Ziua 668. Arestări la Kiev și Moscova. Arde în Herson. Putin ieftinește puiul, scapă de o contracandidată și se va confrunta cu un comunist

Ziua 668. Arestări la Kiev și Moscova. Arde în Herson. Putin ieftinește puiul, scapă de o contracandidată și se va confrunta cu un comunist

În ziua 668 de război aflăm că un înalt responsabil din Ministerul ucrainean al Apărării a fost arestat pentru deturnarea a aproximativ 36 de milioane de euro.

El e acuzat că ar fi organizat un sistem de deturnare a fondurilor bugetare în timpul atribuirii contractelor publice pentru achiziţia de obuze de artilerie pentru armată, la preţuri supraevaluate.

Mai multe scandaluri de corupţie – un rău endemic în Ucraina – au vizat responsabilii ucraineni în ultimele luni, în special în cadrul armatei şi Ministerului Apărării.

Şi la Moscova s-au făcut arestări de răsunet. Şeful unei companii care produce sisteme de navigaţie pentru programul spaţial al Rusiei a fost arestat, fiind acuzat de fraudă majoră. Dar şi adjunctul directorului Agenţiei Spaţiale ruse Roscosmos, Oleg Frolov, a fost plasat în arest preventiv într-un dosar cu privire la o deturnare de fonduri de peste 4,3 milioane de euro.

În plus, tot în Rusia, fosta jurnalistă de televiziune Ekaterina Dunţova a fost împiedicată să candideze împotriva preşedintelui Vladimir Putin la alegerile din martie anul viitor, din cauza unor "greşeli" în cererea sa de înregistrare în cursa electorală. Tot azi Partidul Comunist, al doilea ca mărime din Parlament, l-a ales pe Nikolai Karitonov, 75 de ani, pentru a candida împotriva lui Vladimir Putin. Oficial, Partidul Comunist este în opoziție, dar în practică sprijină partidul lui Putin, Rusia Unită.

Iar Guvernul rus va elimina taxele la import în 2024 pentru carnea de pui congelată, în ideea de a majora oferta pe piaţa internă şi a coborî preţurile.

Pe de altă parte, Institutul pentru Studiul Războiului îndeamnă oficialii occidentali să nu mai proclame înfrângerea Rusiei. Întrucât ajutorul militar acordat Ucrainei este ca şi blocat și țara se pregătește pentru o iarnă grea de război, aceste comentarii pot sugera că nu este nevoie urgentă de sprijinul occidental.

ADVERTISING

Deocamdată Germania a transferat ajutor militar suplimentar Ucrainei. Cel mai recent transport include două tancuri de deminare Wisent, foarte utile având în vedere că minele amenință viețile a aproximativ șase milioane de ucraineni.

Iar primarul Londrei s-a lăsat convins cu greu să susțină un plan care prevede ca maşinile vechi ale orașului să fie trimise în prima linie a frontului din Ucraina.

Cât despre noi, de la începerea conflictului din Ucraina, 4.455 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România, aflăm azi de la MAI.

Ce se întâmplă în Ucraina

  • Drone doborâte - Forțele ucrainene au doborât nouă drone de tip Shahed în regiunile Odesa și Hmelnîțkii în noaptea trecută. Nu s-au înregistrat victime. Guvernatorul Odesei a declarat că o explozie a deteriorat ferestrele unei instituții de învățământ.
  • Arde în Herson - Mai multe incendii au izbucnit în Herson, după un bombardament masiv al forțelor ruse, a anunțat șeful administrației militare a orașului, Roman Mrociko. Explozii puternice s-au auzit în mai multe cartiere rezidențiale. Mrociko a postat un videoclip cu un incendiu mare care arde în spatele unor clădiri rezidențiale. Nu a făcut nicio mențiune despre potențiale victime. Herson a fost eliberat în noiembrie 2022, când forțele ruse care îl ținuseră s-au retras spre est peste Nipru și au aruncat în aer podul principal care leagă orașul de malul estic. De atunci, ruşii au atacat în mod regulat Hersonul.
  • Corupţia care afectează frontul - Un înalt responsabil din Ministerul ucrainean al Apărării a fost arestat pentru deturnarea a aproximativ 36 de milioane de euro. Potrivit Parchetului, acest înalt funcţionar, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, este acuzat că ar fi "organizat un sistem de deturnare a fondurilor bugetare în timpul atribuirii contractelor publice" pentru 1,5 miliarde de grivne. Aceste acţiuni au vizat achiziţionarea de obuze de artilerie pentru armată, la preţuri supraevaluate. "Directorul unuia dintre principalele servicii ale Ministerului Apărării a fost plasat în arest", a mai indicat Parchetul, potrivit căruia percheziţiile efectuate de serviciile de securitate la domiciliul acuzatului au făcut posibilă "descoperirea unor documente care confirmă activităţile ilegale". Mai multe scandaluri de corupţie - un rău endemic în Ucraina - au vizat responsabilii ucraineni în ultimele luni, în special în cadrul armatei şi Ministerului Apărării. Au fost deschise anchete cu privire la furnizarea de muniţie şi veste antiglonţ de proastă calitate ori achiziţionarea la preţuri supraevaluate de produse alimentare şi uniforme pentru soldaţi sau chiar software de securitate cibernetică. La începutul lui august, toţi responsabilii regionali însărcinaţi cu recrutarea militară au fost demişi de preşedintele Volodimir Zelenski, pentru a distruge un sistem de corupţie care le permitea recruţilor să scape de armată.
  • ISW îndeamnă Occidentul să tacă strategic - Oficialii occidentali n-ar trebui nici să sugereze măcar că Rusia a fost deja învinsă în Ucraina, susţine Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în analiza sa zilnică. În ultimele zile, mai mulţi oficiali occidentali de rang înalt au făcut comentarii subliniind eșecurile strategice ale Rusiei. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat chiar vineri că Vladimir Putin „a pierdut Ucraina cu totul”. Iar secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a făcut comentarii similare acum două zile, spunând că Rusia nu și-a îndeplinit obiectivul cheie de a cuceri Ucraina. Întrucât ajutorul militar acordat Ucrainei este ca şi blocat și țara se pregătește pentru o iarnă grea de război, aceste comentarii pot sugera că nu este nevoie urgentă de sprijinul occidental, avertizează ISW. „Actorii ruși din spațiul informațional vor continua probabil să exploateze declarațiile occidentale cu privire la eșecul operațiunilor rusești în 2023 și să încadreze în mod fals astfel de declarații ca indicatori că liderii occidentali intenționează să nu mai susțină Ucraina”, au spus analiștii. ​
  • Manual de război - Un nou manual își propune să ajute profesorii din Ucraina să discute cu elevii despre război. Intitulat „Cum să vorbești despre războiul ruso-ucrainean la școală? Lecții de rezistență, luptă și victorii”, manualul a fost elaborat de Ministerul Educației și împărțit în secțiuni destinate elevilor de liceu şi gimnaziu. Potrivit ministerului, ghidul le va arăta profesorilor cum să „explice cursul războiului ruso-ucrainean, să explice studenților de ce apar războaie și să dezvolte abilități de alfabetizare media”. Ghidul conține informații istorice, cronologie, comentarii și analize, împreună cu subiecte și întrebări recomandate pentru discuții în clasă. Un obiectiv e de a oferi studenților instrumente pentru a „deosebi între fapte și falsuri” și pentru a evita să cedeze în fața campaniilor de dezinformare. Materialele includ exemple de planuri de lecție care ilustrează diferența dintre opinii și fapte.
  • Germania trimite ajutor pentru deminare - Germania a transferat ajutor militar suplimentar Ucrainei. Cel mai recent transport include muniție pentru tancurile Leopard, trei sisteme antiaeriene Gepard și încă două tancuri de deminare Wisent. Ucraina a devenit una dintre cele mai puternic minate țări din lume. Prim-ministrul Denis Şmîhal a declarat în octombrie că minele amenință viețile a aproximativ șase milioane de ucraineni.
  • Maşini de la Londra la Kiev - Primarul Londrei, Sadiq Khan, susține un plan care prevede ca maşinile vechi ale orașului să fie trimise în prima linie a frontului din Ucraina. Khan a respins anterior propunerea, care a fost prezentată de primarul Kievului, Vitali Kliciko, în septembrie. Atunci, edilul ucrainean i-a cerut lui Khan să trimită în Ucraina mașinile care nu îndeplinesc standardele Londrei pentru Zona Ultra Low Emission (ULEZ) în loc să le dea la groapa de gunoi. Abia acum primarul Londrei a cerut ministrului Transporturilor să permită locuitorilor orașului să-și doneze Ucrainei mașinile cu emisii mari. Iniţiativa ULEZ își propune să elibereze Londra de maşini poluante, solicitând celor care le conduc să plătească o taxă de 12,50 lire sterline. În schimb, oamenii pot primi până la 2.000 de lire sterline în schimbul casării mașinii, dacă aceasta nu îndeplinește standardele de emisii ULEZ.
  • Un Crăciun istoric - Ucraina va sărbători oficial Crăciunul luni, 25 decembrie, pentru prima dată din 1917, ca parte a încercării continue de a şterge influența Moscovei în țară. Rusia sărbătorește Crăciunul pe 7 ianuarie, în conformitate cu calendarul iulian. Adoptarea calendarului occidental, gregorian, arată dorința tot mai mare a guvernului ucrainean de a se alinia la Europa.
ADVERTISING

Ce face Rusia

  • Putin scapă de contracandidată - Fosta jurnalistă de televiziune Ekaterina Dunţova a fost împiedicată să candideze împotriva preşedintelui Vladimir Putin la alegerile din martie anul viitor din cauza unor "greşeli" în cererea sa de înregistrare în cursa electorală, a anunţat echipa sa de campanie. Măsura a fost luată la doar trei zile după ce Dunţova, 40 de ani, a depus o cerere la comisia electorală pentru a fi înregistrată ca şi candidat. Ekaterina Dunţova a spus că va contesta la Curtea Supremă decizia de a o descalifica, considerând-o nejustificată și nedemocratică. Ea plănuia să candideze împotriva lui Putin, având ca obiective încheierea războiului din Ucraina şi eliberarea prizonierilor politici. Iată detalii despre ea.
  • Comunistul de 75 de ani care se pune cu Putin - Partidul Comunist din Rusia, al doilea ca mărime din Parlament, l-a ales pe Nikolai Karitonov, 75 de ani, pentru a candida în martie la prezidențiale împotriva lui Vladimir Putin. El a câștigat puțin sub 14% din voturi când i s-a mai opus lui Putin şi în 2004. Oficial, Partidul Comunist este în opoziție, dar în practică sprijină partidul lui Putin, Rusia Unită. Fan al artelor marțiale, Karitonov a lucrat ca manager de CAP în Siberia, în epoca sovietică. Mai târziu, a devenit membru al Partidului Agrar, o ramură a comuniștilor. Săptămâna aceasta, la o conferință de partid, Karitonov a lăudat colectivizarea forțată a agriculturii ca fiind o „reformă corectă care ne-a permis să rezolvăm problema alimentară în ajunul unui mare război”.
  • Pui mai ieftin - Guvernul rus a anunţat sâmbătă că va elimina, pe întreg parcursul anului următor, taxele la import pentru o cantitate de 140.000 de tone de carne de pui congelată, în ideea de a majora oferta pe piaţa internă şi a coborî preţurile. Vladimir Putin a fost nevoit săptămâna trecută să prezinte scuze în faţa unei pensioanare, care s-a plâns de creşterea explozivă a preţurilor la ouă şi carnea de pui. Anterior, Guvernul de la Moscova a decis că şi importul a 1,2 miliarde de ouă va fi scutit de la plata drepturilor de import în primele cinci luni din 2024, într-un moment în care unele magazine au probleme în a se aproviziona, iar preţurile au crescut cu peste 50% în acest an.
  • Rusia a cumpărat alte 92 de avioane de la companii străine de leasing, companii aeriene şi compania de leasing de avioane AerCap. Avioanele au fost cumpărate folosind bani de la Fondul Naţional de Bunăstare din Rusia, din care au fost alocate în acest scop peste 2 miliarde de dolari. Dreptul de proprietate asupra avioanelor va trece acum către compania de asigurări de stat din Rusia NLK-Finance, care le va transfera companiilor aeriene. După ce ţările occidentale au sancţionat companiile aeriene ruse din cauza invaziei Ucrainei, Rusia a reînregistrat aeronavele străine în flota sa fără acordul proprietarilor, înainte de a începe negocierile pentru cumpărarea lor. Odată ce avioanele deţinute de străini sunt cumpărate, companiile aeriene ruse pot să le folosească pentru a deservi rutele de peste mări fără riscul ca acestea să fie confiscate.
  • Şeful unei companii care produce sisteme de navigaţie pentru programul spaţial al Rusiei a fost arestat la Moscova şi acuzat de fraudă majoră. Un tribunal din Moscova a ordonat să fie ţinut în arest preventiv până pe 21 februarie, la cererea Comitetului de Investigaţii al Rusiei, care se ocupă de infracţiuni grave. NPP Geophysics-Cosmos produce ”dispozitive electronice optice de orientare şi navigaţie pentru nave spaţiale”. Se spune că aproape toate navele spaţiale ruseşti îi folosesc echipamentul.
  • Adjunctul directorului Agenţiei Spaţiale ruse Roscosmos, Oleg Frolov, a fost plasat în arest preventiv într-un dosar cu privire la o deturnare în valoare de peste 4,3 milioane de euro. Oleg Frolov şi alte două persoane sunt acuzate de ”fraudă la scară mare”. ”Forlov s-a folosit de poziţia sa oficială şi a participat la o conspiraţie criminală împreună cu alţi doi conspiratori. În timpul execuţiei contractului, ei au furat fonduri bugetare la cumpărarea de echipamente”, potrivit Comitetului rus de anchetă, însărcinat cu principalele investigaţii penale. Sectorul spaţial rus, în mod istoric o mândrie a Rusiei, este afectat de ani de zile de probleme de finanţare, scandaluri de corupţie şi eşecuri jenante.
ADVERTISING

Alte informaţii relevante

  • Cereri de azil în România - MAI a transmis că, de la începerea conflictului din Ucraina, 4.455 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România. De asemenea din 18 martie 2022 şi până în prezent au fost emise 150.258 de permise de şedere pentru beneficiarii protecţiei temporare, 61 fiind acordate în ultimele 24 de ore.
  • Estonia trimite ucrainenii înapoi acasă - Bărbații ucraineni apţi de luptă din Estonia ar putea fi extrădați în țara lor de origine și forțați să se alăture efortului de război pe fondul lipsei de soldați. Estonia este pregătită să sprijine Ucraina în încercarea de a înrola bărbați ucraineni din străinătate pentru serviciul militar.
  • Se sparge blocada? - Fermierii polonezi vor suspenda protestul la punctul de control al frontierei Şehîni-Medyka începând cu 24 decembrie, a declarat Michal Kolodziejczak, ministrul adjunct al Agriculturii. Cu toate acestea, şoferii de camion vor continua să blocheze alte trei puncte de trecere. Peste 4.000 de camioane stau la coadă pentru a intra în Ucraina din Polonia, a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului de Grăniceri, Andrii Demcenko.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇