Ministrul Apărării anunță că mai multe state vor trimite militari în România. Ce spune despre un posibil război în țara noastră

Ministrul Apărării anunță că mai multe state vor trimite militari în România. Ce spune despre un posibil război în țara noastră

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, afirmă că, după ”un an complicat” din punctul de vedere al securităţii, anul care a început va aduce noi ”provocări”.

”Într-adevăr, vor fi provocări (…) sunt lucruri care ţin de efectele invaziei neprovocate şi profund ilegale pe care Rusia a făcut-o împotriva unui stat suveran, împotriva Ucrainei, iar România, ca parte a celei mai puternice alianţe politico-militare, şi-a adus contribuţia la menţinerea unui climat de stabilitate şi de pace şi în zonă, dar şi în ţara noastră”, a declarat Angel Tîlvăr, într-un interviu acordat Antena 3 şi difuzat marţi seară.

Întrebat dacă va fi război şi în România, ministrul Apărării răspunde negativ, explicând că ”avem garanţii de securitate pe care România nu le-a mai avut până acum”.

ADVERTISING

”Nu. Nu, pentru că avem garanţii de securitate pe care România nu le-a mai avut până acum. Pe de altă parte, cred că facem ceea ce trebuie şi din punct de vedere politic, şi din punct de vedere militar pentru ca acest lucru să nu se întâmple. Şi nu întâmplător am spus şi din punct de vedere politic, pentru că România, iată, având aceste atribute importante şi anume stabilitate şi predictibilitate politică, a generat şi în rândul aliaţilor noştri un nivel de încredere care să ne permită, pe de o parte, să ne aducem contribuţia la apărarea colectivă, pe de altă parte să avem parte de sprijin şi atenţie în ceea ce priveşte siguranţa cetăţenilor şi securitatea României”, a spus ministrul.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Avem radare performante pentru depistarea dronelor

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, afirmă că autorităţile române au luat măsuri pentru prevenirea incidentelor precum cele semnalate anul trecut, când drone folosite în războiul din Ucraina au căzut pe pământ românesc sau au intrat în spaţiul aerian al României. Ministrul subliniază că, deşi România deţine echipamente performante pentru depistarea unor astfel de aparate de zbor, există o serie de limitări în ceea ce priveşte capacitatea de detectare, limitări care sunt date de factori obiectivi.

Ministrul a spus că între localitatea românească Plauru şi cel mai apropiat port ucrainean este ”o distanţă relativ mică”, că ”această distanţă relativ mică face ca posibilitatea unor incidente să existe”, iar în acest context autorităţile române au luat măsuri pentru a acţiona imediat dacă astfel de drone ajung în spaţiul aerian românesc.

ADVERTISING

”Avem echipamentele necesare, dar trebuie să fim cât se poate de expliciţi în ceea ce priveşte limitările care sunt din punct de vedere al depistării lor pentru că materialele din care sunt făcute reflectă puţin undele radio, altitudinea la care zboară sau la care au zburat în aşa fel încât nu au putut fi detectate chiar în locul în care incidentul a avut loc. Capacitatea de depistare este limitată de o serie de factori absolut obiectivi care sunt valabili pentru absolut orice fel de echipament ai avea. Deci noi avem în dotare radare care sunt de nivel tehnologic foarte ridicat, dar există o serie de limitări”, a mai spus ministrul Apărării Naţionale.

Mai multe state vor trimite militari în România

Angel Tîlvăr a mai anunțat că anul acesta va creşte prezenţa militarilor străini în România, în urma unor discuţii pe care le-a avut cu oficiali din Slovenia, Italia şi Spania. Ministrul precizează că, pe de altă parte, România a crescut prezenţa militară în străinătate, în zone precum Kosovo sau Bosnia Herţegovina.

”Din punctul de vedere al prezenţei militare, pe lângă militarii americani pe care îi avem la Mihail Kogălniceanu, avem la Cincu militari din Franţa, avem 1.700 împreună cu militari din Luxemburg, din Belgia şi din Olanda, dar avem şi militari în sudul ţării.

Din discuţiile pe care le-am avut cu parteneri, cu omologi de-ai mei, mă aştept ca la jumătatea anului (…) să avem o prezenţă militară şi din partea Sloveniei, din discuţiile pe care le-am avut cu ministrul Apărării din Italia sper că avem 200 de militari italieni, pentru că noi am avut militarii italieni care au asigurat serviciul de poliţie aeriană într-o manieră impecabilă şi ne dorim prezenţa lor aici. Totodată, Spania va contribui şi ea cu militari pe teritoriul nostru”, a afirmat Angel Tîlvăr, marţi seară, la Antena 3.

Pe de altă parte, ministrul a precizat că România a crescut prezenţa militară în Kosovo cu 134 de militari, dar şi în Bosnia Herţegovina, unde sunt dislocaţi peste 400 de militari români. Începând de anul viitor, România va prelua conducerea misiunii din Bosnia Herţegovina.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇