeriene ucrainene au distrus toate cele patru dronele de atac Shahed pe care rușii le-au lansat în cursul nopții asupra regiunilor Harkov și Dnipropetrovsk. Rusia a lansat și cinci rachete antiaeriene S-300 din zona ocupată a regiunii Donețk și din regiunea rusă Belgorod.
  • Rușii atacă orașul Herson - Trupele ruse au deschis focul, vineri dimineață, asupra orașului Herson, de pe malul stâng al Niprului. "Herson este sub focul inamicului! Armata rusă bombardează orașul de pe malul stâng ocupat temporar. S-au auzit o serie de explozii în raioanele litorale", a transmis Roman Mrociko, șeful Administrației Militare Municipale. Mrociko i-a îndemnat pe localnici să rămână atenți și să stea departe de ferestre. O dronă rusă a explodat în curtea unui bloc de apartamente din Berîslav, regiunea Herson, doi civili fiind răniți.
  • Contraatacuri la Avdiivka - Trupele ruse atacă în sectorul Avdiivka, însă forțele ucrainene rezistă și chiar au recucerit unele poziții pierdute, a anunțat vineri generalul Oleksandr Tarnavskîi, comandantul grupului de forțe Tavria. Acesta a scris pe Telegram că rușii au intensificat tirurile de artilerie și asalturi de infanterie lângă Avdiivka, în timp ce cheamă sprijin. Situația e dinamică, a adăugat Tarnavskîi.
  • Rușii avansează în Donețk - Ilia Ievlaș, șeful grupului operațional strategic Hortîția, a declarat că trupele ruse acumulează forțe masive în estul Ucrainei și au reușit una dintre cele mai importante înaintări în zona orașului Ceasiv Iar, din regiunea Donețk. "Accesul la Ceasiv Iar i-ar permite inamicului să-și continue operațiunile ofensive, pregătindu-se pentru un atac asupra Konstantînivka. Desigur, obiectivul principal în regiunea Donețk este aglomerarea urbană Kramatorsk-Sloviansk. Acesta este motivul pentru care inamicul nu precupețește niciun efort pentru a profita de moment; de multă vreme a folosit tactica de a înainta 'pe unde bate vântul', căutând punctele slabe. Și la cea mai mică ocazie de a sparge apărarea, își întărește grupurile și recurge la acțiuni ofensive", a spus Ievlaș pentru Radio Svoboda.
  • Atacuri pe linie - Trupele ruse au declanșat joi operațiuni ofensive pe întreaga linie a frontului, a anunțat vineri dimineață Statul Major ucrainean. 83 de confruntări au avut loc ieri, iar cele mai intense lupte s-au dat în sectoarele Avdiivka și Novopavlivka. Rușii au lansat trei atacuri cu rachete și 91 de lovituri aeriene și au tras de 142 de ori cu sisteme de rachete multiple asupra pozițiilor ucrainene și a zonelor populate.
  • Recordul Ucrainei- Cele 13 avioane militare rusești doborâte în februarie reprezintă cel mai bun rezultat pentru forțele aeriene ale Ucrainei din octombrie 2022, a anunțat pe Telegram Ministerul Apărării de la Kiev. Armata ucraineană a doborât în februarie 10 bombardiere Su-34, două aparate de luptă Su-35 și o aeronavă A-50 de avertizare timpurie și control (ANACS).
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Drone distruse - Ministerul Apărării a anunțat că a distrus patru drone ucrainene în două regiuni. Mai multe canale de Telegram susțin că dronele vizau fabrica Iakov Sverdlov din Dzerzhinsk, regiunea Nijni Novgorod, cel mai mare producător de explozibili, element cheie al sistemului de rachete de apărare. Localnicii au auzit mai multe explozii.
  • Sate fără curent - Trei sate din regiunea Kursk au rămas fără energie electrică după un atac cu dronă. "În urma unui atac cu dronă din Ucraina, nu există electricitate în localitățile Sverdlikovo, Dariino și Nikolaievo-Dariino", a anunțat guvernatorul regiunii, Roman Starovoit. El a mai spus că lucrările de reparații vor începe "cât de repede va permite situația".
  • Navalnîi a fost înmormântat - Opozantul rus Alexei Navalnîi a fost înmormântat azi, la aproape două săptămâni de la moartea sa în circumstanţe obscure într-o închisoare din Arctica. Detalii AICI.

Alte informații relevante

  • Avioane rusești interceptate de piloții NATO - Două avioane franceze de luptă Mirage 2000-5 au interceptat joi două avioane rusești Su-30 deasupra Mării Baltice. Ulterior, avioanele franceze au interceptat și o aeronavă rusească An-72 de transport. Incidentele au avut loc în spațiul aerian internațional din nordul Poloniei, a anunțat Comandamentul forțelor aeriene NATO, care a postat vineri pe X imagini din timpul acțiunilor. Avioanele franceze sunt staționate în mai multe state membre NATO, inclusiv în România, pentru a participa la misiunile NATO de poliție aeriană după invazia Rusiei în Ucraina.
  • Rusia e gata să predea victimele din avionul Il-76 - Reprezentantul rus pentru drepturile omului, Tatiana Moskalkova, a declarat că Rusia este gata să predea Ucrainei cadavrele prizonierilor de război despre care spune că au fost uciși în prăbușirea avionului de transport Il-76 în regiunea Belgorod, pe 24 ianuarie, potrivit RIA Novosti și The Moscow Times. "Avem tot ce trebuie din punct de vedere legal… Cadavrele pot fi predate conform procedurilor existente", a spus ea, adăugând că se află în contact cu reprezentanții ucraineni care lucrează la acest caz, iar Kievul e interesat de primirea corpurilor victimelor. "(…) am informat imediat (partea ucraineană) că avem probe ADN care, cu ajutorul experților, permit identificarea persoanelor", a mai spus Moskalkova.
  • Ucraina va intra în NATO - Secretarul adjunct al NATO, Mircea Geoană, a spus că Ucraina va deveni, cândva, membră a NATO. "Nu putem spune când anume, dar într-o zi o Ucraină suverană va face parte din NATO și UE. Războiul va continua o vreme. De aceea, NATO va continua să sprijine Ucraina și să evite escaladarea relațiilor cu Rusia", a spus Geoană, citat de Nexta.
  • Acordurile de securitate ale Kievului - Ucraina are acorduri de securitate cu șase state: Canada, Marea Britanie, Germania, Franța, Danemarca și Italia, a anunțat Volodimir Zelenski pe Telegram. El a subliniat că aceste acorduri îi conferă Ucrainei oportunități mai mari, o interacțiune globală mai mare și mai multă forță.
  • Nu trimite nimeni din Europa trupe în Ucraina - Premierul ceh Petr Fiala a subliniat că nu vor fi trimise trupe NATO în Ucraina. "Nu ar fi de folos dacă niște soldați, de exemplu din Franța, ar fi pe teritoriul Ucrainei - fără să lupte acolo, dar ajutând cu instruirea", a spus acesta despre ideea lui Macron. "Nu este un subiect de discuție fiindcă ideea e inacceptabilă pentru marea majoritate a țărilor. Nu trimite nimeni din Europa trupe în Ucraina", a spus Fiala, citat de agenția cehă de presă CTK. "Nu cred că e nevoie să dramatizăm și să speriem lumea cu lucruri pe care nimeni nu le-a propus în maniera în care au fost interpretate", a adăugat el.
  • Produse agricole din Rusia intră în Polonia - Camioanele poloneze transportă produse agricole rusești din Belarus, iar volumul acestor transporturi e în creștere, arată o investigație publicată de Ukrainska Pravda. În doar trei luni de la interzicerea produselor ucrainene, firme din Polonia au cumpărat făină de rapiță în valoare de aproape 8 milioane de euro, arată ancheta. Dezvăluirea apare pe fondul protestelor ample din Polonia împotriva importurilor agricole din Ucraina. Deși importurile agricole din Rusia și Belarus nu sunt interzise sau sancționate în UE, premierul polonez Donald Tusk a spus recent că Varșovia ia în considerare un embargou, urmând exemplul Letoniei.
  • Protest la granița Poloniei cu Lituania - Fermierii polonezi au protestat vineri la granița cu Lituania împotriva importurilor de cereale ucrainene care trec prin țara baltică. Autoritățile de la Vilnius neagă însă că ar exista astfel de importuri. Grupuri mici care fluturau steaguri poloneze și purtau pancarte s-au alăturat funcționarilor vamali care verificau camioanele ce treceau frontiera prin vama Budzisko, dar nu au încercat să blocheze drumul. Fermierii polonezi susțin că o parte din cerealele ucrainene care sunt aduse în Lituania sunt ulterior exportate în alte țări ca fiind cereale din UE. "Protestul are loc pentru a atrage atenția asupra acestui aflux necontrolat de cereale pe piața europeană, cereale care vin din Ucraina, din Rusia", a declarat Karol Pieczynski, organizatorul protestului. "Ajung în Lituania, în Letonia, se schimbă documentele și aceste produse sunt apoi distribuite în toată Europa ca produs european, care spune că îndeplinește toate standardele, dar nu îndeplinește niciun standard sanitar", a adăugat Pieczynski.
  • Parisul trimite drone - Franța va comanda 100 de drone de la compania Delair, iar acestea vor ajunge în vară în Ucraina. Ministrul francez al Apărării, Sébastien Lecornu, a anunțat că în total au fost comandate 2.000 de drone pentru Ucraina.
  • Putin neagă amenințarea spațială - Preşedintele rus a susținut din nou, vineri, în cadrul Consiliului de Securitate al Rusiei, că țara sa nu are nicio intenţie să amplaseze arme nucleare în spaţiu, în urma relatărilor din SUA conform cărora Moscova dezvoltă o armă spaţială antisatelit. "Tema spaţiului, tema neutralizării ameninţărilor cu care ne-am putea confrunta în sfera spaţială, trebuie să fie constant în centrul atenţiei noastre", a indicat Putin. El a comentat ceea ce a descris drept "născocirile unor politicieni din Occident cu privire la presupusele noastre planuri de amplasare a armelor nucleare în spaţiu". "Spun 'presupuse', pentru că nu există astfel de planuri, cum am mai spus şi înainte, cum ştim toţi foarte bine, nu există", a susţinut liderul de la Kremlin.
  • Limitele ajutorului din Germania - Cancelarul social-democrat german Olaf Scholz a reafirmat vineri, într-o declaraţie acordată agenţiei DPA, că rachetele Taurus "nu sunt ceva ce noi putem furniza în acest moment" Ucrainei, în timp ce atât partenerii săi Verzi şi liberali din coaliţia de guvernare, cât şi opoziţia creştin-democrată îi cer să se răzgândească şi să ofere Kievului rachete de acest fel care au o rază de acţiune de peste 500 de kilometri şi cu care armata ucraineană ar putea lovi ţinte mult în spatele liniilor ruseşti. "Şi voi spune din nou că nu voi susţine nicio decizie care să presupună o implicare de orice fel a soldaţilor germani în operaţiunea militară legată de teribilul război al Rusiei împotriva Ucrainei", a mai spus cancelarul german.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇