Cozi uriașe la ouă în Rusia, ca pe vremea URSS. Putin dă vina pe „eșecul guvernării” (Video)

Cozi uriașe la ouă în Rusia, ca pe vremea URSS. Putin dă vina pe „eșecul guvernării” (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Confruntați cu creșterea inflației și costurile ridicate ale importurilor, rușii stau la cozi imense ca să facă rost de un cofrag de ouă.

În Rusia prețul ouălor a crescut cu 42,4% de la începutul anului, potrivit biroului de statistică de la Moscova citat de Reuters. Experții spun că scumpirea este efectul direct al sancțiunilor occidentale aplicate Rusiei de la începerea invaziei în Ucraina, relatează Newsweek.

Mai multe înregistrări video postate în această săptămână pe rețelele de socializare arată cum rușii așteaptă în frig la cozi imense formate la vânzătorii locali ca să evite prețurile mai mari din supermarketuri.

ADVERTISING

Într-un clip postat pe X, fostul Twitter, difuzat și într-un material de știri al postului rus Current Time TV, oamenii îmbrăcați gros stau la rând în fața tarabei unui producător local dintr-o piață.

Un alt clip postat pe aceeași rețea de socializare arată o coadă lungă care duce până la ușile din spate ale unei dube, unde se vând ouă.

Potrivit Reuters, prețurile la acest produs în supermarketurile din Rusia pot fi chiar de două ori mai mari decât în micile magazine sau la vânzătorii din piețe.

ADVERTISING

20 de ouă de persoană, să ajungă pentru toată lumea

În Belgorod, oraș din sudul Rusiei, oamenii stau la coadă într-o piață ca să cumpere zece ouă cu 63 de ruble (0,64 euro). În supermarketuri, prețul este de 150 de ruble (1,53 euro).

Ielizaveta Șalaievskaia, o femeie din Moscova, a declarat luni pentru agenția France-Presse că este "oripilată" de scumpiri. "E un coșmar ce se întâmplă cu prețurile, și nu doar la ouă, la orice", a spus ea.

Ilia Zarubin, o studentă de 21 de ani, a spus pentru AFP că obișnuia să cumpere de la magazin ouă cu 70 de ruble, iar acum acestea costă 130-140 de ruble.

Ouăle sunt un ingredient esențial pentru meniul de sărbători al rușilor, inclusiv pentru maioneza salatei a la russe (Olivier), nelipsită de la masa de Anul Nou. Elena, o directoare de 60 de ani din Moscova, nu va renunța la acest preparat, chiar dacă prețurile s-au mărit. "O să fac salată Olivier de Anul Nou orice ar fi, chiar dacă mâncarea a devenit tot mai scumpă", a declarat ea pentru AFP.

ADVERTISING

"Nu va fi lipsă… vor fi ouă pentru toată lumea", a dat asigurări pe Telegram viceguvernatorul regional Yulia Șcedrina. Cu toate acestea, ea a anunțat că va limita vânzările la 20 de ouă de persoană.

Importuri de ouă fără taxe vamale din "țările prietene"

Scumpirea a fost provocată de creșterea prețurilor la furajele pentru păsări și la produsele veterinare, ca urmare a sancțiunilor occidentale asupra bunurilor importate de Rusia, a explicat Marina Petrova, directorul executiv al firmei Petrova Five Consulting din Moscova, pentru Current Time TV.

Ministerul Dezvoltării Economice din Rusia a anunțat miercuri că importurile de ouă vor fi scutite de taxe vamale în primele șase luni ale anului viitor, pentru a stimula aprovizionarea magazinelor. Vor fi, însă, exceptate doar importurile din ”țările prietene", adică cele care nu au impus sancțiuni Rusiei.

"Decizia va ajuta pe termen scurt la echilibrarea pieței interne de ouă și va asigura creșterea stocurilor", a anunțat ministerul.

Putin dă vina pe eșecul guvernării

Președintele rus Vladimir Putin s-a declarat surprins de dificultățile economice ale cetățenilor din țara sa și a susținut că economia rusă este înfloritoare, în ciuda faptului că Rusia a devenit cel mai sancționat stat din lume, notează Newsweek.

Liderul de la Kremlin a organizat, joi, prima conferință-maraton cu presa și cetățenii de la începutul războiului. În timpul sesiunii de întrebări și răspunsuri, pensionara Irina Akopova a sunat din bucătăria sa și s-a plâns că preţurile la ouă, piept de pui şi aripioare au crescut vertiginos.

„Vladimir Vladimirovici, aveţi milă de pensionari! Nu primim milioane la pensii. Rezolvaţi această problemă - nu avem la cine să ne adresăm. Vă sunt foarte recunoscătoare, mă bazez pe dumneata să mă ajuţi", a spus ea.

„Îmi cer iertare pentru acest lucru, dar acesta este un eşec al activităţii guvernului... Promit că situaţia va fi corectată în viitorul apropiat", i-a răspuns Putin pensionarei.

Inflația lunară în Rusia a crescut în noiembrie cu cel mai rapid ritm din aprilie 2022, arată cele mai recente date economice, confirmând așteptările negative ale analiștilor. Inflația anuală a ajuns la 7,48% luna trecută, cu mult peste ținta de 4% stabilită de Banca Rusiei și aproape de a depăși marja de 7-7,5% prevăzută pentru 2023.

Analiștii consultați de Reuters prevăd că banca națională va anunța vineri o creștere la 16% a ratei dobânzilor, presiunea inflației fiind accentuată de deficitul de forță de muncă și de creșterea creditării.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇