16 candidați s-au înscris până acum în cursa cu rezultat cunoscut pentru președinția Rusiei și unul dintre ei este Ekaterina Dunţova, o fostă jurnalistă de televiziune.
„De ce am luat această decizie? Iubesc țara noastră, vreau ca Rusia să fie un stat democratic, pașnic și înfloritor. Dar acum țara noastră merge într-o direcție complet diferită. Trebuie să acționăm. Să încercăm măcar! Să încercăm să câștigăm aceste alegeri!”, a spus Duntsova într-un mesaj postat joi pe rețelele de socializare.
Ekaterina Dunţova are 40 de ani, este mamă singură a trei copii, fără experiență anterioară în politica rusă și nu a făcut parte din niciun partid. Ea pare a fi un candidat care nu va reuși să pună în pericol postul controlat de Putin – acum în vârstă de 71 de ani – de peste două decenii.
Dar jurnalista crede că vârsta, sexul și lipsa ei de experiență în politica de la Moscova ar putea deveni unele dintre cele mai mari atuuri ale ei într-o cursă care probabil va fi dominată de bărbați în vârstă care au petrecut decenii lucrând în umbra Kremlinului.
„Sunt diferită prin faptul că sunt mai aproape de discursul politic local, de problemele guvernării locale. Trăiesc ca majoritatea oamenilor din această țară. Toate grijile lor, problemele lor îmi sunt aproape și dragi”, a declarat Dunţova pentru The Moscow Times.
Cu toate acestea, în calitate de candidat independent cu o agendă pro-pace, Dunţova probabil se va confrunta cu o serie de provocări în drumul spre cursa prezidențială.
Legea electorală rusă cere ca o candidatură să fie susținută de un grup format din 500 de oameni, care trebuie să se adune într-un singur loc pentru a-și susține candidatul.
Echipa lui Dunţova, care intenționează să organizeze întâlnirea la Moscova, nu exclude că aceasta să fie împiedicată de autorități, a declarat ea pentru The Moscow Times.
„Înțelegem foarte bine ce s-ar putea întâmpla. Dacă nu reușim să ne adunăm la prima încercare, vom încerca pentru a doua oară și așa mai departe”, a explicat Dunţova.
Apoi, după ce adunarea are loc, Dunţova trebuie să strângă 300.000 de semnături ale alegătorilor din cel puțin 40 de regiuni ale Rusiei și să trimită lista Comisiei Electorale Centrale pentru examinare.
„Am deja câțiva oameni care mi-au spus că sunt gata să ajute. Printre primii au fost oameni din Krasnoyarsk, orașul în care m-am născut, și sunt deosebit de bucuroasă pentru asta”, a spus Dunţova.
Pilonii cheie ai campaniei sale
Născută în Siberia, Dunţova și-a construit cariera de jurnalist în orașul istoric Rzhev, situat la aproximativ 230 de kilometri vest de Moscova.
Deși observă că „a fost întotdeauna conectată la politică” prin profesia ei, Dunţova a făcut prima incursiune în activismul politic în 2017, participând la o campanie locală pentru revenirea la alegerile directe pentru primar la Rzhev.
„Atunci am simțit nevoia să fac ceva mai mult decât să observ evenimentele ca jurnalist”, și-a amintit ea.
„Prima impresie despre guvern se formează chiar la nivel local. Când oamenii spun că întregul guvern este rău, toți deputații fură, toate acestea provin din experiența lor cu administrația municipală”, a spus Dunţova.
Opoziția liberală a Rusiei, care se află aproape în întregime în exil, nu a elaborat încă o strategie pentru alegerile prezidențiale. În timp ce unii cred că un singur candidat ar trebui să reprezinte mișcarea de opoziție, alții pledează pentru boicotarea totală a votului.
Dunţova nu sprijină niciuna dintre aceste tabere, sperând în schimb că mai mulți candidați independenți se vor alătura cursei prezidențiale și își vor strânge susținătorii pentru a ieși la vot.
Dunțova a evidențiat „valorile democratice, pacea și libertatea prizonierilor politici” drept piloni cheie ai campaniei sale.
În ciuda faptului că declarațiile ei au fost făcute cu atenție pentru a respecta legile stricte de cenzură ale Rusiei, care interzic etichetarea invaziei Ucrainei drept „război”, Dunțova a fost chemată luni la parchet pentru a discuta despre campania ei și atitudinea față de acțiunile Rusiei în Ucraina.
Săptămâna trecută, Dunțova a inaugurat canalul Telegram al campaniei sale cu o postare dedicată artistei Alexandra Skochilenko, care a fost condamnată la șapte ani de închisoare pentru că a schimbat etichetele de preț la un supermarket din Sankt Petersburg cu autocolante anti-război.
„Sunt îngrozită de faptul că femeile sunt cele care se confruntă cu urmăriri penale într-un asemenea număr”, a declarat Dunțova pentru The Moscow Times.
Și cei trei copii ai ei susțin candidatura, a spus Dunțova, menționând că fiica ei de 19 ani este deosebit de dornică să ajute la campanie.