Ziua 691 de război a început cu anunțul șefului armatei ucrainene potrivit căruia forțele sale au doborât două aeronave ruse deasupra Mării Azov.
Totodată, Kievul a anunțat și prinderea unui fost mercenar Wagner, trimis de ruși să saboteze infrastructura energetică.
Pe plan extern, în ajunul Forumului Economic Mondial, ce a început azi la Davos, reprezentanții pe probleme de securitate națională din 83 de state s-au reunit pentru a discuta o formă de pace în Ucraina, însă nu au putut emite una coerentă. Moscova a luat în derâdere întâlnirea la care nu a fost invitată, spunând că au fost discuții „de formă, ca să se afle în treabă”.
Kremlinul și Ministerul rus de Externe au reacționat și după ce Bild a publicat un document în care guvernul de la Berlin prezintă scenariul probabil al izbucnirii unui război între Rusia și NATO în acest an. Maria Zaharova a ironizat articolul și a insinuat că scenariul are atâtea șanse să devină realitate precum horoscopul.
În orice caz, NATO pregătește una dintre cele mai mari demonstrații de forță de la finalul Războiului Rece încoace. Marea Britanie a anunțat că va trimite în Europa de Est aproximativ 20.000 de soldați, nave și avioane de luptă. Exercițiile la care participă armatele a 30 de state NATO și Suedia vor avea loc între februarie și iunie.
De cealaltă parte, și Belarusul a anunțat că își trimite soldații la instrucție în Rusia, să învețe din experiența acumulată în Ucraina.
Minskul poate lua aminte însă și la efectele în societate ale acestei experiențe militare acumulate. Statisticile de la Moscova arată că, pentru prima oară după 10 ani de scădere, numărul rușilor diagnosticați cu dependență de alcool a început să crească, atunci când Putin a ordonat invazia.
Propaganda rusă a mobilizat-o însă pe fiica președintelui rus să-l prezinte pe acesta, în prag de alegeri, drept un lider care prețuiește viața și pune omul în centrul politicilor sale.
Totodată, 200 de militari ucraineni au fost condamnaţi în Rusia la pedepse lungi de închisoare, din cauză că ar fi ucis civili şi maltratat prizonieri.
Situația pe front
- Ucraina a doborât două avioane ruse - Două avioane ruse - un A-50 și un Il-22M - au fost doborâte deasupra Mării Azov. Doborârea a fost revendicată chiar de șeful armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujni. Este vorba despre un avion de spionaj și un post de comandă aeropurtat. Ministerul ucrainean al Apărării a evaluat aeronava A-50 la 330 de milioane de dolari. Dacă informația va fi confirmată, pierderea aeronavei ar fi o grea lovitură pentru armata rusă care nu are multe astfel de avioane.
- Sabotor la Kiev - Serviciul ucrainean de securitate a anunțat că a arestat un fost mercenar Wagner trimis de ruși să saboteze rețeaua energetică. El a fost prins când încerca să monteze dispozitive de monitorizare prin GPS pe stâlpi de tensiune din Kiev.
- Rachete ucrainene asupra Kursk - Ministerul Apărării din Rusia spune că a doborât trei rachete Tochka-U deasupra regiunii Kursk.
- Foamea îi face zilnic pe o mie de ruși să aleagă armata - Contraspionajul ucrainean estimează că zilnic în jur de 1.000 - 1.100 de oameni intră în armata Rusiei, principala motivație fiind financiară.
- Câte arme i-a trimis Kim lui Putin - Contraspionajul ucrainean estimează și că Rusia a primit din Coreea de Nord 1 milion de muniții de artilerie.
- Vine ofensiva? - Rusia se pregătește să lanseze o nouă ofensivă în următoarele săptămâni, odată ce terenul din sudul și estul Ucrainei va îngheța, scrie Institutul pentru Studiul Războiului. Numeroase surse ruse susțin că armata va lansa un mare efort ofensiv în Ucraina. Unele surse estimează că ofensiva ar putea începe cândva între 12 ianuarie și 2 februarie, după ce pământul îngheață, iar trupele ucrainene vor fi „epuizate”.
- Trupele ucrainene încă mai pot produce surprize - Forţele terestre ucrainene se concentrează în primul rând pe apărarea sectorului estic al frontului de 1.000 km, a declarat general-colonelul Oleksandr Sîrski. El susţine că, deşi aflate într-o "apărare activă", trupele ucrainene încă mai pot produce surprize, relatează Reuters. "Obiectivele noastre rămân neschimbate: să ne menţinem poziţiile (…) să epuizăm inamicul prin provocarea de pierderi maxime", a declarat pentru Reuters Sîrski, comandantul nr. 2 al Ucrainei, în vârstă de 58 de ani, afirmând că Rusia încearcă să preia iniţiativa pe front pe măsură ce se apropie împlinirea a doi ani de la declanşarea invaziei.
Diplomație și război
- Zeci de mii de soldați NATO în Europa de Est - Marea Britanie va trimite 20.000 de soldați, nave și avioane de luptă în Europa în prima jumătate a lui 2024, în cadrul unor exerciții militare organizate sub egida NATO. Ministrul Apărării, Grant Shapps, a spus că vor fi unele dintre cele mai ample exerciții NATO organizate de la finalul Războiului Rece și că armata britanică își va uni forțele cu militari din 30 de țări membre și Suedia, pentru „a demonstra încredere în capacitățile de a contracara amenințările venite de la Putin”. Forțele britanice vor ajunge în Europa de Est în februarie și vor sta aici până în iunie. Detalii AICI.
- Război NATO-Rusia în 2024? - Bild a dezvăluit un document secret al Ministerului Apărării de la Berlin în care este descris un scenariu probabil al unui război între Rusia și NATO. Documentul intitulat „Calea către conflict” spune că „Rusia va lansa asupra Occidentului întâi atacuri indirecte și apoi pe față”, începând cu luna iulie. „Atacuri cibernetice și alte forme de război hibrid sunt așteptate, în special în țările baltice”. O agravare a situației ar urma să aibă loc în octombrie, dacă Rusia transferă trupe și rachete cu rază medie de acțiune la Kaliningrad. Din decembrie 2024, în zona Coridorului Suwalki pot fi create „tensiuni artificiale la graniță” și „revolte cu numeroase victime”. Documentul a fost comentat ironic de purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, aceasta făcând referire la horoscop și spunând că nu exclude ca materialul să fi fost „scurs” către presă chiar de guvernul german.
- Pacea nu se vede de la Davos - A început Forumul Economic Mondial la Davos și Bloomberg scrie că întâlnirea consilierilor pe probleme de securitate națională ce a avut loc duminică a fost dedicată unei formule de pace în Ucraina, însă nu a putut fi formulat un concret. Au participat la întrunire reprezentanți din 83 de țări, inclusiv 18 din Asia și 12 din Africa. Publicația menționează că liderii ucraineni intenționează să folosească Forumul de la Davos pentru a atrage sprijin asupra „formulei ucrainene de pace”. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski participă, luni, la Davos, la deschiderea lucrărilor forumului. De la Moscova, purtătorul de cuvânt al lui Putin a spus că astfel de discuții sunt oricum „de formă, ca să se afle în treabă”, mai ales că Rusia nu a fost invitată să participe.
- ONU vrea miliarde pentru refugiații ucraineni - Naţiunile Unite au anunţat că au nevoie de 4,2 miliarde de dolari în acest an pentru ajutorul umanitar pentru Ucraina şi pentru milioanele de refugiaţi care au părăsit această ţară. 14,6 milioane de persoane vor avea nevoie de ajutor umanitar în Ucraina în acest an, ceea ce înseamnă 40% din populaţie: „Recentul val de atacuri ne reaminteşte costul devastator al acestui război pentru civili, într-un moment când o iarnă viguroasă sporeşte nevoia urgentă pentru un ajutor umanitar ce salvează vieţi”.
- NU extrădării ucrainenilor chemați la arme - După Germania, și Estonia anunță că nu va extrăda ucraineni mobilizați în armată: „Când au ajuns aici, UE le-a garantat protecție temporară. Așa că în niciun caz nu îi vom extrăda. E treaba Ucrainei să comunice cu ei și să-i invite înapoi ca să-și ajute țara”.
- Școli bilingve închise în Finlanda - Școlile cu predare și în limba rusă vor fi închise în Finlanda, scrie presa din țara nordică. Acest lucru ar urma să aibă loc la finalul anului școlar 2024-2025. Aceste școli funcționează sub egida unei fundații și aceasta a informat printr-o scrisoare trimisă luna aceasta părinții și elevii despre posibila închidere. Autoritățile locale au motivat măsura prin nevoia de reformă în sistemul educațional și nevoia de a reduce costurile, astfel urmând să fie economisit peste un milion de euro. Totodată, autoritățile motivează și prin scăderea masivă a numărului de elevi în aceste instituții de la începutul războiului.
- Summit de pace - Elveția a acceptat, luni, să găzduiască un summit global de pace privind Ucraina, la cererea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Elveția, neutră, a acționat și anterior ca mediator pentru rezolvarea conflictelor și ar putea acum să ajute la găsirea unei soluții pentru războiul care a început când Rusia a trimis trupe în Ucraina, în 24 februarie 2022. "La cererea președintelui ucrainean, Elveția a acceptat să găzduiască un summit privind formula de pace", a arătat guvernul elvețian. "Alte detalii sunt acum în curs de elaborare".
Ce se întâmplă în Rusia
- 200 de condamnări - Preşedintele Comitetului rus de anchetă, Aleksandr Bastrîkin, anunţă că ”200 de militari ucraineni (au fost) condamnaţi la pedepse lungi de închisoare, din cauză că au ucis civili şi au maltratat prizonieri” ruşi. Rusia vrea ”să continue” să judece militari ucraineni - inclusiv ”oficiali de rang înalt”, dă el asigurări. Moscova nu a anchetat, însă, niciodată, cu privire la crime de război de care sunt acuzaţi militarii ruşi - precum masacrul de la Bucea, pe care Rusia îl consideră o ”înscenare” a Occidentului.
- Soldații lui Lukașenko în Rusia - Soldații Belarusului vor participa la antrenamente în Rusia, a anunțat Ministerul Apărării de la Minsk, care precizează că militarii vor beneficia astfel de experiența câștigată de forțele Moscovei în cei aproape doi ani de război în Ucraina.
- Războiul naște alcoolici - În Rusia, în 2022, autoritățile au documentat 54.200 de pacienți diagnosticați cu dependență de alcool, fiind pentru prima oara în 10 ani când numărul alcoolicilor a crescut. Statisticile arată că în 2010 erau 153.900 de alcoolici, iar în 2021 numărul lor ajunsese la 53.300.
- Fiica lui Putin iese în față - Într-un interviu rar, Maria Voronțova, fiica lui Vladimir Putin, și-a apărat tatăl, susținând că și el, ca și societatea rusă, prețuiește viața umană. Detalii AICI.
- Bilanțul cenzurii - Autoritățile ruse anunță că în aproape doi ani de război au fost deschise 273 de dosare penale pentru „răspândire de informații false despre armată și operațiunea militară specială din Ucraina”. 134 de dosare în care sunt acuzate 136 de persoane au fost deja trimise în judecată.