Ziua 664. Aeroporturi închise la Moscova. Putin anunță un upgrade nuclear. Armata ucraineană cere mobilizarea a încă 500.000 de oameni (Foto & Video)

<span style="color:#990000;">Ziua 664</span>. Aeroporturi închise la Moscova. Putin anunță un upgrade nuclear. Armata ucraineană cere mobilizarea a încă 500.000 de oameni (Foto & Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 664 de război aduce îngrijorări tot mai mari despre capacitatea forțelor ucrainene de a rezista în condițiile în care ajutoarele internaționale sunt blocate sau întârzie. Deja armata Kievului a fost nevoită să reducă anumite operațiuni militare din cauză că nu mai are muniție, iar oficialii Ministerului Apărării au dezvăluit că pentru a face față au fost crescute la capacitate maximă producțiile de drone și muniție de tip sovietic.

Totuși, în special pe frontul de est, situația este deosebit de complicată pentru soldații ucraineni, care sunt depășiți și numeric, și din punct de vedere al armamentului de forțele ruse.

De la Washington, Casa Albă a avertizat că ajutorul pentru Ucraina este pe cale să se epuizeze și mai există bani pentru un singur pachet, în contextul în care Congresul american blochează noi alocări.

Pe front, rușii au continuat cu sute de bombardamente în ultimele 24 de ore în numeroase regiuni din Ucraina. Și în Rusia au fost probleme cauzate de atacurile cu drone ucrainene. La Moscova, trei aeroporturi chiar și-au suspendat activitatea.

Rusia își modernizează arsenalul nuclear și își menține forțele strategice la cel mai înalt nivel de pregătire, în timp ce Occidentul poartă un „război hibrid” împotriva sa, a declarat Vladimir Putin la o conferință a înalților oficiali din apărare. Ministrul Apărării, Serghei Şoigu, susţine că Rusia a instalat 7.000 kmp de câmpuri minate de-a lungul liniei de front de 2.000 km.

Din țara condusă de Vladimir Putin vin noi informații și despre actele de cenzură și despre modul în care autoritățile îi filează ilegal pe cetățeni pentru a-i sancționa pe cei care se opun războiului. Iar Hyundai se alătură marilor companii forțate să-și vândă pe câțiva zeci de dolari active de milioane. Iar Kremlinul susţine că poate ”ocoli” noile sancţiuni impuse de UE din 2024 profitabilului comerţ cu diamante ruseşti.

ADVERTISING

O speranță că regimul de la Kremlin va fi pedepsit vine de la Haga, unde un mercenar de la conducerea Wagner a fost de acord să depună mărturie despre atrocitățile comise împotriva civililor în Ucraina. El a făcut dezvăluiri despre execuții sau răpiri de copii, pozând la rându-i în victimă, susținând că și cei ce luptă au fost manipulați și mințiți.

Situația pe front

  • Probleme pentru ucraineni pe frontul de est - Comandantul Forțelor Terestre ale Ucrainei, Alexander Sirski, a anunțat că trupele ruse sunt în avantaj numeric și din punct de vedere al armamentului pe frontul din est. Rușii continuă atacurile în direcțiile Kupiansk, Liman și Bahmut, situația fiind complicată pentru ucraineni, care reușesc totuși să își mențină pozițiile.
  • Kievul a rămas fără muniție - Ucraina și-a intensificat producția de drone pentru a suplini lipsa de muniție de artilerie, a anunțat ministrul adjunct al Apărării Ivan Gavriliuk. Funcționează la capacitate maximă și producția de muniție sovietică. Aceste informații vin în contextul în care forțele ucrainene au fost obligate să reducă anumite operațiuni militare din cauza penuriei de muniție.

Zelenski, în conferință de presă

  • Armata a cerut mobilizarea unui număr suplimentar de oameni - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că armata a cerut mobilizarea unui număr suplimentar de 450.000-500.000 de oameni, dar că încă nu a fost luată o decizie finală. Conducerea armatei şi guvernul vor discuta "această problemă foarte sensibilă a mobilizării" şi după aceea va fi examinată de Parlament, a spus liderul ucrainean într-o conferinţă de presă la Kiev. El a notat că desfăşurarea unei mobilizări la o asemenea scară va necesita finanţare suplimentară.
  • Ucraina va primi noi sisteme Patriot - Ucraina va primi "mai multe" noi sisteme antiaeriene americane Patriot, a afirmat Zelenski. "Nu voi da cifre, dar mai multe sisteme Patriot vor fi trimise în Ucraina pentru a ne apăra ţara în timpul iernii", a spus Zelenski. El şi-a declarat convingerea că ajutorul financiar al SUA şi Europei va continua.
  • Ucraina va produce un milion de drone - Ucraina urmează să producă un milion de drone în 2024 şi să-şi crească astfel nivelul producţiei actuale, a anunţat Zelenski. Ucraina depune eforturi să-şi crească producţia naţională de armament de la începutul invaziei Rusiei, în februarie 2022. ”În ceea ce priveşte producţia, vom produce un milion de drone anul viitor. Vom face un milion. Vom face totul să facem asta. Ştiu că aşa va fi”, a dat Zelenski asigurări.
  • Nimeni nu ştie când se va termina războiul - Preşedintele ucrainean a avertizat că ”nimeni” nu poate prezice data sfârşitului războiului împotriva Rusiei şi a dat asigurări că, în pofida unor semne de prăbuşire a susţinerii Occidentului, Statele Unite ”nu vor trăda” Ucraina. ”Cred că nimeni nu cunoaşte răspunsul”, nici măcar ”comandanţii noştri sau partenerii noştri occidentali”, a declarat el.

Alte informații relevante

  • Execuții, tortură și violuri - Comisarul ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, a denunţat marţi un „eşec extins" al Rusiei în a lua măsuri adecvate pentru a proteja civilii din Ucraina, fiind documentate încălcări flagrante ale legislaţiei internaţionale privind drepturile omului, dreptului umanitar internaţional şi crime de război. Aceste încălcări includ 142 de cazuri de execuţie sumară a civililor de când Rusia a invadat Ucraina, precum şi dispariţii forţate, tortură şi rele tratamente aplicate prizonierilor, inclusiv prin violenţă sexuală.
  • Mercenar Wagner, martor la Haga - Igor Salikov, un fost ofiţer din grupul Wagner, va da o declaraţie în faţa Curţii Penale Internaţionale de la Haga cu privire la „atrocităţile comise împotriva civililor în Ucraina", ceea ce constituie o premieră majoră. Bărbatul în vârstă de 60 de ani, care se află deja în Olanda, a explicat într-un interviu că a lucrat ca militar timp de 25 de ani. A început în armata oficială rusă, înainte de a se alătura grupului Wagner. În special, el a activat în Ucraina de la anexarea Crimeii, în 2014. „I-am sprijinit pe aşa-numiţii separatişti de acolo şi am fost martor la o campanie de propagandă bine gândită. Am asistat la atrocităţi comise împotriva civililor. Şi ştiu de unde vin ordinele. Aceste atrocităţi includ, de exemplu, răpirea copiilor şi ducerea lor în Belarus. Alte crime au vizat prizonierii de război, care au fost maltrataţi şi executaţi. Am participat fără să ştim la o lovitură de stat în Ucraina, condusă de Rusia. Am crezut că în Ucraina a avut loc o renaştere naţionalistă cu aspect fascist. Mormintele bunicilor noştri ar fi fost vandalizate cu svastici. Dar, după doi ani acolo, mi-am dat seama că nimic din toate acestea nu era adevărat”. Detalii AICI
  • Ultimul ajutor de la americani - Casa Albă a avertizat că ajutorul pentru Ucraina este pe cale să se epuizeze, în contextul în care Congresul american blochează un nou pachet financiar acordat Kievului. „Mai avem un singur pachet de ajutoare înainte ca fondurile dedicate Ucrainei să se epuizeze", a anunțat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby, refuzând să precizeze valoarea acestui pachet aşteptată în cursul lunii decembrie. Detalii AICI
  • Fiul lui Buffett, erou la Kiev - Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski i-a înmânat filantropului american Howard G. Buffett (unul din fiii miliardarului Warren Buffett) o placă cu numele său, care a fost dezvelită pe Aleea Eroilor din Kiev. În timpul ceremoniei de inaugurare, şeful statului a remarcat contribuţia semnificativă a antreprenorului american la ajutorarea Ucrainei și a declarat că numele lui Howard Buffett va fi acum alături de ale celor care au fost alături de Ucraina încă din primele zile ale invaziei pe scară largă a Rusiei. În total, există deja 27 de plăci pe Aleea celor curajoşi. În 2022, Fundaţia Howard G. Buffett a cheltuit aproape 150 de milioane de dolari pentru proiecte caritabile în Ucraina. În 2023, valoarea ajutorului va ajunge la aproximativ 360 de milioane de dolari.

Ce face Rusia

  • Atacuri cu drone în Rusia - Sistemele de apărare antiaeriană au funcționat în mai multe regiuni din Rusia care au fost atacate cu drone. Au fost raportate astfel de atacuri în Kaluga, Moscova și Briansk.
  • Aeroporturi închise la Moscova de o dronă - Apărarea aeriană rusă a doborât o dronă de atac la periferia Moscovei, a anunţat primarul Serghei Sobianin, fără să precizeze dacă drona a fost lansată din Ucraina sau din alte părţi din Rusia. Ministerul rus al Apărării a anunţat că drona a fost doborâtă în cartierul Odinţovo, în vestul Moscovei, şi a imputat atacul Kievului. ”Nu există pagube şi nici răniţi la locul căderii de fragmente”, a anunţat pe Telegram Serghei Sobianin. Mai multe restricții au fost introduse pe aeroporturile Domodedovo, Vnukovo și Zhurkovski din Moscova, fără a fi anunțat motivul. Decolările au fost oprite și curse care trebuiau să aterizeze au fost redirecționate.
  • Upgrade nuclear - Rusia își modernizează arsenalul nuclear și își menține forțele strategice la cel mai înalt nivel de pregătire, în timp ce Occidentul poartă un „război hibrid” împotriva sa, a declarat Vladimir Putin, la o conferință a înalților oficiali din apărare. În acest an, proporţia de arme moderne în cadrul forţelor nucleare "a crescut la 95%, iar cea a componentei navale la aproape 100%", a arătat Putin. Pe de altă parte, el a spus că războiul a scos la iveală o serie de minusuri ale armatei ruse şi, de aceea, e necesar să se mărească numărul de drone, de sateliţi şi să se îmbunătăţească apărarea aeriană.
  • Ministrul Apărării, Serghei Şoigu, susţine că Rusia a instalat 7.000 kmp de câmpuri minate de-a lungul liniei de front de 2.000 km.
  • Editură persecutată de Kremlin - Autoritățile ruse au făcut percheziții la Editura Zaharov, care publică, printre altele, cărțile lui Boris Akunin, un scriitor care se opune războiului Rusiei în Ucraina. La începutul lunii, editura AST a anunțat că renunță la autor și marile lanțuri de librării au retras de la raft cărțile sale. Toate acestea după ce Akunin a fost victima comedianților pro-Kremlin Vovan și Lexus, care au sunat și înalți demnitari europeni dându-se drept altcineva și le-au pus întrebări despre războiul din Ucraina. În urma conversației, Akunin a fost inclus, luni, pe lista neagră a „teroriștilor și extremiștilor” și i-a fost deschis un dosar pentru defăimarea armatei ruse.
  • Cetățeni filați ilegal - Jurnalistul rus de investigație Andrei Zaharov a dezvăluit un caz în care un cetățean rus a fost condamnat pentru discreditarea armatei în urma unor informații obținute ilegal de autorități. Mai exact, cetățeanul a fost condamnat pentru un comentariu pe care-l făcuse anonim pe Telegram, iar autoritățile l-au identificat cu ajutorul informațiilor obținute ilegal de un bot de minare a datelor personale. Utilizatorii de Telegram sunt sfătuiți să își întărească securitatea înainte de a face anonim comentarii ce încalcă cenzura impusă de Kremlin.
  • Fabrică Hyundai de 80 de dolari - Hyundai a aprobat vânzarea fabricii sale din St. Petersburg către compania rusă Art-Finance. Tranzacția e în valoare de doar 7.000 de ruble (77,67 de dolari), pierderile asumate de sud-coreeni fiind de 219,19 milioane de dolari. În luna mai a acestui an, și Volkswagen și-a vândut activele din Rusia tot către Art-Finance, o companie înființată la începutul anului și deținută de Andrei Pavlovici. Fabrica Hyundai din St. Petersburg își încetase funcționarea în martie 2022, la câteva zile după invazia Ucrainei.
  • Ocolirea sancţiunilor pe diamante - Kremlinul susţine că Rusia va ”ocoli” noile sancţiuni impuse de UE profitabilului comerţ cu diamante ruseşti, pe care Bruxelles-ul îl consideră o sursă de finanţare a ofensivei ruse în Ucraina. Interdicţia UE vizează pe de o parte atât diamantele naturale, cât şi sintetice, dar şi bijuteriile - începând din ianuarie -, iar pe de altă parte diamantele ruseşti tăiate în alte ţări - începând din septembrie 2024. Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a apreciat că interdicţia era ”previzibilă” şi că sectorul s-a ”pregătit”. ”Cred că există posibilităţi de ocolire a acestor sancţiuni. Există şi vor fi puse în aplicare (...) pentru a ne garanta interesele”, a dat el asigurări.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇